Sport

Isak Bergmann Johanesson este Enes Sali al islandezilor. Ce au fost tatăl, dar mai ales bunicul său. Video

Are și Islanda un Enes Sali: Isak Bergmann Johanesson. Nici el nu s-a născut în țara natală. Ce au fost tatăl și bunicul său, ce tradiție duce ca un har, dar și ca o povară.
10.11.2021 | 17:50
Isak Bergmann Johanesson este Enes Sali al islandezilor Ce au fost tatal dar mai ales bunicul sau Video
Isak Bergmann Johanesson este Enes Sali al islandezilor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Enes Sali este surpriza din lotul echipei naționale convocat de selecționerul Mirel Rădoi pentru „dubla” hotărâtoare în speranța la locul 2 din grupa preliminară J de calificare la turneul final mondial din 2022, care se va desfășura în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie a anului viitor în Qatar.

Isak Bergmann Johanesson este Enes Sali al islandezilor. Nu s-a născut nici el în țara natală. Ce au fost tatăl său, dar mai ales bunicul!

Enes Sali s-a născut pe 23 februarie 2006, la Toronto, Canada, din părinți români de etnie turcă. Joacă mijlocaș ofensiv la Farul, a debutat în Liga 1 Casa Pariurilor pe 9 august, în minutul 80 al meciului Farul – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-0 din etapa 4. Avea exact 15 ani, 5 luni, 2 săptămâni şi 3 zile. Locul 5 în topul celor mai tineri jucători din prima ligă.

ADVERTISEMENT

Enes Sali a marcat primul gol în Liga 1 Casa Pariurilor pe 13 septembrie, stabilind în minutul 85 scorul final, 5-0 pentru Farul în partida de campionat cu Academica Clinceni din etapa 8. Avea exact 15 ani, 6 luni și 3 săptămâni. Cel mai tânăr jucător care a dat gol în prima ligă.

Enes Sali va deveni cel mai tânăr internațional român la nivelul primei echipe naționale dacă va debuta într-unul dintre meciurile cu Islanda (joi, 11 noiembrie, ora 21:45, pe stadionul „Steaua”) sau Liechtenstein (duminică, 14 noiembrie, ora 19:00, pe stadionul „Rheinpark”, Vaduz).

ADVERTISEMENT

Actualul record de precocitate tricoloră îl deține Cristi Manea, care a jucat primele minute în prima reprezentativă pe 31 mai 2014, în amicalul România – Albania 1-0, la 16 ani, 9 luni, 3 săptămâni și 1 zi. acum la CFR Cluj, Manea juca pe atunci tot la Viitorul lui Gică Hagi.

Isak Bergmann Johannesson a dat singurul său gol la echipa națională cu Armenia și a ajutat astfel România!

Islanda, adversara de joi seară, are și ea un „Enes Sali”. Isak Bergmann Johannesson. 18 ani, 7 luni, 2 săptămâni și 4 zile. Născut pe 23 martie 2003, în Sutton Coldfield (14 km de Birmingham), West Midlands, Anglia, din părinți islandezi de origine islandeză. Joacă mijlocaș central la FC Copenhaga, locul 2 în Superligaen, prima ligă din Danemarca. A mai jucat, la nivel de seniori, la IA Akranes (Islanda) și IFK Norrkoping (Suedia).

ADVERTISEMENT

Isak dă dovadă de o înțelegere clară, neobișnuită la vârsta și experiența sa, a instrucțiunilor tactice date de antrenorul său de club, danezul Jess Thorup. Versatilitatea sa la FC Copenhaga a demonstrat că poate juca pe mai multe poziții, nu numai mijlocaș central, postul preferat, ci și în benzi, și în spatele „vârfului” de careu, ca al doilea atacant.

Isak Bergmann Johannesson a debutat la naționala mare a Islandei pe 18 noiembrie 2020, în Liga Națiunilor, 0-4 cu Anglia pe „Wembley”. A jucat atunci ultimele 9 minute. Avea 17 ani, 7 luni, 3 săptămâni și 5 zile.

ADVERTISEMENT

Primul și unicul gol pentru Islanda, gol foarte important pentru… România, l-a marcat pe 8 octombrie anul acesta, în meciul de „acasă” cu Armenia din grupa noastră de calificare la Mondialul din Qatar 2022. Isak a egalat în minutul 77 și cele două puncte pierdute atunci de armeni contează foarte mult în clasamentul grupei.

Isak Bergmann Johannesson a mai jucat în alte 4 meciuri din preliminariile mondiale, inclusiv în victoria României din Islanda, 2-0 pe 2 septembrie. În acest moment este cel mai bine cotat fotbalist islandez, 4,5 milioane de euro pe transfermarkt.com.

  • Echipa preferată a lui Isak Bergmann Johannesson, echipa la care visează să joace este Manchester United. Jucătorul său preferat nu vine, însă, de la Man United, ci de la PSG și este Leo Messi.

Isak s-a născut în Anglia pentru că tatăl său, Joey Gudjonsson, juca la Aston Villa

Isak nu a „erupt” în fotbal din… piatră seacă. Provine dintr-o familie în care se joacă fotbal la cel mai înalt nivel de două generații. Când s-a născut, de exemplu, tatăl său juca la Aston Villa. De aceea a venit pe lume Isak în Anglia.

Johannes Karl Gudjonsson se numește tatăl lui Isak. Cunoscut ca Joey Gudjonsson. Născut pe 25 mai 1980, la Akranes, Islanda. Când Isak avea trei ani, tatăl se transfera la Leicester. Unde, într-un meci din martie 2006, marca un gol uluitor, de la mijlocul terenului, împotriva lui Hull, cu un șut perfect, mingea zburând fără să se rotească în aer, la fel ca la celebrul gol marcat de Gică Hagi în meciul de debut de la CM SUA 1994, cu Columbia.

Joey Gudjonsson a plecat în fotbal de la IA Akranes, în vara lui 1998 și a jucat, în ordine, la KRC Gent, MVV Maastricht, RKC Waalwijk, Real Betis, Aston Villa, Wolverhampton Wanderers, Leicester, AZ Alkmaar, Burnley, Huddersfield, Fram Reikjavik, Fylkir, HK Kopavogs. S-a retras în 2018.

Acum Joey Gudjonsson este antrenor la IA Akranes, echipa orașului natal de pe coasta vestică a Islandei, la 20 de km nord de capitala Reykjavik. De acolo s-a lansat și el în fotbalul mare, acolo l-a promovat la prima echipă, în toamna lui 2018, pe Isak, care devenea astfel cel mai tânăr fotbalist din istoria lui IA Akranes.

Bunicul lui Isak, Gudjon Thordarson, a fost selecționerul echipei naționale a Islandei

Având în vedere etimologia numelor masculine islandeze, Joey Gudjonsson este, evident, fiul lui Gudjon. Mai exact, al lui Gudjon Thordarson. Bunicul lui Isak Bergmann Johannesson.

Gudjon Thordarson s-a născut pe 14 septembrie 1955, la Akranes. N-a avut o carieră impresionantă de fotbalist. A jucat în echipa orașului său, aceeași ca a începuturilor pentru fiul și nepotul său, IA Akranes. 14 ani, între 1972 și 1986. 212 meciuri în prima ligă, 22 în cupele europene, 5 titluri de campion și 5 cupe islandeze. Și un singur meci pentru echipa națională, în 1985.

Cariera sa de manager, selecționer, antrenor, spuneți-i cum vreți, este mult mai impresionantă. Are trecute în CV pe Stoke City, Barnsley, Notts County și Crewe, toate din insula britanică, plus IA Akranes (titlul în 1992, 1993, 1996, Cupa Islandei 1996), KA Akureyri (singurul titlu din istoria echipei, în 1988), KR Reykjavik (Cupa Islandei 1994, 1995), Vestri, Grindavik, Vikingur Olafsvik (unde este și acum), toate din insula natală, NSI Runavik, tot dintr-o insulă, Feroe și IK Start din Norvegia.

  • Cel mai important nume de pe lista sa profesională este chiar echipa națională a Islandei, pe care a pregătit-o între anii 1997 și 1999.
  • 25 meciuri, 11 victorii, 6 egaluri, 8 înfrângeri, golaveraj + 11 (37-26) este bilanțul lui Gudjon Thordarson pe banca tehnică a naționalei islandeze
  • „Eu îl ştiu bine pe Enes Sali, veți auzi multe lucruri frumoase de el. Îl las să vorbească în teren, e foarte talentat, rar găsești ca el. Trebuie doar să fie serios, cuminte, dedicat, așa cum a fost până acum, ca să ajungă un mare fotbalist” – Gică Hagi
  • „De la prima selecție la U15 am fost impresionat de calitățile lui Enes Sali. Rar am văzut la această vârsta așa personalitate, așa calitate, așa profunzime cu mingea la picior, așa cum o fac doar marii fotbaliști. Îi prevăd un mare viitor, dacă cei apropiați lui și cei care îl păstoresc au grijă de evoluția lui, de creșterea lui, acest copil va deveni un mare jucător reprezentativ al țării noastre” – Lucian Sânmărtean, manager sportiv al loturilor naționale ale României
  • 200.000 de euro este cota lui Enes Sali pe transfermarkt.com
  • „Nu m-am așteptat niciodată la așa ceva… Interesul pentru Isak este de-a dreptul sălbatic! O bătălie fără scrupule ca să-l transfere” – Stig Torbjornsen, șeful departamentului de Scouting al lui IFK Norrkoping
  • 12 meciuri, în care a marcat 1 gol și a dat 1 pasă de gol, a jucat Isak Bergmann Johannesson la FC Copenhaga (Superligaen, prima ligă din Danemarca)
  • 51 de meciuri, în care a dat 6 goluri și 16 pase de gol, a jucat Isak Bergmann Johannesson la IFK Norrkoping (Allsvenskan, prima ligă din Suedia)
  • 4.500.000 de euro este cota lui Isak Bergmann Johannesson pe transfermarkt.com

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 8,00 este cota pentru „Isak Bergmann Johannesson marchează” la meciul România – Islanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT