News

Joe Biden avertizează: ”Putin va intra în Ucraina”. SUA ar putea trimite soldați în România și Polonia

Joe Biden a făcut noi declarații pe tema conflictului din estul Europei. Liderul de la Casa Albă anticipează că ”Putin va intra în Ucraina” și anunță că SUA ar putea trimite soldați în România și Polonia.
20.01.2022 | 09:26
Joe Biden avertizeaza Putin va intra in Ucraina SUA ar putea trimite soldati in Romania si Polonia
ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă susținută miercuri la Casa Albă, președintele Joe Biden a spus că, în opinia sa, Rusia va intra în Ucraina.

Liderul de la Washington a afirmat că Putin ”trebuie să facă ceva”, în contextul în care a comasat peste 120.000 de soldați la granița ucraineană.

ADVERTISEMENT

În cazul destul de probabil în care Rusia va ataca Ucraina, Biden promite un sprijin pentru statele de pe flancul estic al NATO, acolo unde SUA ar putea trimite soldați.

Joe Biden crede că Putin va intra în Ucraina

Președintele american Joe Biden crede că omologul său rus, Vladimir Putin, ”va intra în Ucraina”, dar nu vrea un ”război total”, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

Întrebat la o conferință de presă despre amenințarea unei invazii ruse, el a spus: ”Bănuiesc că armata Rusiei va intra în Ucraina, trebuie să facă ceva”.

În același timp, liderul american l-a avertizat pe liderul rus va plăti un ”preț serios și scump” pentru ”testarea” Occidentului cu ultimele acțiuni.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Moscova neagă planul de a ataca sau de a invada Ucraina, în ciuda faptului că și-a consolidat forțele în est.

Se estimează că în prezent sunt aproximativ 127.000 de militari ruși aproape de granițele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Oficialii Casei Albe au emis ulterior o declarație prin care clarifică poziția SUA, după ce unii reporteri de la conferința de presă l-au întrebat pe Joe Biden dacă SUA ar permite o mică incursiune a Rusiei în Ucraina în urma comentariilor sale.

Într-o declarație emisă miercuri seara, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat: ”Dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie și va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și Aliații săi”.

SUA ar putea trimite soldați în România și Polonia în cazul în care Rusia invadează Ucraina

Joe Biden a mai spus că Statele Unite își vor spori prezența trupelor în statele din zona estică NATO, cum ar fi Polonia și România, în cazul în care Rusia va trimite forțe militare să atace Ucraina.

Liderul de la Casa Albă a informat speculația că administrația americană își va retrage trupele din fostele țări sovietice într-un acord pentru a detensiona tensiunile cu Rusia.

”Nu este loc pentru asta (n.r. retragere). Vom crește efectiv prezența trupelor în Polonia sau România, dacă Putin intră în Ucraina, pentru că avem o obligație sacră, cu articolul 5, de a apăra acele țări pentru că fac parte din NATO”.

ADVERTISEMENT