News
notix pixel id

Explozie puternică în apropiere de o centrală nucleară din Iran. Explicația surprinzătoare a autorităților

Explozie puternică în orașul Natanz din Iran. Incidentul s-a petrecut în apropiere de o centrală cu instalaţii nucleare. Uzina a fost afectată de o altă explozie în luna aprilie.
04.12.2021 | 23:13
Explozie puternică în apropiere de o centrală nucleară din Iran. Explicația surprinzătoare a autorităților
Explozie puternică în apropiere de o centrală nucleară din Iran. Foto: colaj Fanatik, Sursa - Twitter
ADVERTISEMENT

O explozie puternică a zguduit sâmbătă, 4 decembrie, orașul Natanz din Iran. Incidentul s-a petrecut în apropiere de o centrală cu instalaţii nucleare.

Din primele informații se pare că explozia a fost provocată intenționat în urma unui exercițiu.

Conform televiziunii iraniene, apărarea antiaeriană a tras o rachetă pentru a testa forţa de reacţie rapidă de la Natanz, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Explozie în Natanz, oraș care găzduiește o centrală nucleară. Autoritățile din Iran susțin că a fost un exercițiu

Agenţiile iraniene de ştiri relataseră anterior despre o deflagraţie puternică însoţită de o lumină intensă pe cerul orașului Natanz.

Acest incident vine tocmai în ziua în care SUA au acuzat Iranul că blochează negocierile menite să salveze acordul nuclear şi că îşi continuă dezvoltarea programului nuclear. Oficialii de la Washington au transmis că America nu va accepta o asemenea atitudine.

ADVERTISEMENT

În urmă cu doar câteva luni, uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz a fost afectată de o altă explozie numită atunci de purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene drept un act de terorism.

Negocierile asupra programului nuclear iranian au fost suspendate în iulie

După mai multe luni de pauză, negocierile programului nuclear iranian au fost reluate săptămâna aceasta între Teheran şi ţările care încă sunt parte a acordului încheiat în 2015. Lista include Germania, China, Franţa, Marea Britanie și Rusia.

ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii au părăsit acordul în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

Iranul îmbogăţeşte tot mai mult uraniu până la niveluri apropiate de necesarul fabricării unei arme atomice şi în plus blochează inspecţiile internaţionale, se arată într-un raport din noiembrie al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

ADVERTISEMENT

Iranul insistă că programul său nuclear este paşnic. Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%. Țările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu.

Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit la 60% la 17,7 kg, faţă de 10 kg la sfârşitul lunii august, iar cel al uraniului îmbogăţit la 20% a crescut în aceeaşi perioadă de la 84,3 kg la 113,8 kg.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri