Sport

Jandarmeria a confiscat sute de torțe înainte de FCSB – Rapid. Sancțiuni după derby

Jandarmeria Română a descoperit un adevărat arsenal înainte de meciul FCSB - Rapid. Imagini uluitoare de la Arena Națională și sancțiunile organelor.
05.11.2023 | 23:59
Jandarmeria a confiscat sute de torte inainte de FCSB  Rapid Sanctiuni dupa derby
Peste 300 de materiale pirotehnice au fost confiscate de Jandarmerie înainte de FCSB - Rapid. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT
05-11-2023
22:05

Interdicții, dosare penale și amenzi după FCSB - Rapid

Jandarmeria Română a publicat un amplu comunicat cu măsurile luate împotriva ultrașilor după derby-ul dintre FCSB și Rapid: „Au fost constatate și întocmite 74 de acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, astfel: – 71 de acte de sesizare în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive;

– un act de sesizare în conformitate cu prevederile Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri;

– un act de sesizare în conformitate cu prevederile art. 372 Cod Penal (portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase);

– un act de sesizare în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive.

Alte sancțiuni date de Jandarmerie după FCSB – Rapid

De asemenea, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 59.525 de lei, astfel: 14 sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive;

11 sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;

Totodată, au fost aplicate 6 sancțiuni complementare privind interzicerea accesului la competițiile sportive pe o perioadă între 6 luni și 1 an. În continuare se fac verificări pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare”, a mai precizat instituția. 

Jandarmeria Română a confiscat sute de torțe înainte de meciul dintre FCSB și Rapid, însă cu toate acestea ultrașii celor două galerii au avut show pirotehnice care au oprit partida în două rânduri.

Jandarmeria, captură impresionantă de torțe înainte de FCSB – Rapid

După ce ultrașii și-au dat din nou în petec la FCSB – Rapid, Jandarmeria Română a ieșit cu un comunicat de presă chiar în timpul partidei: „Referință meci de fotbal FCSB-FC Rapid București, Arena Națională Premergător începerii meciului de fotbal dintre echipele FCSB și FC Rapid București, s-au desfășurat activități de verificare a arenei sportive, unde urmează a se disputa evenimentul sportiv.

ADVERTISEMENT
Materiale pirotehnice ale ultrașilor FCSB descoperite de jandarmi înainte de meciul cu Rapid
Materiale pirotehnice ale ultrașilor FCSB descoperite de jandarmi înainte de meciul cu Rapid

Aceste demersuri au avut drept scop identificarea unor eventuale materiale interzise, având la bază și modul de manifestare a suporterilor celor două echipe, pe timpul meciurilor anterioare. În urma verificărilor efectuate, au fost depistate peste 250 de materiale pirotehnice, ascunse în diferite zone ale Peluzei II Sud, cu scopul de a fi folosite în timpul meciului.

În acest sens, au fost întocmite actele necesare sesizării organelor de urmărire penală, iar materialele pirotehnice în cauză au fost ridicate în vederea confiscării și predării către organele abilitate să continue cercetările”.

ADVERTISEMENT

Jandarmeria a confiscat materiale pirotehnice și de la galeria Rapidului. Un fan a încercat să intre cu un briceag pe Arenă

Nici suporterii Rapidului nu s-au lăsat mai prejos: „De asemenea, pe timpul accesului în arena sportivă, în zona suporterilor oaspeți, Peluza I Nord, au fost găsite asupra a 64 de suporteri mai multe materiale pirotehnice. Totodată, în zona suporterilor gazdă, Peluza II Sud, asupra a 3 suporteri au fost găsite materiale pirotehnice și un cuțit tip briceag.

Alte materiale pirotehnice confiscate de Jandarmerie
Alte materiale pirotehnice confiscate de Jandarmerie

Persoanele în cauză au fost conduse la sediile Secțiilor de Poliție pentru continuarea cercetărilor, iar materialele pirotehnice/interzise au fost ridicate în vederea confiscării și predării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Reamintim faptul că din rațiuni de siguranță publică, Jandarmeria Capitalei va executa controale preventive asupra persoanelor și autovehiculelor, cu scopul de a evita introducerea în arena sportivă a materialelor interzise de cadrul normativ actual.

În final, reamintim și subliniem faptul că deținerea sau folosirea de materiale pirotehnice interzise constituie infracțiune și se pedepsește în conformitate cu prevederile Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare”, a mai anunțat instituția.

ADVERTISEMENT

Bannerele care le-au scăpat la control și-au creat rumoare la FCSB – Rapid

Suporterii FCSB-ului au afișat două mesaje xenofobe și rasiste la adresa Rapidului, care au scăpat de controlul Jandarmeriei Române: „Mori, ți***e!” și „Moarte ți******r!”, au fost mesajele afișate de Peluza Nord FCSB și care ar fi trebuit să fie interzise.

Râmâne de văzut dacă observatorul partidei a notat în raport aceste derapaje și dacă FCSB va fi suspendată. Centralul Sebastian Colțescu ar fi putut decide oprirea partidei până la eliminarea acelor bannere.

ADVERTISEMENT
Cotă BETANO pentru FCSB: 1.65 este cota pentru „1 solist” la meciul FCSB - FC U Craiova