News

Italia cere UE formarea unei armate proprii: ”Dacă vrem să fim apărători ai păcii în lume”. Reacția Rusiei

Formarea unei armate proprii a UE revine în prim-plan. Italia vrea ca blocul comunitar să devină un actor important în menţinerea păcii şi în prevenirea conflictelor.
08.01.2024 | 09:51
Italia cere UE formarea unei armate proprii Daca vrem sa fim aparatori ai pacii in lume Reactia Rusiei
Ministrul de externe al Italiei vrea formarea unei armate proprii a UE. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Italia, prin vocea ministrului său de externe, Antonio Tajani, cere UE formarea unei armate proprii. La scurt timp după acest anunț, din partea Rusiei a venit o reacție cu tentă ironică.

Ministrul de externe al Italiei vrea formarea unei armate proprii a UE

În martie 2022, la scurt timp după ce Putin a declanșat invazia la scară largă în Ucraina, UE anunța că vrea să aprobe alcătuirea unei armate proprii de 5.000 de militari și să crească cheltuielile pentru apărare începând din 2025.

ADVERTISEMENT

Vom aproba o busolă strategică care nu este răspunsul la războiul din Ucraina, ci o parte a răspunsului, pentru că ea trebuie să ne facă mai puternici militar. Acţiunile detaliate sunt ambiţioase, dar realizabile cu un angajament politic susţinut”, a spus, atunci, șeful diplomației comunitare, Josep Borrell.

Acum, ideea ca UE să-și alcătuiască o armată proprie revine în prim-plan. Într-un interviu acordat presei italiene, șeful diplomației de la Roma, Antonio Tajani, a declarat că o cooperare europeană mai strânsă în domeniul apărării este o prioritate pentru partidul Forza Italia pe care îl conduce.

ADVERTISEMENT

Dacă vrem să fim apărători ai păcii în lume, avem nevoie de o armată europeană. Iar aceasta este o precondiţie fundamentală pentru a putea avea o politică externă europeană eficientă“, a declarat el în interviul publicat duminică, scrie Anadolu.

Într-o lume cu actori puternici precum Statele Unite, China, India, Rusia – cu crize din Orientul Mijlociu până în Indo-Pacific – cetăţenii italieni, germani, francezi sau sloveni nu pot fi protejaţi decât de ceva care există deja, şi anume Uniunea Europeană”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Rusia ironizează propunerea

Moscova nu a stat mult pe margine și a comentat rapid propunerea venită de la Roma. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a ironizat ideea ce UE să aibă o armată proprie.

Aceasta a spus că, înainte de a prezenta idei despre crearea unei armate UE pentru menținerea păcii, oficialii europeni ar trebui să învețe cum să rezolve problema refugiaților și migranților, a scris Zaharova, pe canalul său Telegram, conform Anadolu.

ADVERTISEMENT

O armată UE? Poate că ar trebui să înceapă prin a dezvolta propriul vaccin împotriva Covid-19? Sau să învețe să apere într-un mod uman, în conformitate cu obligațiile noastre internaționale, granițele Uniunii Europene? Să rezolve problema refugiaților și a migranților? Abia apoi să creeze o armată”, a comentat Zaharova.

Înainte de formarea unei armate unificate, ar fi bine să înțelegem cu ce fel de combustibil se va deplasa și cu care va zbura. Altfel, președintele american va veni la Bruxelles și va spune că el va crește prețurile la combustibil dacă armata UE nu îi atacă pe cei pe care îi indică”, a mai scris Zaharova.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Dispariție misterioasă" a unui model de talie internațională, imediat după ce noul iubit s-a convertit la islam
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni să conducă. Gestul inconştient, filmat şi postat online
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Alex Ștefănescu, criticul literar și istoric, a murit
Alex Ștefănescu, criticul literar și istoric, a murit
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde