Unde se află locul din România în care oamenii trăiesc mai mult. Speranța de viață a locuitorilor de aici este cu cinci ani mai mare decât în alte părți ale țării.
Potrivit statisticilor, la noi în țară există un loc unde media speranței de viață este mai mare de 80 de ani. Este vorba despre locuitorii din județul Vâlcea, care a obținut un nou record de durată în legătură cu speranța de viață.
Județul ocupă primul loc în clasamentul național. Locuitorii de aici trăiesc cu peste cinci ani mai mult decât cei din Satu Mare. Aceștia din urmă au cea mai redusă speranță de viață.
Capitala se află pe locul al doilea. În București, speranța de viață este de aproape 78 de ani și jumătate. Clujul, Brașovul și Sibiul se află și ele în clasament, acestea având media de viață de aproximativ 77 de ani.
De asemenea, județele Iași și Alba depășesc indicele speranței de viață de 76 de ani și jumătate. În schimb, Ialomița, Satu Mare și Călărași se află pe ultimele locuri, media de viață din acestea fiind de 74 de ani.
În ultimul deceniu, speranța medie de viață din România a crescut de la 71 la 73 de ani, potrivit Institutului Național de Statistică. Femeile din București sunt cele mai longevive din mediul urban, după cum arată datele INS. Acestea trăiesc, în medie, 80 de ani, cu 7 ani mai mult față de bărbații din Capitală.
Cu toate acestea, speranța de viață din România este mai mică decât media din Uniunea Europeană. Astfel, speranța de viață la femei est mai mică cu 5 ani, iar la bărbați cu 7 ani, comform realitatea.net.
Modul de viață, politicile publice și obiceiurile culinare din județele menționate în rândurile de mai sus reprezintă factorii care influențează speranța de viață.
Cel mai bătrân județ este Teleorman, atunci când vine vorba de răspândirea populației pe baza grupelor de vârstă. Vârsta medie a locuitorilor din acest județ este de 46,9 ani.
Următoarele județe sunt Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara, Mehedinţi şi Buzău (44,5 ani). În București, media națională de vârstă este de 32,3 ani.