Municipiul Iaşi a brevetat la începutul anului un sistem despre care se credea că va fi revoluţionar şi va fi preluat şi de alte oraşe, monitorizarea prin GPS a angajaţilor de la salubritate.
Departe de a fi un succes, modelul riscă să-i lase pe ieşeni cu mizerie pe străzi, la nici trei săptămâni de la implementarea sistemului unii dintre angajaţi alegând să-şi dea demisia decât să fie urmăriţi.
“Din 2 în 2 minute, GPS-ul arată exact poziţia lui, ne arată cu câţi kilometri merge pe oră, cum îşi desfăşoară activitatea”, a explicat, pentru observatornews.ro, Cătălin Neculau, director firmei Salubris Iași.
“În momentul implementării, aproximativ 15% din personal şi-a dat demisia pentru că ei oricum stăteau degeaba, dar fiind monitorizaţi şi-au dat seama că nu mai pot chiuli”, justifică acesta renunţarea angajaţilor la acest job.
La finalul zilei de lucru, pe baza datelor colectate din teren, compania de salubritate obține un grafic și o hartă a străzilor curățate.
Investiția pentru acest mecanism de monitorizare a fost de aproape 13.000 de euro, iar costul pentru o lună de observații este de 4,5 euro pentru fiecare dispozitiv, în total 800 de euro.
Municipalitatea din Constanţa s-a arătat dispusă să preia acest model din vară, în timp ce alte municipalităţi s-au rezumat deocamdată să pună GPS doar pe utilaje.
De subliniat că întregul sistem de monitorizare de la Iaşi cuprinde pe lângă aplicaţia GPS pentru persoane şi o aplicație GPS pentru autogunoiere, ecrane pentru monitorizarea punctelor gospodărești și activității de colectare a deșeurilor prin sisteme video amplasate pe autogunoiere (40 de bucăți), un sistem de monitorizare a punctelor gospodărești și autogunoierelor compus din 240 de camere video și un server pentru stocarea imaginilor.
Utilizatorii pot căuta și vedea în timp real pe această o hartă interactivă un anumit punct gospodăresc de depozitare a gunoiului și pot afla dacă deșeurile din acel depozit au fost colectate sau nu.