Sport

Moment istoric pentru Irina Begu! A depășit-o pe Simona Halep și a devenit prima rachetă a României după calificarea în sferturi la Madrid

Irina Begu ar putea deveni prima rachetă a României. Cum o poate depăși pe Simona Halep în clasament la turneul WTA de la Madrid.
01.05.2023 | 13:56
Moment istoric pentru Irina Begu A depasito pe Simona Halep si a devenit prima racheta a Romaniei dupa calificarea in sferturi la Madrid
Irina Begu ar putea deveni prima rachetă a României dacă va câștiga meciul din optimi de la Madrid. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
01-05-2023
11:01

Irina Begu a devenit prima rachetă a României după calificarea în sferturi la WTA Madrid

Irina Begu a avut o evoluție încântătoare în partida cu Liudmila Samsonova, scor 6-4, 6-4 în optimile turneului WTA de la Madrid. Datorită calificării în sferturi, jucătoarea din România o va depăși pe Simona Halep în clasament și va deveni cel bine clasată tenismenă din România la viitoarea actualizare a ierarhiei făcută de către WTA. 

În clasamentul LIVE, Irina Begu a urcat 8 poziții, până pe locul 27, cu 1443 de puncte, în timp ce Simona Halep a coborât alte trei poziții până locul 29, cu 1350 de puncte. Pentru calificarea în sferturi, Irina Begu și-a asigurat un cec în valoare de 161.525 de euro și 215 puncte WTA. 

Irina Begu (35 WTA) s-a calificat în optimile turneului WTA de la Madrid după ce a învins-o în două seturi pe Shelby Rogers (38 WTA), scor 7-5, 6-2 după o oră și 53 de minute de joc. Românca ar putea deveni prima rachetă a României dacă se califică în sferturile de finală la Caja Magica.

Irina Begu ar putea deveni prima rachetă a României

Irina Begu a trecut pe rând de Muchova în turul secund și de Rogers în turul al treilea și s-a calificat în optimile turneului WTA de la Madrid, unde o va înfrunta pe câștigătoarea confruntării Samsonova – Ostapenko. În cazul în care va accede în sferturile de finală, Irina Begu va deveni prima rachetă a României.

ADVERTISEMENT

Sportiva în vârstă de 32 de ani se află în clasamentul LIVE la două puncte în spatele Simonei Halep care nu a mai jucat de la finalul lunii august 2022, fiind suspendată provizoriu pentru dopaj. Concret, de săptămâna viitoare indiferent dacă va pierde meciul din optimi, Irina Begu va urca șase poziții în clasament, până pe locul 29, cu 1348 de puncte.

În clasamentul LIVE, Simona Halep a coborât două locuri, până pe 28, cu 1350 de puncte, deoarece a pierdut cele 215 puncte obținute anul trecut la Madrid. Cu o victorie în meciul din optimi, Irina Begu va trece peste Simona Halep în clasament și va deveni cea mai bine clasată jucătoare de tenis din România.

ADVERTISEMENT

Câți bani a câștigat Irina Begu pentru calificarea în optimi la WTA Madrid

Pe lângă saltul din clasament, Irina Begu și-a asigurat și un cec consistent. Pentru calificarea în optimile de finală, sportiva din România va fi recompensată cu 84.900 de euro și 120 de puncte WTA. Dacă se va califica în sferturi, Irina Begu va încasa 161.525 de euro și 215 puncte în ierarhia WTA.

Irina Begu are palmares pozitiv cu Jelena Ostapenko în cazul în care letona se va califica în optimile turneului de la Madrid. Românca a câștigat în 2018 chiar la Caja Magica, scor 6-3, 6-3, apoi a pierdut pe iarba londoneză de la Wimbledon anul trecut, scor 6-3, 1-6, 1-6.

ADVERTISEMENT

Ultima dispută directă între cele două jucătoare a avut loc la începutul anului, la Adelaide. Irina Begu s-a impus categoric, scor 6-3, 6-0. Pe partea de tablou a româncei se mai află jucătoare, precum Elise Mertens, Coco Gauff, Paula Badosa sau Maria Sakkari.

Simona Halep nu va putea juca la Roland Garros

Suspendată provizoriu pentru dopaj după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat, substanță interzisă, Simona Halep a oferit un amplu interviu în care a tras la răspundere autoritățile competente pentru amânarea verdictului. Românca nu a mai jucat un meci oficial de la finalul lunii august 2022, când pierdea în primul tur la US Open.

ADVERTISEMENT

Roland Garros se va desfășura în acest an, în perioada 28 mai – 11 iunie, iar Simona Halep nu se află pe lista înscrierilor. Deși tatăl sportivei a precizat că audierea va avea loc pe 30 aprilie, dubla campioană de Grand Slam a anunțat că va pierde cel puțin încă o lună.

ADVERTISEMENT