News

Joe Biden, victorie fără emoții la primarele democrate din Carolina de Sud. ”Să-l facem pe Trump să piardă din nou”

Președintele american a câștigat alegerile primare democrate din Carolina de Sud, încă un pas către desemnarea drept candidat la prezidențialele din noiembrie.
05.02.2024 | 18:50
Joe Biden victorie fara emotii la primarele democrate din Carolina de Sud Sal facem pe Trump sa piarda din nou
Joe Biden a fost câștigător detașat în Carolina de Sud Sursa foto: hepta, etsy, Tom Gralish/The Philadelphia Inquirer via AP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Joe Biden a câștigat cu ușurință alegerile primare democrate din Carolina de Sud, învingând într-un stat care, în urmă cu patru ani, i-a relansat candidatura pentru Casa Albă, într-un moment când se afla în dificultate. Din acest motiv, democrații au ales Carolina de Sud ca primul stat în care să se desfășoare alegeri primare în vederea prezidențialelor din noiembrie.

Joe Biden, victorie fără emoții la primarele democrate din Carolina de Sud

Joe Biden i-a învins pe ceilalți democrați de pe buletinul de vot din Carolina de Sud, inclusiv pe Dean Phillips, reprezentantul democrat din Minnesota, și pe scriitoarea Marianne Williamson. Echipa sa de campanie a investit masiv în creșterea participării la vot în ceea ce a considerat a fi un test al eforturilor de mobilizare a alegătorilor de culoare, un bloc democrat esențial pentru șansele lui Biden într-o aproape sigură revanșă în noiembrie împotriva fostului președinte Donald Trump.

ADVERTISEMENT

“În 2020, alegătorii din Carolina de Sud au fost cei care au dovedit că experții s-au înșelat, au dat un suflu nou campaniei noastre și ne-au pus pe drumul spre câștigarea președinției”, a declarat Biden după victorie, relatează TIME.

“Acum, în 2024, locuitorii din Carolina de Sud și-au făcut din nou auzită vocea și nu am nicio îndoială că ne-ați pus pe calea câștigării din nou a președinției și că l-ați făcut pe Donald Trump un învins, din nou.”

ADVERTISEMENT

Biden a câștigat toți cei 55 de delegați democrați ai statului. Victoria lui Biden vine după ce președintele a susținut un efort al Comitetului Național Democrat (DNC) pentru ca statul Carolina de Sud să fie primul în calendarul alegerilor primare ale partidului, citând populația mai diversă din punct de vedere rasial a statului, în comparație cu statele care erau tradițional primele, Iowa și New Hampshire, care au o populație în majoritate albă.

Carolina de Sud este în mod sigur republicană, dar 26% dintre locuitorii săi sunt de culoare. La alegerile generale din 2020, alegătorii de culoare au reprezentat 11% din electoratul național, iar 9 din 10 dintre ei l-au susținut pe Biden.

ADVERTISEMENT

Biden a făcut presiuni pentru un calendar revizuit, care va face ca Nevada să treacă pe locul al doilea, organizându-și alegerile primare marți. Noua ordine mută, de asemenea, alegerile primare democrate din Michigan, un stat mare și divers, la 27 februarie, înainte de câmpul extins de state care votează pe 5 martie, cunoscut sub numele de Super Tuesday.

”Să-l facem pe Trump să piardă din nou”

New Hampshire a respins planul DNC și a organizat oricum luna trecută prima rundă de alegeri primare. Biden nu a făcut campanie în acest stat și numele său nu a fost trecut pe buletinul de vot, dar a câștigat cu o marjă considerabilă după ce susținătorii au organizat o campanie scriere a numelui său pe buletine.

ADVERTISEMENT

Biden a fost susținut de Jim Clyburn, reprezentantul democrat din Carolina de Sud, al cărui sprijin în 2020 a fost un semnal mult așteptat de alegătorii de culoare din acest stat că Biden ar fi candidatul potrivit pentru a le apăra interesele. Clyburn rămâne un aliat apropiat al lui Biden.

Atât Biden, cât și vicepreședintele Kamala Harris, prima femeie de culoare și prima americancă de origine asiatică care a ocupat această funcție, au mulțumit în mod constant democraților din Carolina de Sud pentru sprijinul lor.

Biden a fost în deplasare în acest weekend în California și Nevada, dar a avut intervenții la o serie de posturi de radio ale comunității de culoare din Carolina de Sud și a declarat pentru WWDM din Sumter: “Singurul motiv pentru care vorbesc cu voi astăzi în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii este Carolina de Sud. Aceasta nu este o hiperbolă. Este un fapt”.

Făcând campanie în acest stat săptămâna trecută, președintele a declarat că statul Carolina de Sud este “motivul pentru care Donald Trump este un învins. Și voi sunteți motivul pentru care vom câștiga și îl vom învinge din nou”.

Președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat: “Știm cu toții că noi, din cauza culorii (pielii n.r.), noi, străbunicii noștri, bunicii noștri, nu au putut vota întotdeauna aici”. Harrison este originar din Carolina de Sud și este de culoare.

“Pentru ca acest președinte să spună: ‘Jaime, toată viața ta, am început acest proces în Iowa și New Hampshire, iar acum, îl vom începe în Carolina de Sud’ – niciun alt președinte până acum nu a decis să abordeze această problemă. Dar Joe Biden a făcut-o, iar eu îi voi fi întotdeauna recunoscător președintelui pentru că ne-a dat o șansă, pentru că ne-a văzut și a înțeles cât de mult contăm”, a mai declarat el.

Îngrijorări privind vârsta lui Biden

Alegătorii de culoare au enumerat o serie de motive pentru care l-au susținut pe Biden, de la apărarea de către administrația sa a dreptului la avort până la numirea de juriști de culoare și alte minorități în instanțele federale. Unii s-au făcut ecoul avertismentelor lui Biden că Trump ar amenința democrația în timp ce continuă să promoveze minciuni potrivit cărora votul din 2020 a fost fraudat.

“Nu putem trăi cu un lider care va face din asta (mandatul său n.r.) o dictatură. Nu putem trăi într-un loc care nu este o democrație. Aceasta va fi o decădere pentru America”, a declarat LaJoia Broughton, proprietara unei mici afaceri în vârstă de 42 de ani din Columbia. “Așa că votul meu este pentru Biden. A fost pentru Biden și va continua să fie pentru Biden.”

Unii alegători s-au declarat îngrijorați de vârsta lui Biden, 81 de ani, arata sondajele. Trump are 77 de ani. Ambii bărbați au avut o serie de eșecuri publice care au alimentat scepticismul cu privire la pregătirea lor.

“Sunt la fel de bătrâni ca și mine, iar faptul că acești doi tipi sunt singurele opțiuni, este destul de dificil”, a declarat Charles Trower, un bărbat de 77 de ani din Blythewood, Carolina de Sud. “Dar aș prefera să-l am pe președintele Biden decât să mă gândesc la celălalt tip.”

Victoria lui Biden în Carolina de Sud aduce campania cu un pas mai aproape de alegerile generale, care ar urma să fie unele dintre cele mai lungi și mai costisitoare din istoria politică americană. Primarele republicane din Carolina de Sud vor avea loc pe 24 februarie. Fostul președinte Donald Trump este marele favorit în această cursă.

ADVERTISEMENT