News

Irina Alexe a fost avansată în funcție ilegal. A ajuns chestor de poliție la doar 35 de ani

01.03.2021 | 14:33
Irina Alexe a fost avansata in functie ilegal A ajuns chestor de politie la doar 35 de ani
Irina Alexe a fost avansată în funcție ilegal. A ajuns chestor de poliție la doar 35 de ani. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Irina Alexe, noul secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, a ajuns chestor de poliție la doar 35 de ani după ce a fost avansată înainte de termen în mai multe rânduri.

Concret, aceasta a obținut funcții mai înalte în doar 4 ani, în loc de 10 cât ar fi fost termenul legal, conform Newsweek.ro. La începutul anilor 2000, Irina Alexe a fost avansată de miniștrii Marian Săniuță și Vasile Blaga, de la PSD și PNL.

ADVERTISEMENT

Noul secretar de stat se pensionase în 2016, la doar 42 de ani. Ea avea la acea vreme o pensie de 13.000 de lei pe lună.

Irina Alexe a obținut 4 grade fără să fie respectată legea

Aceasta ar fi obținut 4 grade într-un timp foarte scurt. Astfel a ajuns de la inspector principal la comisar șef de poliție în patru ani consecutivi fără ca cei doi miniștri (Săniuță și Blaga) să respecte Legea 362/2002 prin care a fost adoptat Statutul polițistului, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Irina Alexe ar fi trebuit să urce în funcții în minimum zece ani, potrivit legii. Așa a putut să iasă la pensie la doar 42 de ani cu o pensie 13.000 de lei, una mai mare decât de salariul de 10.100 lei pe care l-a avut în ultimul an de activitate.

Revenită la MAI, aceasta va obține și pensia uriașă și salariul public cuvenit unui secretar de stat. Irina Alexe a fost susținută de Dacian Cioloș, copreședinte USRPLUS, și a fost numită ,recent, de premierul Florin Cîțu în funcția de secretar de stat la MAI.

ADVERTISEMENT

A ajuns subcomisar de poliție ”înaintea expirării stagiului minim de grad”

Ministrul Marian Săniuță, de la PSD, a condus ministerul Afacerilor Interne în perioada 15 iunie – 28 decembrie 2004. Acesta a avansat-o pe Irina Alexe pe 21 decembrie 2004 în gradul de subcomisar de poliție, echivalentul gradului militar de maior. Legal, ea ar fi trebuit să mai aștepte 2 ani pentru a putea urca în funcție.

Avansarea în gradul de subcomisar de poliție s-a făcut „înaintea expirării stagiului minim în grad”, conform unui  Direcției de Comunicare a MAI.

ADVERTISEMENT

Un alt exemplu s-a petrecut și în timpul în care Vasile Blaga era la conducerea Ministerului de Interne. Pentru a putea fi avansată în gradul de comisar de poliție, Irina Alexe trebuia să aibă minim patru ani în funcția de subcomisar de poliție, dar aceasta a primit funcția cu trei ani mai devreme.

ADVERTISEMENT