News

Jens Stoltenberg, despre prezența militară permanentă la granița NATO: ”Alianța se află în mijlocul unei transformări fundamentale”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre actuala transformare profundă a alianței nord-atlantice, rezultată ca urmare a războiului dintre Ucraina și Rusia.
10.04.2022 | 11:50
Jens Stoltenberg despre prezenta militara permanenta la granita NATO Alianta se afla in mijlocul unei transformari fundamentale
ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat pentru presa din Marea Britanie că alianţa se află în mijlocul unei transformări fundamentale care va reflecta consecinţele pe termen lung ale acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

NATO lucrează la planuri pentru o prezenţă militară permanentă la graniţa sa

Ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană. Prin urmare, le-am cerut acum comandanţilor noştri militari să ofere opţiuni pentru ceea ce noi numim o resetare, o adaptare pe termen mai lung a NATO”, a declarat Stoltenberg, citat de Sunday Telegraph.

ADVERTISEMENT

NATO lucrează la planuri pentru o prezenţă militară permanentă la graniţa sa, într-un efort de a lupta împotriva viitoarelor agresiuni ruseşti, a relatat jurnalul britanic, citându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Indiferent când, cum, războiul din Ucraina se termină, războiul a avut deja consecinţe pe termen lung pentru securitatea noastră. NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate. Şi asta este exact ceea ce facem”, a punctat înaltul oficial.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să ne asigurăm că vom continua să fim capabili să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii NATO”

Stoltenberg a spus că mica forţă a alianţei de la graniţa de est va fi transformată într-o prezenţă majoră ca parte a unei resetări. ‘‘Trebuie să ne asigurăm că vom continua să fim capabili, într-o lume mai periculoasă, să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii NATO”, a declarat Stoltenberg.

Stoltenberg a spus că resetarea trebuie să fie însoţită de creşterea cheltuielilor naţionale de apărare ale membrilor alianţei şi a subliniat angajamentul cancelarului german Olaf Scholz de a creşte cheltuielile de apărare ale Germaniei de la 1,5% la 2% din PIB: ”Având în vedere dimensiunea economiei germane, acest lucru reprezintă o diferenţă uriaşă şi pentru cheltuielile totale de apărare ale NATO”. 

ADVERTISEMENT

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care a anunţat recent că îşi va prelungi cu un an mandatul în fruntea organizaţiei, a mai spus în interviu că deciziile privind resetarea vor fi luate la un summit al NATO care va avea loc la Madrid, în iunie.

NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani

”NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani. Vedem şi efectul acestor sisteme, arme, pe câmpul de luptă, în fiecare zi. Vedem toate blindatele ruseşti distruse, vedem că Ucraina are capacitatea de a doborî rachete şi avioane ruseşti a completat pentru BBC secretarul general Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Stoltenberg a refuzat să comenteze despre sistemele de armament provenit din fiecare stat membru în parte, dar a apreciat că rezultatele armelor livrate până acum Ucrainei sunt clare. ”Aliaţii sunt gata să ofere şi mai mult, precum şi armament mai modern şi mai greu”, a încheiat secretarul general al NATO.

ADVERTISEMENT
Tags: