News

Israel, prins în război cu o armată cu două viteze. Esențialul trupelor, alcătuit din rezerviști

Israel se bazează pe o armată cu două viteze în lupta împotriva Hamas. Cea mai mare parte a trupelor Tzahal sunt rezerviști
13.10.2023 | 17:33
Israel prins in razboi cu o armata cu doua viteze Esentialul trupelor alcatuit din rezervisti
Chiar și cu profesioniști, armata israeliană se bazează încă pe rezerviști pentru a umple rândurile / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Armata israeliană (IDF sau Tzahal) se bazează pe un nucleu de soldați activi și pe forțe speciale. Însă cea mai mare parte a trupelor Israelului sunt alcătuite din sunt rezerviști. De la crearea sa în 1948, statul evreu suferă – potrivit unora – de complexul „cetății asediate”. Pentru a împiedica distrugerea sa, așa cum speră în prezent gruparea teoristă Hamas și Iranul, o întreagă națiune este gata să pună mâna pe arme în orice moment.

Mobilizare fără precedent în urma atacului Hamas

După profesionalizarea diferitelor armate occidentale la începutul anilor 1990, Israelul se bazează încă în principal pe recrutare pentru a umple rândurile Tzahal-ului. În urma atacului surpriză al grupării teroriste Hamas care controlează Fâșia Gaza, 360.000 de rezerviști au fost chemați să se reîntoarcă în unitățile lor, gata să fie desfășurați într-o eventuală ofensivă terestră în Fâșia Gaza. Mobilizarea în masă a rezerviștilor în Israel este probabil preludiul unei intervenții militare majore în curs de pregătire.

ADVERTISEMENT

O mobilizare fără precedent (360.000 de rezerviști, dintre care 300.000 în decurs de două zile), reprezentând 4% din populația unei țări cu puțin peste nouă milioane de locuitori, scrie Le Point. Toți tinerii adulți israelieni și druzi trebuie să facă serviciul militar: doi ani pentru femei, trei ani pentru bărbați și patru ani pentru ofițeri, scrie Le Point.  În 2013, Pierre Razoux, expert în istorie militară, autorul articolului „Tzahal pe toate fronturile, armata israeliană în incertitudine strategică”, a subliniat că „forțele armate israeliene sunt o instituție socială extrem de importantă datorită sistemului de recrutare universală, aplicat încă de la independența țării și care este în prezent un element structurant al identității sale”.

Se prefigurează o intervenție masivă în Fâșia Gaza

Nivelul de mobilizare decretat de autorități prefigurează probabil o intervenție masivă în Fașia Gaza. „Șeful Statului Major a anticipat o operațiune terestră de anvergură, care va fi foarte costisitoare din punct de vedere al pierderilor umane și materiale și va necesita mulți combatanți”, analizează Pierre Razoux. „Specialiștii estimează că vor mai exista probabil în jur de 30.000 de combatanți Hamas înrădăcinați în Fâșia Gaza. În lupta urbană, este nevoie de șase împotriva unuia. Armata israeliană trebuie deci să angajeze 180.000 de oameni pentru a recuceri complet Fâșia Gaza. Odată ce grosul operațiunii se va fi încheiat, armata va putea să demobilizeze o parte din rezerviști și să-i recheme pe alții”, continuă istoricul.

ADVERTISEMENT

În opinia sa, alte fronturi ar necesita o prezență militară mai puternică în timpul operațiunii principale: zona din jurul Ierusalimului, Cisiordania, frontiera libaneză, Înălțimile Golan, Sinaiul, marile orașe, bazele aeriene și siturile strategice.

Comunitatea ultraortodoxă, scutită de militărie

Numai membrii comunității evreiești ultraortodoxe sunt scutiți de serviciul militar (nu și de votul politic!), ceea ce corespunde la puțin peste un milion de locuitori. Potrivit aceluiași articol, în cazul unei mobilizări complete, Tzahal poate alinia 642.000 de bărbați și femei (117.000 de militari activi și 465.000 de rezerviști), reprezentând 10% din populația totală, „o rată de mobilizare record, de care se apropie numai Coreea de Nord”.

ADVERTISEMENT

După ce și-au încheiat serviciul militar, rezerviștii se antrenează cel puțin o dată pe an, timp de aproximativ o lună, și pot fi mobilizați până la vârsta de 40 de ani. Acasă, ei își păstrează armele, uniformele și echipamentul, scopul fiind acela de a mobiliza trupele cât mai repede posibil și de a securiza teritoriul Israelului.

O armată cu două viteze

De câțiva ani încoace, armata israeliană încearcă să restabilească echilibrul unei forțe cu două viteze. Pe de o parte, există o coloană vertebrală de soldați activi, cu brigăzi blindate și forțe speciale renumite. Pe de altă parte, o masă de unități bazate pe rezerviști de un nivel tactic foarte variabil.

ADVERTISEMENT

Instruirea lor a fost intensificată în ceea ce privește controlul mulțimilor și menținerea ordinii, pentru a evita orice escaladare, dar poate mai puțin în ceea ce privește aspectele pur militare. După eșecul ofensivei israeliene împotriva organizației șiite Hezbollah în Liban în 2006, comisia Winograd (comisia care a investigat războiul IDF din Liban)  a subliniat în special lipsa spiritului de luptă în rândul infanteriștilor și coordonarea inadecvată între armate.

Lipsa de echipament- veste de protecție

Odată cu posibila ofensivă terestră în Fâșia Gaza, o altă problemă pare să apară pentru Izahal: aprovizionarea. După cum relatează The Times of Israel, unii rezerviști s-au plâns de lipsa de echipament, unele veste antiglonț neavând, de exemplu, plăci ceramice de protecție.

Rezerviștii din întreaga țară s-au plâns duminică pe rețelele de socializare că armata nu este echipată corespunzător pentru operațiunile de amploare planificate, iar mulți au încercat să cumpere echipamentul necesar în mod privat. Israelul a început să recruteze zeci de mii de rezerviști sâmbătă, după ce gruparea teroristă palestiniană Hamas a lansat un atac devastator asupra Israelului din Fâșia Gaza, ucigând peste 1.200 de civili

Dar, pe măsură ce rezerviștii au început să se alăture unităților lor în apropiere de Gaza, în Cisiordania și la granița de nord, au început să se plângă de lipsa de echipament, mulți soldați insistând ca vestele lor de protecție să fie dotate cu plăci ceramice. Aceste plăci împiedică proiectilele, cum ar fi gloanțele, să penetreze vesta.

„Prieteni, am nevoie de ajutor urgent. Trebuie să cumpăr 100 de veste ceramice și 120 de căști”, a cerut un soldat, Alon Peretz, pe WhatsApp. Rudele soldaților organizează campanii online de strângere de fonduri pentru a cumpăra echipamentul de protecție care lipsește. „Nu există o lipsă de echipament în IDF. Este nevoie de timp pentru a muta unele echipamente, dar nu există lipsuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Probleme pentru modelul de recrutare

În ianuarie 2019, premierul Benjamin Netanyahu a declarat, în timpul unei vizite surpriză la un depozit de arme de la baza Sirkin din centrul Israelului, că armata este „pregătită pentru ziua în care va fi dat ordinal” și că este pregătită să lanseze un „atac copleșitor”. Vizita a avut loc în urma informațiilor și declarațiilor ulterioare ale generalului (r) Yitzhak Brick, referitoare, printre altele, la standardele slabe ale unităților de depozitare de urgență ale armatei.

Spunând că afirmațiile sale se bazau pe discuții cu comandanții de pe teren și nu cu ofițeri superiori ai armatei, Brick a afirmat că situația din cadrul IDF era „mai rea decât în momentul Războiului de Yom Kippur” din 1973, când Israelul a fost luat prins cu garda jos de un atac surpriză din partea Egiptului și a Siriei.

Pe termen lung, alte aspecte ar putea să influențeze puternic modelul israelian de recrutare. Rata natalității (2,90/ femeie în 2020) este în continuă scădere, în timp ce scutirile de la serviciul militar (24% pentru bărbați și 42% pentru femei în 2013) sunt în creștere. Ca instrument de coeziune, Tzahal trebuie, de asemenea, să integreze în rândurile sale profiluri foarte diferite, de la care au obiecții cu privire la război, la coloniștii naționaliști.

ADVERTISEMENT
Tags: