News

Judecătorii, terifiați de detaliile crimelor de la Bascov. Ucigașul și-a măcelărit întreaga familie: ”A dat dovadă de o cruzime fără margini”

Viorel Letcan, criminalul de la Bascov, care și-a măcelărit cinci membri ai familiei, printre care și o fetiță de 5 ani, a fost condamnat definitiv.
30.06.2023 | 15:24
Judecatorii terifiati de detaliile crimelor de la Bascov Ucigasul sia macelarit intreaga familie A dat dovada de o cruzime fara margini
Criminalul de la Bascov a fost prins într-o pădure, la scurt timp după ce a comis cele cinci crime / Colaj foto: fanatik / Surse foto: Jurnal de Argeș, captură PRO TV
ADVERTISEMENT

A apărut motivarea sentinței definitive în dosarul criminalului de la Bascov, care, în august 2022 și-a ucis cu sânge rece întreaga familie. Judecătorii s-au declarat șocați de modul în care Viorel Letcan, în vârstă de 54 de ani, a acționat.

Criminalul de la Bascov, condamnat definitiv la închisoare pe viață

Curtea de Apel Pitești a decis să mențină soluția instanței de fond și să-l trimită pe autorul crimelor în spatele gratiilor pentru tot restul vieții. Instanța a respins apelul lui Letcan, care a solicitat să fie reaudiat în această fază și a fost reprezentat de un avocat din oficiu. Apărătorul criminalului solicitase reducerea pedepsei, ținând cont de ”toate circumstanțele atenuante care rezultă din actele dosarului și din declarația inculpatului”.

ADVERTISEMENT

Viorel Letcan suferă de schizofrenie nediferențiată, potrivit raportului de expertiză medico-legală realizat de INML, care a recomandat tratamentul obligatoriu până la ameliorarea simptomelor. Audiat la Curtea de Apel Pitești, ucigașul a declarat că ”la început nu a regretat săvârșirea faptelor, întrucât era furios pe întreaga familie, precizând că în prezent s-a liniștit și regretă săvârșirea acestora”.

Ucigașul este bolnav psihic, dar a acționat cu discernământ

Judecătorii au decis să mențină sentința condamnării la închisoare pe viață, având la bază același raport INML, care arată că inculpatul a păstrat capacitatea psihică de apreciere critică, a avut discernământ și că ”diagnosticul acestuia de schizofrenie nediferențiată nu a avut influență asupra capacității sale de a discerne sau a se stăpâni”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, instanța a reținut că planul final al inculpatului a fost să-i prindă pe membrii familiei în situații vulnerabile, dormind sau luați prin surprindere, astfel încât să minimalizeze șanse ca aceștia să riposteze.

Judecători: ”Inculpatul a dat dovadă de o cruzime fără margini”

”Totodată, având în vedere modalitatea de săvârșire a faptelor, respectiv faptul că inculpatul a dat dovadă de o cruzime fără margini, supunând victimele la suferințe intense, cu o ferocitate ieşită din comun, obiectele folosite, intensitatea loviturilor, faptul că ulterior aplicării loviturilor a legat victimele, sentimentele de oroare create în conştiinţa membrilor societăţii, în mod corect a fost reținută și agravanta de la art. 189 al. 1 lit. h) C.penal.

ADVERTISEMENT

Sub aspectul laturii subiective, Curtea constată că în mod corect s-a reținut de prima instanță că inculpatul a săvârșit faptele cu intenție directă, premeditând săvârșirea acestora, așa cum am arătat anterior, asigurându-se de fiecare dată că victimele au decedat și neîncercând să evite nicio clipă producerea decesului vreuneia dintre ele”, se arată în motivarea instanței.

Criminalul de la Bascov s-a inspirat din filmele americane și a folosit un întreg arsenal

Viorel Letcan și-a ucis primele trei victime pe data de 8 august 2022, în intervalul orar 21:55 – 23:00. Prima dată și-a atacat fratele cu o piatră de 10 kilograme și cu un ciocan, apoi mama, cu un ciocan și o toporișcă, și tatăl, cu un ciocan.

ADVERTISEMENT

El și-a petrecut noaptea în casă, alături de cele trei cadavre, a ascultat muzică și a urmărit în imobilul de peste drum ca soțul surorii sale să plece la serviciu. În jurul orei 08:00, pe data de 9 august 2022, el a traversat strada și a intrat în imobilul surorii sale, pe care a ucis-o cu un ciocan și o toporișcă. Nu a scăpat nici propria nepoată, în vârstă de 5 ani, despre care a spus că ”i-a dat câteva lovituri cu ciocanul, cu siguranță nu 10 (lovituri, n.r.), deoarece era copil și nu era nevoie, apoi cu toporișca o dată sau de două ori”.

Detaliile din dosar sunt atât de terifiante încât pot fi cu greu reproduse. Criminalul de la Bascov a relatat, cu lux de amănunte, cum și-a pregătit faptele, cum și-a notat întregul plan pe un carnețel și cum a suprimat viața victimelor sale. El a recunoscut că a torturat, ucis și mutilat, după care a încercat să fugă, având pregătite două genți cu haine și obiecte necesare pentru supraviețuire în pădure. Letcan a mai spus că s-a inspirat din filmele americane și a folosit în crimele sale un adevărat arsenal, care au inclus un spray cu gaz paralizant, un tub de diluant, sfori sau bandă adezivă.

ADVERTISEMENT
Tags:
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la...
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la final de an
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română