News

Japonezii nu au uitat insulta adusă lui Shinzo Abe de către guvernul român. Ce spunea ambasadorul nipon la aproape doi ani de la incident

În urmă cu patru ani, Shinzo Abe venea la București pentru o vizită ce trebuia să fie una istorică pentru relațiilor româno-japoneze, însă demnitarul nipon nu a mai avut cu cine să discute la Palatul Victoria.
08.07.2022 | 18:42
Japonezii nu au uitat insulta adusa lui Shinzo Abe de catre guvernul roman Ce spunea ambasadorul nipon la aproape doi ani de la incident
Mihai Tudose și fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, recent asasinat. Colaj Fanatik. Sursa Foto. Hepta
ADVERTISEMENT

Vizita ratată a lui Shinzo Abe la București pe 16 ianuarie 2018 nu a fost iertată de japonezi care au considerat-o nu o simplă gafă a autorităților române, ci o insultă adusă unui înalt demnitar. Faptul că șeful guvernului japonez nu a fost primit de omologul său de la Palatul Victoria nu a fost iertat, după cum demonstrează o declarație făcută de către ambasadorul japonez în septembrie 2019.

Shinzo Abe, dus să vadă o grădină japoneză

În ianuarie 2018, Shinzo Abe, pe atunci încă prim-ministru al Japoniei, urma să facă un turneu în mai multe țări est-europene, printre care și România, unde a ajuns pe 16 ianuarie. Era prima vizită a unui șef de guvern japonez în România în ultima sută de ani și promitea să relanseze relațiile economice dintre țara noastră și cea asiatică. Însă Abe a aflat pe propria piele ce înseamnă neseriozitatea balcanică.

ADVERTISEMENT

Cu o seară înainte de sosirea premierului japonez, conducerea PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, i-a retras sprijinul politic primului-ministru Mihai Tudose. Se pare că vizita iminentă a lui Abe nu a fost luată în calcul, iar după ce a fost forțat să demisioneze, Tudose nu a mai catadicsit să se mai vadă cu Abe.

Astfel că la Palatul Victoria a avut loc doar o întrevedere între vicepremierul Paul Stănescu și Kotaro Nogami, directorul adjunct al cabinetului lui Abe. În lipsa unui interlocutor de același rang, Shinzo Abe a trebuit să accepte să-și umple timpul vizitând Muzeul Satului, alături de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Ieșit de la Muzeul Satului, Abe a fost preluat de către primarul Gabriela Firea care l-a dus să vadă grădina japoneză amenajată în parcul Herăstrău, de parcă Abe n-ar mai fi văzut așa ceva niciodată.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, în februarie 2019, Mihai Tudose a încercat să se disculpe pentru întregul incident. Fostul premier, a spus, într-o emisiune la TVR, că a încercat să-l convingă pe Liviu Dragnea să amâne cu o zi ședința Comitetului Executiv al PSD, știind că în urma acestei ședințe nu va mai rămâne în funcție. Însă Dragnea a refuzat, astfel că atunci când Shinzo Abe ateriza la București, Tudose își trimitea demisia la Palatul Victoria. „Păi cum naiba să mă mai întâlnesc cu omul acela? Ca să vorbim despre ce? În timp ce eu strângeam ficusul să-i spun că ce o să facă el cu mine?”, spunea Tudose.

Reproșuri aduse după aproape doi ani

Indiferent de cine este principalul responsabil pentru acest incident jenant, cert este că japonezii l-au perceput ceea ce și era, de fapt: o insultă. În septembrie 2019, ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan-Radu Oprea a organizat International Business Forum, un eveniment prin care dorea să încurajeze exportatorii român. Alături de reprezentanți ai companiilor românești, au fost invitați și diplomați acreditați la București ai unor țări interesate să facă afaceri cu români. Printre ei s-a aflat și ambasadorul Japoniei, Hitoshi Noda, care, în discursul său, a lăsat clar de înțeles că guvernul pe care-l reprezintă s-a simțit ofensat de modul în care a fost tratat Shinzo Abe.

ADVERTISEMENT

O misiune importantă formată din oameni de afaceri puternici l-a însoţit pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, când a venit în vizită în ţara voastră anul trecut. Însă prim-ministrul nipon a sosit la București doar ca să afle că nu era așteptat de unele autorități cu care avea programate întrevederi politice, din cauză că unul dintre responsabilii români tocmai demisionase”, a spus Hitoshi Noda.

Un mesaj nechibzuit al premierului Ciucă

În aceste condiții, cu greu poate fi justificat mesajul de condoleanțe al premierului Ciucă transmis astăzi, după asasinarea lui Abe. Se pare că niciunul dintre consilierii lui Nicolae Ciucă nu s-a deranjat să-i povestească despre incidentul de acum patru ani, astfel că primul-ministru a dat publicității un mesaj în care spune că Shinzo a fost „un prieten apreciat” al țării noastre:

ADVERTISEMENT

Guvernul României condamnă cu fermitate atacul asupra fostului prim-ministru Shinzo Abe, unul dintre cei mai importanţi lideri ai Japoniei şi un prieten apreciat al României. Transmitem gândurile şi rugăciunile noastre familiei şi poporului japonez, în aceste momente dificile”, a scris Ciucă pe Twitter. Să sperăm că Shinzo Abe a fost ultimul prieten al României „apreciat” în halul ăsta de către vreun guvern de la București.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Veste tristă despre Gogoașă din „Trăsniții NATO”! O boală teribilă l-a distrus
Veste tristă despre Gogoașă din „Trăsniții NATO”! O boală teribilă l-a distrus
Mașini electrice, cu 79% mai multe probleme decât cele clasice
Mașini electrice, cu 79% mai multe probleme decât cele clasice
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!