News

Putin, declarații surprinzătoare. „Ucraina nu este un inamic în sine”. Mesajul liderului de la Kremlin pentru soldații răniți

Putin spune că războiul din Ucraina se întoarce în favoarea Rusiei. Liderul de la Kremlin spune că Occidentul e obstacolul încetării focului
01.01.2024 | 21:29
Putin declaratii surprinzatoare Ucraina nu este un inamic in sine Mesajul liderului de la Kremlin pentru soldatii raniti
Vladimir Putin i-a vizitat pe militarii răniți la un spital din Moscova / Foto: kremlin.ru
ADVERTISEMENT

Președintele Vladimir Putin a promis că va „intensifica” atacurile asupra Ucrainei, după zile în care bombardamente aeriene intense s-au înregistrat de ambele părți beligerante. Vorbind în timpul unei vizite la un spital militar din Moscova, Putin a declarat că războiul se întoarce în favoarea Moscovei.

Pacea, „numai în condițiile Rusiei”

În alocuțiunea sa, Vladimir Putin a descris raidul aerian ucrainean asupra orașului rusesc Belgorod drept un „atac deliberat împotriva civililor”. 25 de persoane au fost ucise în atacul furibund de sâmbătă, potrivit autorităților locale.

ADVERTISEMENT

Luni, vorbind în fața armatei ruse, liderul de la Kremlin a declarat că războiul se întoarce în favoarea Moscovei și că dorește ca acesta să se încheie rapid, dar numai în condițiile Rusiei.

„În condițiile Rusiei” este precizarea pe care Putin o face ori de câte ori este întrebat de o posibilă încetare a focului. Cu alte cuvinte, Rusia a atacat ilegitim un stat suveran, Ucraina, și nu invers, însă pacea se va face numai în condițiile unilaterale ale Moscovei.

ADVERTISEMENT

„Dușmanul” sunt mai mulți

Vladimir Putin a reluat și de data aceasta teza potrivit căreia susținătorii occidentali ai Ucrainei sunt cel mai mare obstacol în calea încheierii conflictului, dar că retorica lor începe să se schimbe pe măsură ce încep să înțeleagă că nu pot „distruge” Rusia, scrie BBC.

Putin a considerat că „Ucraina nu este un inamic în sine” (deși a atacat țara respectivă) și a acuzat Occidentul că se folosește de autoritățile de la Kiev pentru a-și „regla propriile probleme” cu Rusia, scrie TV5 Monde.

ADVERTISEMENT

Soldații ruși sunt „eroi”

Duminică, Vladimir Putin a transmis mesajul său tradițional de Anul Nou, în care a salutat soldații ruși ca fiind „eroi”, fără a se referi în mod explicit la războiul din Ucraina.

Totuși, președintele rus a dat asigurări că, în opinia sa, forțele Moscovei dețin acum „inițiativa strategică” pe frontul din Ucraina, unde au câștigat teren de la eșecul contraofensivei ucrainene din vară.

ADVERTISEMENT

În propriul său discurs de Anul Nou, președintele ucrainean Volodimyr Zelenski a promis o creștere puternică a numărului de arme produse de țară până în 2024, angajându-se să construiască cel puțin un milion de drone.

Atacuri sălbatice de ambele părți

Rusia și Ucraina au avut un schimb de atacuri exterem de violente în ultimele zile. Ucraina a bombardat orașul ucrainean Donețk, controlat de ruși, în ajunul Anului Nou, potrivit oficialilor stabiliți la Moscova, omorând cel puțin patru persoane și rănind alte 13.

Iar sâmbătă, forțele ucrainene au lansat o serie de lovituri asupra unor ținte din sud-vestul Rusiei, inclusiv una asupra orașului Belgorod, pe care  Putin a descris-o drept un „atac terorist”.

Copiii care plătesc cu viața

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat luni că bilanțul victimelor a crescut la 25 de morți, în urma decesului unui copil mic care a fost grav rănit în atac.

„Astăzi, o fetiță de patru ani a murit într-un spital regional pentru copii. Ea era într-o stare foarte gravă, cu leziuni combinate la nivelul pieptului și al organelor interne”, a scris Gladkov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Moartea fetiței ridică la cinci numărul copiilor victime ale atacului, a precizat guvernatorul. El a adăugat că 109 persoane au fost rănite în raidul aerian, dintre care 45 se află în prezent în spital.

Săptămâna trecută, Rusia a lansat un atac total asupra mai multor orașe din Ucraina, ucigând cel puțin 45 de persoane. Aceste atacuri au fost descrise de Kiev ca fiind cel mai mare bombardament cu rachete efectuat de Rusia până în prezent, de la începerea conflictului.

ADVERTISEMENT