News

Județele aflate în pragul stării de calamitate din cauza secetei. Fermierii cer sprijinul guvernului

Reprezentanții Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare România au transmis recent că seceta extremă din mai multe județe impune declararea urgentă a stării de calamitate.
13.07.2022 | 09:21
Judetele aflate in pragul starii de calamitate din cauza secetei Fermierii cer sprijinul guvernului
Așa arată o cultură de porumb afectată de secetă. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

În unele judeţe, suprafețele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare cuprins între 40 și 80%. Conform comunicatului de presă, la culturile de primăvară, gradul de afectare este cuprins între 90 și 100%.

Cele mai afectate județe sunt cele din sudul țării

În acest context, reprezentanții AACR au solicitat o reacția rapidă din partea prim-ministrului Nicolae Ciucă. De asemenea, solicitările fermierilor îl vizează și pe noul ministru al agriculturii, Petre Daea.

ADVERTISEMENT

Ambii au fost informați că agricultorii au înregistrat pagube uriașe din cauza secetei care a afectat doar anumite județe. Totuși, chiar dacă seceta n-a fost prezentă în toată țara, fermierii au fost mai afectați decât în 2020.

La această situație s-a ajuns și din cauza efectelor generate de războiul din Ucraina, printre care scumpirea gazelor naturale, a energiei electrice și a carburanților.

ADVERTISEMENT

Sunt multe cazuri când dificultățile sunt de natura supraviețuirii exploatației agricole având în vedere investițiile mari care s-au făcut în ferme în anul acesta, datoriile pe care aceștia le au pentru inputurile folosite în anul de recoltă 2022, cheltuielile cu arenda și cheltuielile necesare pentru înființarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023”, arată Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare România.

Fermierii cer OUG până la finalul lunii

Agricultorii au propus și o dată-limită pentru aprobarea ordonanței de urgență și declararea stării de calamitate: 31 iulie. Măsura ar urma să fie valabilă pentru județele în care mai mult de 50% din suprafața acoperită de o cultură este afectată.

ADVERTISEMENT

OUG vine în continuarea legislativă a OMADR 97/2020 cu modificările și completările ulterioare, dând posibilitatea autorităților implicate să aibă puterea conferită prin lege de a declara stare de calamitate și asimilarea cu forța majoră”, au completat fermierii.

Aceștia au explicat că este nevoie de declararea stării de calamitate deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preț crescut vor ajunge la termen la sfârșitul lunii iulie 2022.

ADVERTISEMENT

Mai departe, fermierii au transmis că în ciuda tuturor dificultăților întâmpinate în fiecare an normal agroclimatic, ei și-au achitat inputurile și au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri. Totodată, și-au plătit arenda, ratele la credite, taxele și impozitele. Ialomiţa, Călărași și Giurgiu sunt cele mai afectate județe din cauza secetei, care i-a afectat și pe agricultorii din Moldova.

ADVERTISEMENT