News

Judecătorul Lucian Netejoru, pensie de 6.500 de euro după 8 ani în fruntea Inspecției Judiciare. De la acuzații de plagiat la lupta împotriva Justiței

Unul dintre cele mai controversate personaje din sistemul judiciar, Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, va beneficia de o pensie uriașă după o carieră plină de controverse
26.06.2022 | 10:40
Judecatorul Lucian Netejoru pensie de 6500 de euro dupa 8 ani in fruntea Inspectiei Judiciare De la acuzatii de plagiat la lupta impotriva Justitei
Pensie specială uriașă pentru controversatul șef al Inspecției Judiciare. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Judecătorul Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (IJ), sub conducerea căruia instituția a devenit celebră pentru hărțuirea magistraților incomozi începând chiar cu Laura Kovesi, va beneficia de o pensie uriașă după o carieră plină de controverse.

Lucian Netejoru, pensie de 6.500 de euro

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat joi, 23 iunie, pensionarea judecătorului Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare. Potrivit declarației sale de avere acesta a încasat anul trecut un salariu de 311.128 de lei, ceea ce înseamnă circa 26.000 de lei pe lună. Potrivit PressHub, în condițiile în care pensiile magistraților reprezintă 80% din salariul brut din ultima lună de activitate, acest lucru înseamnă că Netejoru va încasa începând de luna viitoare o pensie de 32.000 de lei pe lună, adică circa 6.500 de euro.

ADVERTISEMENT

Această sumă este însă calculată luând în considerare doar salariul brut, fără a adăuga eventualele sporuri pe care acesta le încasează și care intră în calculul pensiei speciale de care va beneficia. „Judecătorii, procurorii (…) se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, se arată în legea privind statutul magistraților.

Potrivit declarației de avere a lui Lucian Netejoru, anul trecut acesta a încasat salarii totale în valoare de 485.783 de lei, la salariul de la IJ adăugându-se alte drepturi salariale, ceea ce înseamnă că acesta a avut un venit lunar de peste 40.000 de lei, adică peste 8.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Trebuie subliniat că în toate declarațiile de avere depuse de Netejoru în perioada în care a condus IJ, acesta nu menționează niciun cont de economii, fiind menționat doar un credit de 60.000 de euro făcut în 2012 pe o perioadă de 20 de ani. În anul 2008, atunci când era doar un simplu judecător la Tribunalul Giurgiu, Netejoru menționa că avea un cont în lei la ING, cu un sold de 120 de lei, și un alt cont la BCR în euro în care avea 20.000 de euro.

Cariera controversată în fruntea Inspecției Judiciare

Inspecția Judiciară este o instituție cheie în organizarea sistemului judiciar, având rolul de a verifica activitatea profesională a procurorilor și judecătorilor. Practic orice magistrat poate fi cercetat, în special în condițiile în care legile privind statutul judecătorilor și procurorilor includ noțiuni vagi precum aducerea atingerii imaginii corpului de magistrați, iar orice cercetare disciplinară, odată aprobată de către CSM, poate bloca cariera oricărui magistrat. Începând cu perioada în care Liviu Dragnea s-a aflat la conducerea PSD iar în Secția pentru judecători a CSM a existat o majoritate formată în jurul Liei Savonea, Inspecția Judiciară a funcționat mai degrabă asemenea unui instrument de presiune la adresa magistraților incomozi, fapt semnalat chiar de către Departamentul de Stat al SUA.

ADVERTISEMENT

Lucian Netejoru a ajuns la conducerea Inspecției Judiciare în anul 2015, iar trei ani mai târziu jurnalista Emilia Șercan scria că acesta și-ar fi plagiat în întregime teza de doctorat susținută în anul 2010 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Nu doar că acesta ar fi copiat zeci de pagini în întregime, dar potrivit sursei citate, întreaga teză a avut doar trei surse bibliografice.

Deși Lucian Netejoru nu avea voie conform legii decât la două mandate de trei ani în fruntea IJ, acesta a ajuns să conducă instituția pentru încă doi ani grație unei ordonanțe de urgență date de fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, la cererea expresă a fostului lider PSD, Liviu Dragnea. Astfel, în anul 2018, atunci când mandatul lui Netejoru la conducerea IJ era pe cale să expire, liderul PSD i-a cerut ministrului de urgență o ordonanță prin care să prelungească mandatului acestuia, dar și al adjunctului său Gheorghe Stan, azi judecător la CCR.

ADVERTISEMENT

„Sigur că eu aş fi foarte bucuros dacă – pentru că am citit şi eu în presă zilele trecute – domnul ministru Toader ar fi iniţiat şi dus până la aprobare ordonanţa care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare noua lege şi, ca mulţi alţi colegi, oameni pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt sunt supărat, pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare. M-aş fi aşteptat să ducă la capăt această procedură săptămâna trecută. Pentru mine este destul de ciudat şi destul de greu de înţeles de ce nu a făcut-o”, declara Liviu Dragnea. Declarația acestuia veneau în contextul în care liderul PSD acuza deschis modul în care judecătorii Curții Supreme, acolo unde se judeca apelul liderului PSD în dosarul angajărilor fictive, alcătuiau completele de judecată.

În acest caz Inspecția Judiciară a cercetat-o chiar pe șefa Înaltei Curți de la acea dată, Cristina Tarcea, găsind-o vinovată de amânarea procedurilor privind completurile de 5 judecători. Un alt episod celebru în care a fost implicată IJ a fost și descinderea la Secția Parchetelor Militare chiar în ziua în care Liviu Dragnea trebuia să fie audiat în dosarul „10 august”.

Nu doar că Netejoru a rămas interimar la conducerea IJ, dar în anul 2019 a fost numit de către CSM pentru un nou mandat în fruntea instituției după un concurs în care a fost singurul candidat, iar mai mulți membri CSM au acuzat deschis modul în care Lia Savonea și apropiații ei din CSM a organizat acest concurs.

Cercetarea unor magistrați precum Cristan Tarcea, Laura Kovesi, cu circa 6 cercetări disciplinare demarate de către IJ, Cristi Danileț sau Bogdan Pîrlog a adus Inspecția Judiciară în centrul criticilor organismelor internaționale. În raportul MCV din 2021, Comisia Europeană sublinia că activitatea instituției conduse de către Lucian Netejoru ridică repetate îngrijorări prin faptul că instituția a declanșat proceduri din oficiu contra unor magistraţi critici la adresa funcţionării justiţiei, că inspecţia tărăgănează procedurile pentru a pune presiune pe magistraţii cercetaţi, iar şeful Inspecţiei are puteri mari şi nu răspunde în faţa CSM. „Au continuat să fie inițiate proceduri disciplinare împotriva magistraților, inclusiv a șefilor instituțiilor judiciare care se opun reformării sistemului judiciar (…) În perioada de referință s-a înregistrat, de asemenea, o creștere puternică a presiunilor asupra Înaltei Curți de Casație și Justiție, care este instanță competentă pentru numeroase procese de corupție la nivel înalt”, se arată în raportul MCV.

Numirea lui Lucian Netejoru a ajuns chiar și pe masa judecătorilor europeni de la CJUE, instanță care în decizia din mai 2021 statua, într-o decizie istorică pentru România, că această numire a fost una politică. CJUE spune clar că normele europene „se opun unei reglementări naționale adoptate de guvernul unui stat membru care îi permite acestuia din urmă să facă numiri interimare în funcțiile de conducere ale organului judiciar însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare și cu exercitarea acțiunii disciplinare împotriva judecătorilor și a procurorilor fară respectarea procedurii ordinare de numire prevăzute de dreptul national atunci când această reglementare este de natură să dea naștere unor îndoieli legitime cu privire la utilizarea prerogativelor și a funcțiilor acestui organ că instrument de presiune asupra activității respectivilor judecători și procurori sau de control politic al acestei activități”, se arată în motivarea CJUE privind ordonanță de numire a lui Lucian Netejoru în fruntea IJ.

Cu doar câteva săptămâni înainte de decizia CJUE, Inspecția Judiciară declanșase mai multe cercetări disciplinare îndreptate chiar împotriva judecătorilor care au sesizat instanța europeană.

După pensionarea lui Lucian Netejoru, Inspecția Judiciară va fi condusă de judecătoarea Roxana Ioana Petcu, chiar șefa Direcției de Inspecție pentru Judecători din cadrul Inspecției Judiciare. Aceasta din urmă este considerată o apropiată a lui Netejoru, iar surse din magistratură au declarat recent pentru FANATIK că numirea acesteia în fruntea instituției era un lucru știu de mulți ani. Ca și în cazul lui Netejoru, Roxana Ioana Petcu a fost singurul candidat pentru acest post.

ADVERTISEMENT