News

Jaful secolului la aeroport. A fost furat aur de cel puțin 100 de milioane de dolari

Unul dintre cele mai mari jafuri din istoria Canadei s-a produs luni seara, pe aeroportul din Toronto. Hoţii au furat peste o tonă şi jumătate de aur.
21.04.2023 | 12:15
Jaful secolului la aeroport A fost furat aur de cel putin 100 de milioane de dolari
Jaful secolului pe Aeroportul din Toronto Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Poliția din Canada investighează un jaf care a avut loc pe cel mai aglomerat aeroport al țării, cel din Toronto, de unde a fost furat aur în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari. Încă nu este clar cât aur lipsește, dar mass-media relatează că este vorba de o cantitate de aproximativ 1.630 kg.

Aurul a fost furat după ce a fost descărcat din aeroport

Inspectorul regional de poliție Stephen Duivesteyn a declarat pentru cotidianul Toronto Star că hoţii au furat containerul în care era depozitat aurul după ce acesta a fost descărcat din avion în depozit. Evenimentele ar fi avut în seara zilei de luni, 17 aprilie.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce pot spune este că containerul avea un transport de mare valoare. Conținea aur, dar nu numai aur, ci și alte articole cu valoare monetară”, a declarat inspectorul Duivesteyn, pentru Totonto Star. Polițiștii fac cercetări, dar nimeni nu a fost încă arestat.

Investigatorii nu exclud însă faptul ca cineva din interior aeroportului să fi cooperat cu hoții, doarece aceștia au știut exact ora la care a ajuns respectivul container cu aur și  locul în care acesta a fost depozitat.  Inspectorul Duivesteyn nu a menționat însă de unde a venit aeronava care transporta marfa şi nici destinaţia sa finală.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Aeroporturilor din zona Toronto (GTAA) a transmis într-o scurtă declarație că hoții au avut acces la depozit din exterior. Aurul extras în Canada este adesea ținut la Pearson înainte de a fi expediat în străinătate. Aproape jumătate din traficul aerian de mărfuri al Canadei trece prin acest aeroport.

Acest furt este unul dintre cele mai mari din istoria Canadei, mai mare inclusiv decât cel de sirop de arțar, din 2011 și 2012, când hoții au furat 9.600 de barili de sirop de arțar evaluați între 15 și 20 de milioane de dolari dintr-un depozit de lângă Quebec.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, în timpul unei verificări de rutină la un depozit de lânga Montreal, Federaţia Producătorilor de Sirop de Arţar din Quebec a sesizat că sute de butoaie erau goale. Quebecul a construit acest depozit începand cu anul 2000, pentru a se asigura împotriva unor producţii slabe sau creşterii neaşteptate a cererii.

După îndelungi investigaţii, în cele din urmă, peste 20 de persoane au fost arestate și acuzate de furt și trafic cu sirop de arțar. Unii dintre cei reţinuţi și-au recunoscut vina și au fost condamnați la închisoare și au primit amenzi, în timp ce alții au fost achitați.

ADVERTISEMENT

Siropul de arțar furat a fost în mare parte recuperat, deși unele butoaie nu au fost niciodată găsite. Acest jaf masiv a avut un impact asupra pieței mondiale a siropului de arțar și a dus la o creștere a prețurilor pentru o bună perioadă de timp.

ADVERTISEMENT