News

Judecătoarea din dosarul 2 Mai, propusă pentru suspendare. Comisia de disciplină a CSM va da un verdict pe 24 aprilie. Update

Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din dosarul 2 Mai, a fost propusă pentru suspendare. Inspecția Judiciară o consideră un pericol pentru prestigiul magistraturii.
17.04.2024 | 12:19
Judecatoarea din dosarul 2 Mai propusa pentru suspendare Comisia de disciplina a CSM va da un verdict pe 24 aprilie Update
Judecătoarea din dosarul 2 Mai, propusă pentru suspendare Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
17-04-2024
09:25

Judecătoarea cazului 2 Mai află pe 24 aprilie dacă va fi suspendată din funcție. Aceasta a cerut o amânare miercuri

Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu a cerut miercuri, 17 aprilie, o amânare a deciziei privind suspendarea sa după ce Inspecția Judiciară a făcut această propunere CSM.

Un nou termen privind această hotărâre și pentru a se prezenta la ședința disciplinară CSM a fost acordat pentru data de 24 aprilie 2024. Iată comunicatul Consiliului Suprem al Magistraturii: 

„La data de 17 aprilie 2024, ora 08:00, a fost înregistrată cererea doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța prin care a solicitat acordarea unui nou termen pentru a se prezenta la soluționarea propunerii privind suspendarea din funcție.

La termenul de judecată din 17 aprilie 2024, Secția pentru judecători în materie disciplinară a încuviințat, în temeiul art. 13 și art. 222 Cod procedură civilă, cererea de amânare a judecății cauzei formulată de doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța pentru a garanta dreptul la apărare al acesteia, stabilind un nou termen de judecată la data de 24 aprilie 2024, ora 11:00”, potrivit comunicatului emis de CSM. 

Inspecția Judiciară de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încheiat ancheta în cazul judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu, cea care se ocupă de soluționarea dosarului 2 Mai.

Ancuța Popoviciu ar putea să rămână fără locul de muncă

După gafele colosale pe care le-a făcut în procesele în care era judecat Vlad Pascu, Inspecția Judiciară de la CSM a cerut suspendarea din funcție a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia.

ADVERTISEMENT

Inspecția Judiciară o consideră pe Ancuța Popoviciu un adevărat pericol pentru prestigiul magistraturii.

Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu a intrat în vizorul CSM, după ce s-a prezentat în procesul în care era judecat Vlad Pascu pentru tragedia din 2 Mai, mestecând gumă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, aceasta a întrebat dacă în sală este prezent Sebastian Olaru, una dintre victimele lui Vlad Pascu, și a cerut buletinul acestuia.

Mai mult, la un alt termen de judecată, magistrata l-a întrebat pe tatăl lui Sebastian Olaru, care ținea o poză a fiului său în brațe, cine este.

ADVERTISEMENT

Derapajele judecătoarei de la Judecătoria Mangalia nu au fost trecute cu vederea de către superiorii săi de la CSM care au deschis o anchetă ce a fost finalizată, marți, 16 aprilie.

„În cursul zilei de astăzi (n.r. 16 aprilie 2024) a fost transmisă Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcție a doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța din cadrul Judecătoriei Mangalia până la finalizarea procedurilor disciplinare.

ADVERTISEMENT

Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, a transmis Inspecția Judiciară.

În astfel de cazuri, legea din România spune clar că pe durata procedurii disciplinare, secția corespunzătoare a CSM, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcție a magistratului.

Suspendarea poate dura până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare, ”dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției”.

ADVERTISEMENT