Life

Județul din România cu cea mai mică speranță de viață. Locuitorii de aici trăiesc cu câțiva ani mai puțin față de media țării

Județul din România unde a fost înregistrată cea mai mică speranță de viață. Locuitorii trăiesc cu câțiva ani mai puțin față de media țării.
18.02.2024 | 12:54
Judetul din Romania cu cea mai mica speranta de viata Locuitorii de aici traiesc cu cativa ani mai putin fata de media tarii
Județul din România cu cea mai mică speranță de viață. Sursa foto: Freepik/Drazen Zigic
ADVERTISEMENT

Care este județul din România cu cea mai mică speranță de viață. Oamenii trăiesc cu câțiva ani mai puțin decât media din București și chiar din țară.

Județul din România unde este cea mai mică speranță de viață

Speranța medie de viață diferă în anumite zone din România. În timp ce în unele orașe este mai mare, există și localități unde oamenii trăiesc mai puțin decât alții.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în București, speranța de viață este cea mai mare din România. Un locuitor din Capitală trăiește, în medie, 77,8 ani. În alte regiuni din țară, oamenii trăiesc, în medie, aproape la fel de mult.

În topul regiunilor cu cea mai mare speranță se află și județul Vâlcea, acolo unde durata medie de viață este de 77,5 ani. Urmează județele Cluj, cu speranța medie de viață de 76,7 ani, Brașov (76,6 ani) și Sibiu (76,2 ani).

ADVERTISEMENT

În schimb, județul în care este înregistrată cea mai mică speranță de viață este Satu Mare. Locuitorii acestui județ trăiesc, în medie, 73,2 ani, cu 2,2 ani mai puțin decât media națională.

De altfel, speranța de viață din Satu Mare este cu aproximativ 5 ani mai scăzută decât în București. Alte județe cu cea mai mică speranță de viață sunt Călărași, cu 73,2 ani și Giurgiu, cu 73,5 ani. În același clasament intră și județele Tulcea, cu o speranță de 73,5 ani, și Olt (74 de ani).

ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor privind durata medie de viață pe sexe, femeile au o speranță de viață mai mare, de aproximativ 79 de ani. În cazul bărbaților, durata medie de viață este de 72 de ani, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Care e speranța medie de viață din România

Speranța medie de viață, la nivelul întregii țări, este de 75,4 ani. Acest indicator arată starea de sănătate a populației unei țări, iar în ultimul timp a devenit o preocupare pentru specialiștii în domeniul demografic.

ADVERTISEMENT

România are o speranță de viață cu 7 – 8 ani mai mică, în comparație cu alte state din Europa de Vest. Experții au lansat avertismente în legătură cu faptul că guvernele trebuie să pună la punct planuri pentru a crește durata medie de viață, notează mediafax.ro.

În plus, este nevoie de planuri și pentru recuperarea mai rapidă a decalajelor față de țările dezvoltate, deoarece progresul tehnologic din prezent permite acest lucru.

ADVERTISEMENT