News

ISIS și Al-Qaeda îi pun la zid pe musulmanii care luptă în războiul ruso-ucrainean. Jihadiștii, îndemnați să-l folosească pentru propria cauză

Reacțiile susținătorilor Al-Qaeda și ISIS au fost aproape identice. Musulmanii să nu se implice în războaiele „cruciaților”, dar să profite de conflict pentru a avansa cauza jihadistă.
20.04.2022 | 17:18
ISIS si AlQaeda ii pun la zid pe musulmanii care lupta in razboiul rusoucrainean Jihadistii indemnati sal foloseasca pentru propria cauza
Mișcarea teroristă nu a renunțat la ideea unui califat Foto: Reuters, Abdulaziz Ketaz/UPI/REX, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Invazia lansată de Rusia asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022 a declanșat reacții nu numai din partea țărilor occidentale, ci și din partea rivalilor jihadiști sunniți, Statul Islamic (ISIS) și Al Qaeda, și susținătorilor acestora.

ISIS și Al-Qaeda condamnă musulmanii care luptă în războiul ruso-ucrainean

ISIS este singurul grup care a reacționat oficial la război, în timp ce gruparea Al-Qaeda a rămas tăcută și nu a făcut niciun comentariu oficial pe acest subiect.

ADVERTISEMENT

Reacțiile susținătorilor Al-Qaeda și ISIS au fost aproape identice, considerând războiul ca pe o dezvoltare utilă pentru musulmani și jihadiști și sfătuindu-i pe musulmani să nu se implice în războaiele „cruciaților”.

Mai mult, ei au denunțat participarea musulmanilor la război, în special a luptătorilor ceceni musulmani care au fost dislocați de liderul prorus cecen Ramzan Kadîrov pentru a sprijini războiul rusesc din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Trimiterea cecenilor la luptă în Ucraina pare să nu aibă nicio bază religioasă. Mai degrabă, mișcarea lui Kadîrov a urmărit să-și demonstreze loialitatea față de Vladimir Putin, al cărui sprijin este baza guvernării sale.

Cu toate acestea, o revistă neoficială pro-Al-Qaeda i-a îndemnat pe musulmanii din Europa să valorifice războiul din Ucraina, propunând și modalități de a face acest lucru, un apel care se potrivește perfect cu sfatul unui susținător ISIS adresat tinerilor musulmani din Occident să exploateze granițele deschise ale Ucrainei și armele disponibile pentru a efectu atacuri asupra „cruciaților”.

ADVERTISEMENT

Implicarea luptătorilor musulmani, denunțată

Implicarea cecenilor musulmani de ambele părți ale războiului ruso-ucrainean a stârnit reacții similare din partea susținătorilor ISIS și Al-Qaeda.

Ambele părți au denunțat ferm participarea luptătorilor ceceni în numele Rusiei și i-au îndemnat pe musulmani să stea departe de războaiele „cruciaților” și „infidelilor”.

ADVERTISEMENT

Susținătorii ISIS și Al-Qaeda au reacționat aplaudând războiul cu speranța că ambele părți, țările „cruciaților” și „infidelilor”, se vor elimina și se vor distruge reciproc.

Unii susținători ai acestor două grupuri au îndemnat chiar musulmanii din Rusia și Ucraina să profite de confruntarea militară pentru a duce un jihad împotriva infidelilor.

ISIS: Nu luați parte în „Războaiele între Cruciați”

Răspunzând apelurilor către musulmani de a se angaja în război, ISIS a oferit un comentariu oficial despre război. Grupul a sărbătorit războiul și i-a îndemnat pe musulmani să nu se implice sau să nu se alăture niciunei tabere a acestui „război cruciat-cruciat”.

Într-un editorial din 3 martie „Crusader-Crusader Wars”, publicat în ziarul săptămânal al grupului Al-Naba #328, ISIS a susținut că conflictul în curs este un „război sângeros direct între cruciații ortodocși din Rusia și Ucraina”, considerând că războiul este pedeapsa divină aplicată acestor două țări, din cauza propriei necredințe, relatează The National Interest.

ISIS a mai remarcat că războiul ruso-ucrainean a inaugurat începutul viitoarelor „războaie între cruciați și cruciați”, spunând că vărsarea de sânge la care lumea a asistat în Ucraina se va răspândi în alte capitale din Occident. Din punct de vedere religios, ISIS vede războiul ca pe un mijloc prin care Allah îi pedepsește pe „cruciați”.

Mai mult decât atât, ISIS i-a denunțat pe cei care susțin Ucraina „Cruciată” împotriva a ceea ce ei au numit „ocupația rusă”, precum și pe oricine se alătură Rusiei „Cruciate”, ai cărei oponenți sunt un aliat în „axa lor de rezistență”.

Grupul a adăugat că ambele tabere au manifestat o abatere de la principiul islamic al-wala’ wal-bara’, și anume loialitatea față de ceilalți musulmani și dezaprobarea nemusulmanilor.

Al-Qaeda: Nici un comentariu oficial

Spre deosebire de ISIS, Al-Qaeda nu a făcut niciun comentariu oficial cu privire la războiul aflat în desfășurare în Ucraina în acest moment.

Cu toate acestea, revista neoficială pro-Al Qaeda „Manhattan Wolves Magazine”, numită după atacatorii din 11 septembrie și imprimată în arabă, franceză și engleză de grupul media pro-Al-Qaeda Jaysh Al-Malahim Al-Electroni, a oferit sfaturi jihadiștilor, în special tinerilor musulmani din Europa, despre cum să exploateze războiul care se desfășoară în Ucraina.

În cel de-al treilea număr publicat pe Telegram pe 4 aprilie, revista pro-Al-Qaeda a inclus un articol intitulat „Lupul islamului și poziția sa asupra ciocnirii dintre adoratorii crucii”, îndemnând tinerii musulmani să exploateze apelul țărilor europene pentru luptători voluntari să se alăture luptei împotriva Rusiei în Ucraina.

De asemenea, revista i-a încurajat pe musulmani să se grupeze pentru a abuza de politica de frontieră deschisă a Ucrainei pentru a primi antrenament și a obține arme pentru a-i viza pe „cruciați”, amintindu-le indivizilor de grupul jihadist format de Abu Mus’ab al-Zarqawi în Irak, care mai târziu a devenit „un nucleu pentru arderea Cruciaților până în zilele noastre.”

Adresându-se musulmanilor europeni și ucraineni, revista le-a sfătuit să creeze o breșă între refugiații ucraineni și țările gazdă, deoarece ar putea provoca în cele din urmă „un război etnic”.

Susținătorii Al-Qaeda, îndemnați să răspândească dezinformarea în Europa

O altă tactică recomandată de revistă este de a răspândi dezinformarea în Europa. De asemenea, i-a îndemnat pe musulmanii ucraineni să incite refugiații ucraineni să participe la demonstrații prin care cer Europei să le sprijine țara de origine și să exploateze astfel de evenimente pentru a comite atacuri.

Îndemnând musulmanii să fie pregătiți pentru zilele următoare, editorii revistei i-au sfătuit să planifice atacuri care vizează logistica occidentală, personalul media și diplomații din Ucraina, spunând că acest lucru ar putea trage țările occidentale în acest război.

În mod predominant, susținătorii Al-Qaeda au reacționat într-o manieră similară celor ai ISIS, bucurându-se de război, denunțând implicarea luptătorilor musulmani în numele Rusiei și argumentând din nou că musulmanii nu ar trebui să se alăture niciunei părți din acest război.

ADVERTISEMENT