News

ÎPS Teodosie, cu o zi înainte să fie judecat de Sfântul Sinod: “Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi”

ÎPS Teodosie stârneşte din nou controverse în spaţiul public. De această dată arhiepiscopul Tomisului le cere bărbaţilor ortodocşi să poarte barbă.
28.02.2024 | 12:22
IPS Teodosie cu o zi inainte sa fie judecat de Sfantul Sinod Barbatul trebuie sa aiba barba Barbatii fara barba sunt ciuntiti
ÎPS Teodosie a ieşit în spaţiul public cu o nouă declaraţie care a stârnit controverse Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie, va fi judecat joi de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, pentru tulburarea liniştii din viaţa bisericii, răzvrătire şi indisciplină, fiind acuzat că a cerut în repetate rânduri ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rangul de mitropolie.

ÎPS Teodosie va fi judecat joi

Cu câteva zile înainte de a fi judecat, ÎPS Teodosie le-a cerut credincioşilor să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi pentru membrii Sfântului Sinod, “pentru a avea un cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, arhiepiscopul Tomisului a continuat retorica sa tradiţională referitoare la modul în care credincioşii ortodocşi trebuie să se îmbrace şi să se comporte.

Întrebat la Radio Dpobrogea de ce slujitorii BOR poartă barbă, Teodosie a răspuns: “Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi.

ADVERTISEMENT

Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”.

De asemenea, ÎPS Teodosie le-a mulţumit credincioşilor care au ţinut post în primele trei zile ale acestei săptămâni postul la care el i-a îndemnat.

ADVERTISEMENT

“Vă mulţumesc tututor ce aţi ţinut acest post, să îl ţinem şi miercuri. Şi iată postul şi rugăciunea sunt tare bine sufletului şi ne apropie de Dumnezeu. Să ne dea Dumnezeu ceea ce este mai de folos tuturor, să ne lumineze şi să ne întărească în credinţă”, a mai spus Teodosie.

Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, pentru toate problemele dogmatice și canonice, precum și pentru cele bisericești de orice natură, se reuneşte joi, 29 februarie, sub conducerea Patriarhului Daniel.

ADVERTISEMENT

Anterior, Patriarhia Română a precizat solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost deja respinsă încă din anul 2003 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoce Române.

ADVERTISEMENT