News

Județul din România care a luat fața Bucureștiului. Are un potențial de dezvoltare uriaș și mulți români caută să se mute aici

Bucureștiul nu mai este cel mai căutat loc unde românii vor să se mute cu orice preț. Conform statisticilor populația Capitalei a scăzut cu 9% în ultimii 10 ani.
10.03.2024 | 08:00
Judetul din Romania care a luat fata Bucurestiului Are un potential de dezvoltare urias si multi romani cauta sa se mute aici
Județul din România care a luat fața Bucureștiului. Are un potențial de dezvoltare uriaș și mulți români caută să se mute aici. Foto: Korter.ro
ADVERTISEMENT

Motivul? Majoritatea oamenilor preferă să se mute cu locuințe ieftine chiar și cu 25%, iar transportul nu mai este o problemă, dacă se mută…în Ilfov. Aici, tranzacțiile rezidențiale au crescut cu 6% doar în 2023, în timp ce în București aceasta au scăzut cu 17%. Cel puțin asta arată o analiză a iO Partners.

Județul din România care a luat fața Bucureștiului, unde mulți oameni se mută

În 2023, tranzacțiile rezidențiale din București au scăzut de la 35.000 la 29.000 de ”unități”, însă în Ilfov ele au urcat de la 6.400 la 6.800 de unități, fiind vorba de o tendință clară de reorientare a preferințelor oamenilor. Așadar, românii preferă să cumpere și să trăiască în Ilfov, comparativ cu Bucureștiul.

ADVERTISEMENT

Un avantaj de a locui în București ar rămâne diversitatea serviciilor și apropierea de locul de muncă, însă pentru tot mai mulți oameni acest aspect nu mai prezintă prea mare interes. În consecință, analiza arată că prețul locuințelor rămâne singurul criteriu atunci când oamenii aleg să își cumpere o locuință.

De exemplu, în Ilfov apartamentele sau casele sunt cu 25% mai ieftine decât în București. Vorbim despre cartiere mărginașe ale Bucureștiului, la granița cu județul Ilfov, cum ar fi comparații clasice între cartierul Aviației și Pipera-Nord sau Bercei și Popești-Leordeni. Important de reținut, populația din Ilfov a crescut cu 37%, în timp ce populația din București a scăzut cu 9%.

ADVERTISEMENT

Conform Adevărul, județul Ilfov este favorizat inclusiv de dezvoltarea infrastructurii de transport, comparativ cu Capitala. Pasajele peste centură (cum ar fi Domnești, Olteniței, Berceni) sau construirea autostrăzii de centură A0, precum și extinderea metroului spre Berceni și Otopeni sunt atuurile Ilfovului.

Tot mai multă lume preferă să se mute în Ilfov, comparativ cu Bucureștiul

”Populația Bucureștiului a scăzut cu aproape 9% între recensămintele din 2011 și 2021, de la 1,88 milioane locuitori la 1,72 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de 166.500 locuitori, în timp ce populația județului Ilfov a crescut în același interval cu 37%, de la 389.000 la 543.000 de locuitori, adică cu154,000 de locuitori, aproape compensând scăderea din București.

ADVERTISEMENT

Dacă raportăm numărul de locuințe tranzacționate la mia de locuitori, în București acest indicator a scăzut de la 33,5 tranzacții la mia de locuitori, în 2022, la 28,3, în 2023. În schimb, în Ilfov același indicator a crescut de la 13,2 la mie, în 2022, la 13,8 la mie, în 2023”, declară Andreea Hamza, Senior Director Living iO Partners, conform sursei citate.

Statistic, Ilfovul are mult mai multe locuințe noi, doar 8.000 recent construite în 2023, spre deosebire de București, un oraș învechit. Specialiștii cred că în Ilfov va exista un adevărat boom imobiliar, astfel că se vor construi foarte multe ansambluri rezidențiale noi, dar și parcuri industriale sau centre de divertisment.

ADVERTISEMENT

În final, specialiștii avertizează că infrastructura rutieră și de transport este un mare avantaj în Ilfov, acolo unde oamenii nu sunt nevoiți să treacă prin chinurile traficului bucureștean. Mai mult, Capitala ar rămâne în urmă la multe aspecte, care ar necesita modernizarea, în caz contrar tot mai mulți oameni vor migra spre Ilfov sau alte zone, arată experții.

ADVERTISEMENT