News

Israelul aduce războiul la tribuna ONU și cere demisia secretarului general Antonio Guterres

Israel cere demisia secretarului general al ONU, Antonio Gutteres. Statul evreu acuză agenția UNRWA a organizației că este complice cu Hamas
31.01.2024 | 19:53
Israelul aduce razboiul la tribuna ONU si cere demisia secretarului general Antonio Guterres
Israel spune că Antionio Guterres este responsabil de presupune complicitate a agenției umanitare UNRWA cu Hamas / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Antonio Guterres ar trebui să demisioneze din funcția de secretar general al Națiunilor Unite, a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz.

„Bineînțeles că este responsabil”

Declarația lui Katz vine ca urmare a acuzațiilor Israelului potrivit cărora 12 angajați ai Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) au fost implicați în atacul violent al Hamas din 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

„Bineînțeles că este responsabil în calitate de secretar general al ONU”, a declarat Katz într-un interviu acordat Axel Springer, compania mamă a Politico. „Guterres trebuie să demisioneze” sau „ONU trebuie să îl înlocuiască”, a spus șeful diplomației israeliene.

Conflict de lungă durată între Israel și ONU

Israelul se află în conflict cu ONU de luni de zile, după ce Guterres a declarat în, octombrie anul trecut, că „atacul terorist al Hamas nu a venit de nicăieri”, ci „din 56 de ani de ocupație”.

ADVERTISEMENT

Ministrul israelian de Externe de atunci, Eli Cohen, l-a atacat dur pe Antonio Guterres: „Domnule secretar general, în ce lume trăiți? Cu siguranță nu este lumea noastră”.

Vineri – după ce Curtea Internațională de Justiție a reproșat Israelului că bombardează în continuare Fâșia Gaza ca represalii, dar nu a cerut o încetare a focului – Israelul a acuzat o duzină de angajați ai ONU că au participat la atacul Hamas.

ADVERTISEMENT

Statele Unite, Germania și Italia, printre altele, au răspuns prin întreruperea finanțării agenției de ajutorare. „Țările au acționat corect, chiar dacă era vorba de o organizație umanitară”, a declarat Katz.

UNRWA neagă faptul că a ajutat cu bună știință Hamas sau orice alt grup militant. Agenția spune că investighează temeinic acuzațiile și trage la răspundere personalul: Vineri, ONU a concediat nouă dintre angajații acuzați. Se pare că unul dintre ei a murit, a precizat ONU, iar doi sunt încă în curs de identificare.

ADVERTISEMENT

„Presupusele acte abominabile ale acestor membri ai personalului trebuie să aibă consecințe”, a spus Antonio Guterres într-o declarație, duminică. „Două milioane de civili din Gaza depind de ajutorul critic al UNRWA pentru supraviețuirea zilnică”, a precizat secretarul general al ONU.

„Dovezi foarte credibile”, spune SUA

Israelul nu a furnizat încă în mod public dovezi pentru acuzațiile sale. Șeful diplomației americane, Antony Blinken a declarat, luni că acuzațiile sunt „foarte credibile”, deși oficialii americani „nu au avut posibilitatea de a investiga acuzațiile ei înșiși”.

„Vom colecta aceste dovezi și le vom trimite tuturor celorlalte țări, cum ar fi SUA și Germania”, a declarat Katz pentru Axel Springer. „Antonio Guterres a ignorat multe plângeri și informații privind comportamentul organizației de ajutorare, precum și indicii de cooperare cu Hamas”, a spus el.

Potrivit lui Katz, „UNRWA nu face parte din soluție, ci din problemă”. O nouă agenție ar trebui să fie dezvoltată pentru reconstrucția Fâșiei Gaza, a spus el, una „în care statele arabe ar trebui să fie mai implicate decât până acum”.

„UNRWA cooperează cu Hamas”

„Nu vorbim despre indivizi”, a spus Katz. În schimb, Israelul susține că UNRWA „cooperează aproape în totalitate cu Hamas”.

UNRWA administrează școli, clinici de sănătate și programe de ajutor în taberele de refugiați din Gaza, Cisiordania, Siria, Liban și Iordania. Numai în Fâșia Gaza are 13.000 de angajați.

Miercuri, secretarul general al ONU s-a întâlnit cu reprezentanți ai țărilor donatoare pentru UNRWA pentru a le convinge să revină asupra deciziei de suspendare a contribuțiilor către agenție. De asemenea, 20 de ONG-uri internaționale au semnat o declarație comună prin care solicită menținerea ajutorului.

Organizația Mondială a Sănătății a reiterat că nu este momentul să fie abandonată populația din enclava palestiniană. „Întreruperea finanțării nu va face decât să dăuneze populației din Fâșia Gaza, care are nevoie disperată de ajutor”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Ucraina, Fâșia Gaza: unde era ONU?

Dincolo de conflictul de lungă durată dintre Israel și ONU, unii critici remarcă că organizația întâmpină dificultăți să își îndeplinească mandatul principal: menținerea păcii și securității internaționale.

Invazia rusă în Ucraina și, mai recent, reapariția conflictului israeliano-palestinian au demonstrat incapacitatea ONU de a menține un dialog pașnic între actorii implicați pentru a evita recurgerea la violență armată.

Conflictul israeliano-palestinian este vechi de zeci de ani. Dar unde a fost ONU pentru a dezamorsa conflictul în aceste decenii? De ce nu a intervenit ONU? Răspunsul trebuie căutat în dreptul de veto. Un singur drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate poate elimina munca diplomaților, negocierile etc.

Drept de veto au cei cinci membri permanenți ai Consiliului: SUA, Rusia, China, Franța și Marea Britanie. Dreptul de veto a fost creat ca o prerogativă condiționată cerută de membrii fondatori pentru crearea organizației.

În vremea creării ONU, țările nu și-ar fi putut imagina că, câțiva ani mai târziu, vor apărea rivalități geopolitice între marile puteri membre ale Consiliului de Securitate. Cum este cazul războiului din Ucraina și cel dintre Israel și Hamas, unde în ambele situații actorii interesați și-au impus veto-ul.

ADVERTISEMENT