ADVERTISEMENT
Life

Joia din Săptămâna Luminată: tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci

Autor: Andreea Stanaringa | 05.05.2021 | 15:00
Joia din Săptămâna Luminată: tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci
Joia din Săptămâna Luminată: tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci. Sursa foto: Colaj Fanatik

Joia din Săptămâna Luminată sau „Joia Rea”, de care oamenii se tem, vine cu câteva tradiții și superstiții care trebuie respectate cu strictețe. Potrivit credințelor, este o zi răzbunătoare și rea, dacă nu se ține cont de anumite obiceiuri. 

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care această zi poartă numele de „Joia Rea” este tocmai pentru că oamenii se tem de ea, știind că nu le va merge bine dacă nu țin cont de tradiții. Există chiar și un ritual al morților care se practică și astăzi în unele locuri.

FANATIK îți spune care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile care trebuie respectate în a patra zi din Săptămâna Luminată. Iate care sunt lucrurile pe care nu ai voie să le faci, sub nicio formă.

Joia din Săptămâna Luminată: tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci

Joia din Săptămâna Luminată sau „Joia Rea” este una dintre zilele care îi sperie cel mai tare pe credincioși, care știu că trebuie să respecte anumite tradiții ca să le meargă bine tot anul. În caz contrar, această zi se va „răzbuna” pe ei și le va aduce numai ghinioane.

ADVERTISEMENT

În același timp, Joia din Săptămâna Luminată poartă numele de „Joia Verde”, pentru că de ziua aceasta deponde recolta și trebuie cinstite grădinile și grânele. Potrivit tradiției, nu este bine să muncești azi, altfel vei aduce seceta și dăunătorii în livezi, dar și ghinionul asupra casei.

De asemenea, este foarte important să nu speli și să nu albești rufe în această zi. Nici munca la câmp nu este permisă, ca să nu crească iarba în locurile în care nu trebuie.

Se spune că nu este bine să pleci la drum, altfel riști să te rătăcești. Nu ai voie să muncești deloc în Joia din Săptămâna Luminată, altfel vei avea parte de sărăcie. E bine să nu faci nimic, ca să poți ține departe tunetele, trăsnetele, grindina și vijeliile.

ADVERTISEMENT

În această zi se cere un ritual al morților. O persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă, două lumânări se aprind la cele patru capete. Astfel, apa va fi sfințită, după care se varsă în fântâna din curte. (Vezi și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce este complet interzis să faci)

Joia Rea, prilej de sărbătoare. În această zi sunt „Paștile țigănești”

Joia din Săptămâna Luminată este o zi specială pentru rromii din România, pentru că aceștia sărbătoresc „Paștile țigănești”, o tradiție veche de șapte decenii. Această zi reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.

ADVERTISEMENT

Tradiția spune că în această zi se „fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți. Și obiceiul farmecelor legat de cununii s-a păstrat pentru ziua de Joi din Săptămâna Luminată, informează libertatea.ro. În olus, este și o zi în care se încearcă rezolvarea conflictelor din familie.

În prima vineri de după Paște, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Aceștia merg la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută sub numele de Aghiasma Mică.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT