News

ISIS ar putea să transforme COVID-19 într-o armă. Anunțul a fost făcut de ONU

16.08.2020 | 17:07
ADVERTISEMENT

Organizația teroristă ISIS ar putea folosi virusul COVID-19 ca o armă. Un raport ONU avertizează că formațiunile teroriste pregătesc atacuri noi după regruparea din timpul pandemiei, iar membrii ISIS încearcă să transforme Covid-19 într-o amenințare permanentă pentru populație.

ISIS ar putea să răspândească noul coronavirus pentru a provoca cât mai multe victime în cel de-al doilea val al pandemiei, scrie Daily Star.

ADVERTISEMENT

Acum aproximativ o lună, un raport ONU anunța că teroriștii pregătesc un nou val de atacuri în Occident. Acest lucru s-ar întâmpla după ce restricțiile impuse de pandemie le-au permis să se regrupeze.

ISIS poate folosi COVID-19 ca o armă

Raportul ONU susține că ISIS a avut la dispoziție o ”audiență captivă” în timpul pandemiei. Acest lucru ar fi putut stimula recrutarea, în condițiile în care singurătatea, frustrarea, depresia au fost accelerate în această perioadă confuză și dificilă.

ADVERTISEMENT

Alături de atacurile din trecut, gruparea teroristă poate folosi Covid-19 ca o nouă armă. Jihadiști infectați ar răspândi virusul și ar accelera astfel îmbolnăvirea oamenilor.

”Teroriștii jihadiști nu au nicio moralitate. Jocul final pentru teroriști este de a pedepsi infidelii și nu există nimic care să împiedice un simpatizant ISIS sau un luptător ISIS infectat cu Covid-19 să meargă și să infecteze mai multe persoane în numele jihadului”, a declarat David Otto, expert de combatere a terorismului și criminalitate organizată la Global Risk International, pentru Daily Star.

ADVERTISEMENT

„Scopul lor nu va fi să-i ucidă pe oameni împotriva cărora răspândesc virusul, ci să impună o blocare a activității, pentru a slăbi și pedepsi economiile țărilor occidentale care ar trebui să trateze aceste persoane infectate”, a adăugat David Otto.

Acesta consideră că teroriștii cauta să transforme această pandemie într-o oportunitate. Chiar dacă multe organizații teroriste au devenit inactive în timpul pandemiei, expertul avertizează că ar putea încă să conceapă comploturi jihadiste.

ADVERTISEMENT

„Teroriștii caută modalități de a transforma această pandemie într-o oportunitate care să se potrivească obiectivelor lor- cum pot lansa atacuri care ar avea un impact mai semnificativ într-o perioadă în care majoritatea țărilor se concentrează pe combaterea coronavirusului“, precizează David Otto.

Analiștii de securitate se tem, de asemenea, că o recesiune globală ar putea ajuta ISIS să recruteze noi membri.

„Impactul pandemiei asupra terorismului a variat între zonele de conflict și zonele non-conflictuale și între amenințările pe termen scurt și lung. Grupurile folosesc focarul pentru a promova propaganda și strângerea de fonduri și, în unele regiuni, încearcă să profite de percepția că atenția forțelor de securitate este redusă în altă parte”, se precizeaza în raportul ONU.

ADVERTISEMENT
Tags: