Sport

Ion Țiriac trage pe dreapta cu tot ce a agonisit!? După tranzacția de 200 de milioane de euro de la începutul anului, afaceristul a vândut încă o mega-companie

Ion Țiriac a dat o nouă lovitură în lumea afacerilor. Vânzarea uneia dintre cele mai importante companii ale sale îi va aduce în conturi zeci de milioane de euro.
26.01.2022 | 15:22
Ion Tiriac trage pe dreapta cu tot ce a agonisit Dupa tranzactia de 200 de milioane de euro de la inceputul anului afaceristul a vandut inca o megacompanie
Ion Țiriac a dat un nou tun în afaceri. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Nu mai este pe prima poziție în topul celor mai bogați români, dar rămâne un adevărat maestru când vine vorba despre afaceri. Stă mărturie mutarea parafată recent, în urma căreia Ion Țiriac va încasa alte câteva zeci de milioane de euro.

Un nou tun în lumea afacerilor. Ion Țiriac și-a vândut una dintre cele mai importante companii

Concret, fostul mare tenismen român a decis să vândă Țiriac Operating Lease unui grup de firme din zona mobilității. Chiar dacă suma tranzacției rămâne învăluită în mister, nu încape îndoială că este una uriașă, în condițiile în care vorbim despre o companie cu venituri anuale de peste 80 de milioane de lei și active în valoare de peste 200 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

În cele aproape două decenii de existență pe piața românească, aceasta a derulat activități de leasing operațional și management de flote în cadrul Grupului Țiriac, în peste 4.500 de contracte și respectiv, pentru aproximativ 9.000 de autovehicule. Printre clienți s-au numărat cu precădere companii mari, cărora le-au fost puse în permanență la dispoziție flote de mașini.

Piața globală de mobilitate se schimbă accelerat, inclusiv prin consolidare. Credem că viitorul mobilității va fi definit de companiile integrate, agile și sustenabile. Avem în vedere ca împreună cu celelalte companii din cadrul Grupului Țiriac – importatori, dealeri auto și service-uri autorizate – să construim un parteneriat comercial pe termen lung, cu sinergii benefice pentru clienții locali”, a declarat pentru profit.ro, Dan Ștefan, co-fondatorul Autonom Group.

ADVERTISEMENT

Totul despre compania care va achiziționa Țiriac Operating Lease

Lansată în 2006, în Piatra Neamț Autonom Group este una dintre cele mai importante companii care activează pe piața de leasing operațional și închirieri auto. Aceasta oferă soluții moderne de mobilitate și finanțare precum închirieri pe termen scurt și mediu, leasing operațional, transferuri cu șofer, închirierea temporară de flote, servicii de fleet management, asistență rutieră sau închiriere de echipamente, toate furnizate printr-o rețea națională unică, prezentă în 33 de orașe din România, dar și în Ungaria și Serbia.

O prioritate pentru Autonom, angajată pentru următorii ani prin strategia de sustenabilitate a Grupului, o reprezintă transformarea companiei într-un business mai adaptabil schimbărilor și mai responsabil față de mediu. Prin integrarea Țiriac Operating Lease, considerăm că avem o nouă oportunitate de a ne spori impactul pozitiv pe care îl avem în mediu, în comunitate și în viața colegilor noștri”, a mai spus co-fondatorul Autonom, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Țiriac Leasing, vândută Băncii Transilvania. Detaliile tranzacției

Aceasta nu este, însă, prima lovitură marca Ion Țiriac din anul 2022. Pe 14 ianuarie, afaceristul a ajuns la un acord cu una dintre cele mai cunoscute unități bancare din România, Banca Transilvania, pentru vânzarea Țiriac Leasing. Compania a finanțat de-a lungul timpului peste 37.000 de clienţi, iar în prezent are o cifră de afaceri cu adevărat impresionantă: 213 milioane de euro.

Concret, această tranzacție are ca scop atât implicarea directă a BT „într-un model de afaceri de nișă care face diferența pe piața auto”, cât și întărirea poziției cu servicii de finanțare alternative. Nici de această dată, suma exactă nu a fost făcută publică.

ADVERTISEMENT

Până la primirea aprobării, Țiriac Leasing își va desfășura activitatea independent de Grupul Financiar Banca Transilvania, urmând ca ulterior să fie integrată acestuia”, au anunțat reprezentanții băncii.

Înființată în 1999, Țiriac Leasing s-a dezvoltat rapid ca bussines de sine stătător, acordând finanțare în sistem leasing pentru o gamă extrem de variată de autovehicule, atât noi, cât și rulate, de la autoturisme până la flote comerciale.

Compania de leasing din Grupul Financiar Banca Transilvania, BT Leasing (BTL), este la rândul său pe piață de peste 20 de ani, timp în care a susținut peste 10.000 de clienți și a încheiat peste 20.000 de contracte, iar în 2018 a fuzionat cu ERB Leasing. BTL are active de 1,366 milioane de lei. În 2021, o altă companie de profil a intrat în Grupul BT, Idea Leasing.

Grupul Financiar Banca Transilvania va beneficia în urma finalizării tranzacției de expertiza echipelor celor două entități specializate în leasing financiar de un portofoliu reunit și de o varietate extinsă a ofertei de servicii și produse derivate”, se arată în comunicatul emis de Banca Transilvania.

ADVERTISEMENT
Tags: