Vizita ratată a lui Shinzo Abe la București pe 16 ianuarie 2018 nu a fost iertată de japonezi care au considerat-o nu o simplă gafă a autorităților române, ci o insultă adusă unui înalt demnitar. Faptul că șeful guvernului japonez nu a fost primit de omologul său de la Palatul Victoria nu a fost iertat, după cum demonstrează o declarație făcută de către ambasadorul japonez în septembrie 2019.
În ianuarie 2018, Shinzo Abe, pe atunci încă prim-ministru al Japoniei, urma să facă un turneu în mai multe țări est-europene, printre care și România, unde a ajuns pe 16 ianuarie. Era prima vizită a unui șef de guvern japonez în România în ultima sută de ani și promitea să relanseze relațiile economice dintre țara noastră și cea asiatică. Însă Abe a aflat pe propria piele ce înseamnă neseriozitatea balcanică.
Cu o seară înainte de sosirea premierului japonez, conducerea PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, i-a retras sprijinul politic primului-ministru Mihai Tudose. Se pare că vizita iminentă a lui Abe nu a fost luată în calcul, iar după ce a fost forțat să demisioneze, Tudose nu a mai catadicsit să se mai vadă cu Abe.
Astfel că la Palatul Victoria a avut loc doar o întrevedere între vicepremierul Paul Stănescu și Kotaro Nogami, directorul adjunct al cabinetului lui Abe. În lipsa unui interlocutor de același rang, Shinzo Abe a trebuit să accepte să-și umple timpul vizitând Muzeul Satului, alături de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Ieșit de la Muzeul Satului, Abe a fost preluat de către primarul Gabriela Firea care l-a dus să vadă grădina japoneză amenajată în parcul Herăstrău, de parcă Abe n-ar mai fi văzut așa ceva niciodată.
Un an mai târziu, în februarie 2019, Mihai Tudose a încercat să se disculpe pentru întregul incident. Fostul premier, a spus, într-o emisiune la TVR, că a încercat să-l convingă pe Liviu Dragnea să amâne cu o zi ședința Comitetului Executiv al PSD, știind că în urma acestei ședințe nu va mai rămâne în funcție. Însă Dragnea a refuzat, astfel că atunci când Shinzo Abe ateriza la București, Tudose își trimitea demisia la Palatul Victoria. „Păi cum naiba să mă mai întâlnesc cu omul acela? Ca să vorbim despre ce? În timp ce eu strângeam ficusul să-i spun că ce o să facă el cu mine?”, spunea Tudose.
Indiferent de cine este principalul responsabil pentru acest incident jenant, cert este că japonezii l-au perceput ceea ce și era, de fapt: o insultă. În septembrie 2019, ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan-Radu Oprea a organizat International Business Forum, un eveniment prin care dorea să încurajeze exportatorii român. Alături de reprezentanți ai companiilor românești, au fost invitați și diplomați acreditați la București ai unor țări interesate să facă afaceri cu români. Printre ei s-a aflat și ambasadorul Japoniei, Hitoshi Noda, care, în discursul său, a lăsat clar de înțeles că guvernul pe care-l reprezintă s-a simțit ofensat de modul în care a fost tratat Shinzo Abe.
„O misiune importantă formată din oameni de afaceri puternici l-a însoţit pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, când a venit în vizită în ţara voastră anul trecut. Însă prim-ministrul nipon a sosit la București doar ca să afle că nu era așteptat de unele autorități cu care avea programate întrevederi politice, din cauză că unul dintre responsabilii români tocmai demisionase”, a spus Hitoshi Noda.
În aceste condiții, cu greu poate fi justificat mesajul de condoleanțe al premierului Ciucă transmis astăzi, după asasinarea lui Abe. Se pare că niciunul dintre consilierii lui Nicolae Ciucă nu s-a deranjat să-i povestească despre incidentul de acum patru ani, astfel că primul-ministru a dat publicității un mesaj în care spune că Shinzo a fost „un prieten apreciat” al țării noastre:
„Guvernul României condamnă cu fermitate atacul asupra fostului prim-ministru Shinzo Abe, unul dintre cei mai importanţi lideri ai Japoniei şi un prieten apreciat al României. Transmitem gândurile şi rugăciunile noastre familiei şi poporului japonez, în aceste momente dificile”, a scris Ciucă pe Twitter. Să sperăm că Shinzo Abe a fost ultimul prieten al României „apreciat” în halul ăsta de către vreun guvern de la București.