News

Italia va repatria în masă deţinuţii români. Infractorii vor fi aduşi să facă puşcărie în ţară, fără să li se ceară acordul

Italia ne trimite infractorii înapoi. Deţinuţi români din închisorile din peninsulă vor fi extrădaţi pentru a-şi ispăşi pedeapsa în ţară.
14.03.2023 | 18:44
Italia va repatria in masa detinutii romani Infractorii vor fi adusi sa faca puscarie in tara fara sa li se ceara acordul
Italia a găsit soluţia de a rezolva problema închisorilor suprapopulate Foto. Il Giornale
ADVERTISEMENT

Andrea Delmastro, subsecretar de stat pentru Justiție, a anunțat că guvernul de la Roma ia în considerare să emită o circulară pentru ca deținuții români și albanezi să poată fi transferați din Italia în închisorile din țările de origine chiar și fără un acord prealabil din partea celor încarcerați.

Un deţinut costă statul italian 137 de euro pe zi

La finalul unei vizite pe care a făcut-o la închisoarea genoveză din Marassi, Andrea Delmastro atras atenţia că, graţie tratatelor bilaterale, este deja posibil să se procedeze în această direcţie cu România şi Albania, pentru a rezolva în parte problema suprapopulării închisorilor din Italia.

ADVERTISEMENT

“Vom emite o circulară pentru ca toți deținuții albanezi și români să poată fi transferați în închisorile din țările lor de origine fără acordul prealabil”, a declarat Delmastro, citat de gazetaromaneasca.com. Costul cu un deţinut este de 137 de euro pe zi, anunţă autorităţile de la Roma.

În prezent, în închisorile din Italia se află aproximativ 15.000 de cetăţeni străini. “Lucrăm și cu alte țări, întotdeauna cu intenția de a obține posibilitatea transferului deținutului fără acordul prealabil (…) În orice caz, au încălcat pactul de cetățenie și nu mai trebuie să cântărească pe buzunarele italienilor contribuabili”, a mai spus politicianul italian.

ADVERTISEMENT

Andrea Delmastro a subliniat necesitatea dezvoltării unei alternative la închisoare în ceea ce privește starea dependenței de droguri, considerând că penitenciarele din Italia au aproximativ 30% din deținuți legați de infracțiuni de droguri. Una dintre ipotezele luate în calcul ar fi ca pedeapsa să fie executată, în anumite limite, în comunități de sănătate închise și protejate “pentru a da tuturor posibilitatea de a se reeduca singuri”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti aminteşte că transferarea necesită “consimţământul persoanei în cauză sau, dacă este cazul, cel al reprezentantului său legal, dar consimţământul nu mai este necesar, ci doar avizul condamnatului, când prin hotărârea de condamnare sau printr-un alt act s-a luat şi măsura de siguranţă a expulzării sau măsura conducerii la frontieră, dacă prin convenţia aplicabilă se prevede astfel. De asemenea, sunt necesare acordul Statului în care ea a fost condamnată (Statul de condamnare) şi acordul Statului către care se solicită transferarea (Statul de executare).

ADVERTISEMENT

“Transferarea persoanelor condamnate este o formă de cooperare internaţională ce are la bază în primul rând raţiuni umanitare şi ca obiectiv facilitarea reintegrării sociale a condamnaţilor, care este mult mai uşor de realizat în ţara de origine”, se mai arată pe site-ul MAE.

Cea mai importantă convenţie multilaterală în această materie este Convenţia europeană asupra transferării persoanelor condamnate, adoptată la Strasbourg, la 21 martie 1983, la care sunt parte statele membre ale Consiliului Europei, dar şi câteva state nemembre (Australia, Bahamas, Bolivia, Canada, Chile, Costa Rica, Israel, Japonia, Mauritius, Panama, Tonga, Trinidad – Tobago, Statele Unite ale Americii şi Venezuela).

ADVERTISEMENT

Condiţia esenţială pentru realizarea transferului în temeiul acestei convenţii este consimţământul condamnatului, afară de cazul în care statul de condamnare i-a aplicat măsura expulzării. În cazul de faţă, amintit de ministrul italian, cel mai probabil autorităţile de la Roma vor proceda mai întâi la expulzare apoi vor lua decizia de transfer.

ADVERTISEMENT