News

Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat, joi, cu trei săptămâni. Pe 24 aprilie se decide dacă va fi schimbată judecătoarea. Update

La cererea avocaţilor familiilor victimelor accidentului din august 2023, de la 2 Mai, noul termen al procesului lui Vlad Pascu a fost fixat pentru data de 9 mai.
18.04.2024 | 11:33
Procesul lui Vlad Pascu a fost amanat joi cu trei saptamani Pe 24 aprilie se decide daca va fi schimbata judecatoarea Update
Noul termen în cazul Vlad Pascu se judecă joi. Când și-ar putea primi autorul accidentului 2 Mai sentința. Sursa foto: Colaj foto / Inquam Photos / Octav Ganea / Dobrogea TV
ADVERTISEMENT
18-04-2024
08:38

Procesul a fost amânat cu trei săptămâni

Judecătoria Mangalia a decis joi ca noul termen din dosarul 2 Mai să fie amânat pentru data de 9 mai. Între timp, pe 24 aprilie se va decide dacă judecătoarea Ancuţa Popoviciu va fi schimbată din funcţie.

Avocatul Adrian Cuculis, care repretintă familia uneia dintre victime, a declarat: “Cererile noastre de amânare, a mea şi a colegei mele, au fost formulate bazându-ne pe ceea ce a dispus Inspecţia Judiciară, respectiv sesizarea CSM cu privire la suspendarea doamnei judecător, motiv pentru care s-a amânat termenul de astăzi, s-a acordat un nou termen. Important este de ştiut că, dacă se va admite cererea de abţinere, întreg procesul se va lua de la zero, dacă doamna judecător va fi suspendată pe data de 24, se va relua procesul de la zero. Dacă niciuna dintre cele două variante nu se va aplica, la termenul următor vor fi audiate cele 10 sau 11 părţi civile şi vom pune concluzii pe fond.

Noi aveam pregătite inclusiv astăzi încă două cereri, una de suspendare a procesului, alta de amânare. S-a admis de prima dată cererea de amânare, nu au mai fost utile celelalte două cereri. Un lucru este cert, erau vreo 120 de întrebări de adresat părţilor civile. Probabil că la ultimul termen de judecată, oricare va fi el, procesul o să înceapă la 10 şi se va termina la 22″.

Un nou termen de judecată pentru cazul în care este implicat Vlad Pascu, responsabilul pentru accidentul tragic de la 2 Mai, unde doi tineri și-au pierdut viața, începe joi, la ora 10.00, la Judecătoria Mangalia.

Un nou termen în procesul 2 Mai

Se prevede că la acest termen ar putea fi convocați părinții tinerilor decedați în urma accidentului rutier. Există și posibilitatea ca acesta să fie ultimul termen înainte de pronunțarea verdictului.

ADVERTISEMENT

În această ședință, Judecătoria Mangalia ar putea implica Fundația Română pentru Asistarea Victimelor Accidentelor în acest caz, iar părțile civile, inclusiv părinții tinerilor decedați și tinerii răniți, ar urma să fie chemați să depună mărturie. De asemenea, instanța va solicita și prezența unui martor pentru audiere.

Judecătoarea care se va ocupa de acest caz, Ioana Ancuța Popovociu, este subiectul unei cereri de suspendare din funcție, depusă de Inspecția Judiciară la Consiliul Superior al Magistraturii. Această suspendare în cazul ei se va decide pe 24 aprilie.

ADVERTISEMENT

Motivația constă în faptul că participarea acesteia la proces ar putea afecta obiectivitatea procedurilor disciplinare și ar putea prejudicia serios prestigiul sistemului judiciar.

Pe lângă aceste aspecte, avocații familiilor victimelor au solicitat în trecut recuzarea judecătoarei Ioana Ancuța Popovociu, însă cererea a fost respinsă. Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au cerut strămutarea dosarului la Curtea de Apel Constanța, însă și această cerere a fost respinsă.

ADVERTISEMENT

Procesul lui Pascu, aproape de final

În 22 februarie, la ora 9:00, a avut loc prima înfăţişare în procesul lui Vlad Pascu la Judecătoria Mangalia. Deoarece acesta trebuia să se prezinte şi la Tribunalul Constanţa pentru eliberarea din arestul preventiv, dosarul a fost amânat până la ora 12:30, dar solicitarea sa a fost respinsă.

La reluarea procesului, judecătoarea a observat că Vlad Pascu nu are reprezentare legală deoarece unul dintre avocaţi s-a retras, iar celălalt a protestat, solidar cu acţiunea Baroului Bucureşti. A solicitat ca următorul termen să fie după 29 februarie. Judecătoarea a programat următorul termen pe 14 martie şi a solicitat Baroului Constanţa desemnarea unui avocat din oficiu pentru Vlad Pascu.

ADVERTISEMENT

Părinţii victimelor accidentului provocat de Vlad Pascu au fost dezamăgiţi de comportamentul judecătoarei în sala de judecată. Ei au spus jurnaliştilor că, atunci când a intrat, aceasta mesteca gumă. Mai târziu, judecătoarea a cerut buletinul tânărului decedat în accidentul rutier fără să ştie că a murit.

Ce s-a întâmplat la primele termene

Al doilea termen al procesului s-a ținut  pe 14 martie. Tatăl tinerei ucise în accidentul provocat de Vlad Pascu a fost revoltat pentru absenţa acestuia la proces. Tatăl tânărului decedat a intrat în sala de judecată cu o fotografie a fiului său, dar judecătoarea l-a întrebat cine este.

Avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul familiei tinerei decedate, a declarat la ieşirea din sala de judecată că cererea sa de schimbare a încadrării juridice nu a fost discutată, dar lui Vlad Pascu i s-a permis să fie judecat în procedură simplificată, beneficiind de o reducere cu o treime a pedepsei. La următorul termen, pe 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat.

În 19 august 2023, Vlad Pascu a provocat un accident pe DN 39, în apropiere de 2 Mai, în care doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi. A fugit de la locul accidentului, fiind găsit de poliţişti în Vama Veche.

Anchetatorii au descoperit că era sub influenţa unor substanţe interzise, precum cocaina, amfetamina şi metamfetamina. A fost trimis în judecată în luna octombrie pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive.

 

ADVERTISEMENT