News

ION, consilierul virtual de la guvern, își cere scuze pentru plagiat. A dat vina pe voluntarii care au montat clipul

ION, consilierul guvernamental AI, a reacționat după ce Primăria Ciugud a semnalat folosirea fără drept a unei imagini în clipul de promovare a proiectului.
03.03.2023 | 15:44
ION consilierul virtual de la guvern isi cere scuze pentru plagiat A dat vina pe voluntarii care au montat clipul
Echipa din spatele proiectului a transmis un mesaj de scuze Foto: Facebook NOI suntem ION
ADVERTISEMENT

​Echipa care a creat proiectul ION, primul consilier guvernamental bazat pe Inteligență Artificială a transmis vineri un mesaj prin care și-a cerut scuze pentru utilizarea fără acord a imaginii unei eleve dintr-un clip de prezentare a școlii din Ciugud.

ION, consilierul virtual de la guvern, își cere scuze pentru plagiat

Potrivit mesajului, eroarea ar aparține echipei de voluntari care a lucrat la proiect, iar imaginea a fost îndepărtată din clipul de prezentare a proiectului. „Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.

ADVERTISEMENT

Echipa ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență. În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală.

ADVERTISEMENT

Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului. Vă mulțumesc pentru toate mesajele primite, pentru răbdare și înțelegere”, este mesajul dat publicității de echipa din spatele proiectului.

Un mesaj de scuze a venit și dinspre Ministerul Digitalizării, prin intermediul unui comunicat de presă transmis vineri. „Urmare scrisorii deschise a Primăriei Comunei Ciugud către ION, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării face următoarele precizări:

ADVERTISEMENT
  • Imaginile din clipul de prezentare pentru ION au fost preluate de echipa de proiect, formată exclusiv din voluntari, de pe canalul oficial de YouTube al TVR. Link aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZyvpqOcBn2g
  • Imaginea utilizată a fost prelucrată și editată.
  • Clipul de prezentare a fost editat, iar imaginea în cauză a fost eliminată.
  • Orice proiect nou, mai ales unul dus de către o echipă de voluntari, poate întâmpina dificultăți la început de drum. Ne cerem la rândul nostru scuze în numele echipei de proiect, având convingerea că această lecție a fost deja învățată de ION”, a transmis ministerul condus de Sebastian Burduja.

Primăria Ciugud, scrisoare deschisă către premier prin intermediul lui ION

Primăria comunei Ciugud a publicat joi seară pe pagina oficială de Facebook o scrisoare deschisă adresată consilierului guvernamental AI al premierului Nicolae Ionel Ciucă.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții municipalității din Ciugud au salutat apariția proiectului ION, căruia i-au urat succes, i-au transmis că speră să nu sfârșească ”sufocat în hățișul birocratic românesc” și i-au transmis ”un decalog al transformării digitale”.

 

În finalul mesajului însă, municipalitatea din Ciugud semnalează că una dintre imaginile folosite în clipul de prezentare a proiectului nu doar că este utilizată fără drept, dar încalcă și GDPR-ul, fiind vorba de fotografia unei eleve.

„!! P.S. Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și ‘să nu furi’). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține.

Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre.

Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora.

Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că ‘a greși e omenește’ și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta”, își încheie mesajul de pe Facebook Primăria Ciugud.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Aceste zodii scapă de o grea povară. Vești mari înainte de Mărțișor
Aceste zodii scapă de o grea povară. Vești mari înainte de Mărțișor
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect