News

Joe Biden se prăbușește în sondaje. Alegătorii îl consideră „prea bătrân” pentru Casa Albă, în timp democrații vor alt candidat

Alegeri prezidențiale SUA. Sondajele proaste se adună pentru Joe Biden. Americanii, îngrijorați de vârsta sa și de direcția economiei țării
08.09.2023 | 13:43
Joe Biden se prabuseste in sondaje Alegatorii il considera prea batran pentru Casa Alba in timp democratii vor alt candidat
Biden, considerat prea bătrân pentru a ocupa încă patru ani Casa Albă. / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Căderile repetate ale lui Joe Biden, dezechilibrele, problemele de dicție și lapsusurile frecvente ale președintelui SUA au fost folosite de mult timp de presa republicană pentru a-l prezenta pe locatarul Casei Albe ca pe un bătrân senil, care a devenit o jucărie în mâinile consilierilor săi. Dar subiectul vârstei președintelui american a început să fie temă de discuție și în presa democrată, unde până acum era tabu.

Turbulențe pentru Joe Biden

Președintele democrat vorbește rar despre vârsta sa. Dar sondajele au arătat, rând pe rând, că aceasta este un factor care îngrijorează marea majoritate a alegătorilor. Și, evident, care va fi folosit în mod inevitabil împotriva sa de către rivalii săi republicani. Și, tocmai aceasta continuă să se întâmple: sondajele nefavorabile se adună pentru Joe Biden. Îngrijorările legate de vârsta sa și de direcția economică a Statelor Unite continuă să-l afecteze pe președintele american, cu 14 luni înainte de alegerile prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Președintele american, care va participa în acest weekend la summitul G20 din India, înainte de o vizită în Vietnam, vede cum acasă se adună norii deasupra campaniei sale de realegere la Casa Albă. Cu 14 luni înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie 2024, sondajele nefavorabile care îl arată practic la egalitate cu Donald Trump și cu toți candidații republicani – și chiar la distanță de Nikki Haley, republicana aspirantă la funcția lui – nu reprezintă adevărata problemă, scrie 20 Minutes.

Trei din patru americani îl consideră „prea bătrân”

Un an reprezintă mult, mai ales în politică. Dar îndoielile americanilor cu privire la sănătatea economiei și cu privire la un președinte în exercițiu octogenar considerat prea bătrân pentru a candida pentru încă patru ani sunt de natură să-i sape planurile lui Biden. Cu atât mai mult cu cât verdictul sondajelor este fără apel: trei din patru americani îl consideră „prea bătrân” pentru a fi președinte, potrivit unui sondaj pentru Wall Street Journal. Un demers criticat însă, pentru că la el a participat un fost expert al lui Donald Trump, dar, în egală măsură, a participat și un expert apropiat de democrați.

ADVERTISEMENT

În orice caz, concluzia a fost aceeași și într-un sondaj publicat joi de CNN: 76% dintre americani consideră că Biden, care va împlini 86 de ani la sfârșitul anului 2028, este prea bătrân pentru un al doilea mandat. Iar două treimi dintre cei chestionați consideră că vârsta sa l-ar putea împiedica „să înțeleagă problemele generației următoare”. Donald Trump este cu doar trei ani mai tânăr decât Biden, dar cu o energie care nu pare să se diminueze. Doar 47% dintre cei chestionați îl consideră prea bătrân.

Doi din trei democrați ar prefera un alt candidat

În timp ce Joe Biden este aproape sigur că va câștiga nominalizarea democrată fără nici un rival serios, el nu stârnește entuziasmul de altădată. Doi din trei democrați ar prefera un alt candidat, o creștere de 13 puncte procentuale în șase luni. Dar, e drept, nu a apărut nici un alt candidat care să reprezinte o alternativă reală. Kamala Harris rămâne nepopulară, iar Bernie Sanders este chiar mai în vârstă decât Biden.

ADVERTISEMENT

Cu doar 39% dintre americani mulțumiți de el, potrivit sondajului CNN, Joe Biden a revenit la cele mai joase cote. Potrivit media RealClearPolitics, cota sa de popularitate rămâne ușor mai mare, la 42%. Președintele american se află însă într-o zonă roșie: în istoria recentă, nici un președinte în exercițiu nu a fost reales cu o cotă de opinie favorabilă mai mică de 40%. Cu toate acestea, este obișnuit ca această curbă să crească în ultimele 12 luni. Barack Obama, de exemplu, a crescut în sondaje de la 42% la 51% în 2012.

Economia îi pune piedică

Imaginea lui Joe Biden pare să fie afectată în special de economia americană, 58% dintre respondenți considerând că aceasta s-a înrăutățit din 2020. Totuși, cu o rată a șomajului mai mică de 4%, Statele Unite nu sunt departe de ocuparea deplină a forței de muncă. Dar multe locuri de muncă sunt nesigure, iar salariile au crescut mai lent decât inflația de când Joe Biden și-a preluat mandatul. Spre exemplu, chiar dacă un președinte are o influență redusă asupra prețului benzinei, prețul galonului aproape că s-a dublat, iar chiriile au crescut vertiginos.

ADVERTISEMENT

Vești proaste, aceste scumpiri ar putea avea un impact în așa zisele „swing states” (state în care candidații republicani și democrați au niveluri similare de sprijin și care sunt considerate a juca un rol cheie în rezultatul alegerilor prezidențiale), cum ar fi Arizona sau Pennsylvania, unde o alegere este decisă de câteva zeci de mii de voturi.

Scădere bruscă a sprijinului în rândul minorităților

Dacă se confirmă, aceasta este poate cea mai îngrijorătoare tendință pentru Joe Biden, pentru care minoritățile au reprezentat un electorat important. Într-un duel cu Donald Trump, în ciuda cvadruplei inculpări a republicanului (Biden 46%, Trump 47%), președintele democrat are doar 58% susținere în rândul minorităților, față de 34% pentru Donald Trump, potrivit studiului comandat de CNN.

New York Times a constatat de asemenea o scădere similară, diferența reducându-se cu aproape 20 de puncte față de alegerile prezidențiale din 2020. Nate Cohn, de la The Times, notează că se așteaptă ca Biden să crească din nou în sondaje până în noiembrie 2024, cu mulți alegători indeciși. Dar dacă Donald Trump continuă să piardă în rândul latino-americanilor, așa cum a făcut 2020, Joe Biden va trebui să compenseze în altă parte. Unde, rămâne de văzut.

ADVERTISEMENT