News

Județul din România în care se găsește cel mai valoros chihlimbar din lume. I se spune rumanit și te poate scăpa de datorii și probleme financiare

Puțină lume știe că într-o comună din România se găsește cel mai valoros chihlimbar din lume, supranumit ”rumanit”, sau ”chihlimbarul de Buzău”.
03.03.2024 | 16:28
Judetul din Romania in care se gaseste cel mai valoros chihlimbar din lume I se spune rumanit si te poate scapa de datorii si probleme financiare
Județul din România în care se găsește cel mai valoros chihlimbar din lume. I se spune rumanit și te poate scăpa de datorii și probleme financiare. Foto: CJ Buzău
ADVERTISEMENT

Conform definiției, chihlimbarul este numit și ”ambră galbenă”, fiind ”o piatră semiprețioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică, și anume rășina fosilă”. Doar că, în comuna Colți din Buzău se găsește faimosul chihlimbar negru-verde, cel mai valoros dintre toate tipurile de chihlimbar.

Județul din România în care se găsește cel mai valoros chihlimbar din lume

Comuna Colți, din județul Buzău, este în principal cunoscută pentru biserica săpată în stâncă, de la Aluniș, dar tot aici se găsește Muzeul Chihlimbarului. În 1992, conform lucrării de doctorat a omului de știință Gheorghe Munteanu Murgoci, rumanitul (chihlimbarul specific României) de la Colți este unic în lume.

ADVERTISEMENT

De culoare neagră este considerat cel mai valoros din lume. ”Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârsta acestuia, care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit (n.r. – chihlimbar din zona Mării Baltice) din lume are 32 de kilograme. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar“, explică doctorul în istorie Doina Ciobanu, conform Adevărul.

Pe vremuri, la Colți existau opt mine de exploatare a rumanitului, însă toate au fost închise în timp. Cu toate acestea, localnicii se aventurează și în prezent în unele mine, în speranța că vor da lovitura. ”Localnicii de aici au trăit de pe urma acestor pietre de când se ştiu. Bucăţile de chihlimbar sunt descoperite de ploile torenţiale.

ADVERTISEMENT

Era ultima speranţă a nevoiaşului. Când rămâne fără bani şi are de plătit o datorie, omul pleacă pe munte şi găseşte suficient cât să scape de necazuri“, explică și Ciprian Chiriac, căutător profesionist de chihlimbar, originar din Colți. În Colți rănișa fosilizată se găsește inclusiv în albiile pârâielor, însă Ciprian Chiriac recunoaște că trebuie să ai noroc atunci.

Comuniștii comandau pe bandă rulantă bijuterii din Colți

”Trebuie să ai şi noroc ca să găseşti. Sunt oameni care toată viaţa nu au găsit nicio bucaţică. Şi pe lângă asta, sunt o mulţime de secrete. De exemplu, fie că îl cauţi în mină, fie în stâncă, trebuie să ştii că în jurul cuibarului de chihlimbar sunt firişoare de cărbune. Acolo unde se aglomerează cărbunele trebuie să găseşti“, completează căutătorul de ambră.

ADVERTISEMENT

Localnicii spun că pot vinde chihlimbarul de la 10 lei piatra la 10 lei gramul, în funcție de proveniență și formă. Oamenii își aduc aminte cum pe vremea lui Nicolae Ceaușescu activiștii de partid comandau bijuterii din sat. ”Veneau activiştii şi comandau. Voiau brăţări, cercei, broşe, diverse bijuterii pentru Elena Ceauşescu.

Ştiau că eu le lucrez cel mai bine şi îmi spuneau că este înnebunită după ele. Eu luam comanda şi le spuneam când să vină să le ia“, povestea Gheorghe Cârstian, un cunoscut şlefuitor de ambră, în urmă cu mai mulți ani. De asemenea, legenda locală spune că din ambra din Colți s-a confecționat o pipă pentru dictatorul sovietic Iosif Stalin.

ADVERTISEMENT

Pentru turiștii curioși, muzeul din localitate se laudă cu o colecție impresionantă. ”Colecţia de chihlimbar este unică în ţara noastră şi printre puţinele din lume. În zona Colţi, chihlimbarul se găseşte atât la suprafaţa solului, cât şi în adâncime, în strate dezvelite. Această colecţie este compusă din roci cu chihlimbar, chihlimbar brut şi prelucrat, unelte folosite la extragerea şi prelucrarea chihlimbarului“, explică Diana Gavrilă, custodele muzeului, potrivit sursei citate. Aici se găsesc nu mai puțin de 300 de obiecte din rumanit, iar piesa principală e o bucată de aproape 2 kilograme. Comuna Colți se află la 150 de kilometri de București și 45 de kilometri de Buzău.

ADVERTISEMENT