Fotbal international

Ion Țiriac susține ideea înființării Superligii Europene: ”Sportul e business, cine nu recunoaște e orb”

28.04.2021 | 17:31
Ion Tiriac sustine ideea infiintarii Superligii Europene Sportul e business cine nu recunoaste e orb
Ion Țiriac, acuzat că le susține pe jucătoarele care refuză să reprezinte România la Jocurile Olimpice. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ion Țiriac susține că ideea înființării Superligii Europene, în care urmau să joace 20 dintre cele mai puternice cluburi din Europa, nu e o ideea rea. Recunoaște, însă, că noua competiție nu era altceva decât o afacere.

Bun prieten cu Florentino Perez, președintele clubului Real Madrid, Ion Țiriac a tranșat în stilu-i caracteristic cele întâmplate imediat după ce cluburile fondatoarea a Superligii Europene au făcut anunțul apariției noii competiții.

ADVERTISEMENT

Superliga Europeană, inițiată de 12 cluburi (Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham și Liverpool din Anglia, Juventus, AC Milan și Inter din Italia, respectiv Real Madrid, Barcelona și Atletico Madrid din Spania) a rămas în stadiu de proiect după ce UEFA și FIFA au anunțat măsuri fără precedent împotriva cluburilor care au pus la cale această competiție.

Ion Țiriac: ”Când se bagă politicul în sport, ajungem aici”

Afaceristul român consideră că Superliga Europeană era și o competiție elitistă, dar și o afacere excelentă pentru cei implicați. Ion Țiriac dă vina pe implicarea oamenilor politici pentru eșuarea proiectului European Super League.

ADVERTISEMENT

”Cu tot respectul, sportul există mult mai puțin decât exista pe vremea lui Coubertin (Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne – n.r.). Ăla a murit demult, iar acum sportul e o mare, mare afacere. Sportul e un businees, cine nu recunoaște înseamnă că e orb! Totul costă sute de milioane. Când un jucător ajunge să coste 200 de milioane de euro, te întrebi unde merge acest business. 

Nu a fost tâmpită această Super Ligă, adică să alegi 12 echipe care să joace între ele într-un fel mult mai organizat. Eu cred că ideea nu era rea absolut deloc. Dar când se bagă politicul în sport, vezi unde ajungem, cu domnul prim-ministrul al Marii Britanii. Și președintele Franței a luat poziție acum, dar trebuia să ia poziție mai de la început, dar acestea sunt decizii sau filosofii care mă depășesc”, a spus Ion Țiriac, pentru GSP.

ADVERTISEMENT

Florentino Perez insistă că Superliga Europeană va exista

Imediat după valul de critici din partea suporterilor cluburilor implicate, a oamenilor politici și a oficialilor UEFA și FIFA, președintele clubului Real Madrid și inițiatorul principal al proiectului Superligii Europene, Florentino Perez, a acordat un interviu publicației AS.

”Nu voi pierde timpul să explic ce este un contract obligatoriu aici. Dar adevărul este ca grupările nu pot pleca. Unii, din cauza presiunii, au trebuit să spună că vor pleca. Dar acest proiect sau ceva foarte asemănător se va întâmpla și sper să fie în viitorul apropiat”, a declarat Florentino Perez, pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Șeful lui Real Madrid este cel care a iniţiat primele discuţii despre Superliga Europei, iar presa internaţională specula că acesta va fi și preşedintele noii competiţii. Andrea Agnelli, preşedintele lui Juventus, urma să fie numit vicepreşedinte, după ce şi-a prezentat demisia din ECA (Asociaţia Cluburilor Europene).

ADVERTISEMENT