News

Chihlimbar de contrabandă din Ucraina, scos la licitaţie de statul român. Ce preț de pornire au pietrele semiprețioase

Statul român a scos la licitație sute de kilograme de chihlimbar, confiscate anul trecut de DIICOT de la o rețea de contrabandiști. Piatra semiprețioasă provine din Ucraina.
15.07.2022 | 12:53
Chihlimbar de contrabanda din Ucraina scos la licitatie de statul roman Ce pret de pornire au pietrele semipretioase
Licitația de chihlimbar va avea loc peste câteva zile / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Mai multe loturi de chihlimbar de diferite dimensiuni au fost scoase la licitație de statul român prin intermediul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Loturile au între 10 și 30 de kilograme și costă aproximativ 30.000 de dolari, fiecare.

Chihlimbarul, confiscat de DIICOT de la contrabandiști

Loturile sunt numerotate de la 24 la 53, iar licitația pentru ele va avea loc în a doua jumătate a lunii iulie. Chihlimbarul este neprelucrat, are diferite mărimi și culori, și poate fi vizionat la sediul ANABI din Pantelimon. Primele loturi au fost scoase la vânzare luna trecută și au inclus modele prelucrate.

ADVERTISEMENT

Chihlimbarul, supranumit ”ambra galbenă” provine din Ucraina și a fost confiscat de procurorii DIICOT, după o operațiune care s-a încheiat cu destructurarea unei rețele internaționale de traficanți, în județul Suceava.

Pietrele semiprețioase, trimise la muzeu înainte de vânzare

Cele aproximativ 850 de kilograme de chihlimbar urmau să ajungă în țări din centrul Europei. Mai precis, contrabandiștii se pregăteau să le trimită în colete în Ungaria, Cehia, Polonia și Lituania, unde urmau să fie puse în vânzare. În aceste țări, prețul unui gram de chihlimbar se situează între 1 și 2,5 euro.

ADVERTISEMENT

Experții au evaluat captura la aproximativ 1,2 milioane de dolari, bani care vor ajunge la bugetul de stat, după ce ANABI le-a scos la licitație. Înainte să fie puse în vânzare, o parte din pietrele semiprețioase a fost expusă la Muzeul Județean Buzău, în cadrul unei expoziții care a stârnit un real interes din partea vizitatorilor. În acest fel, agenția a sperat să atragă mai mulți potențiali cumpărători.

Cerere uriașă de chihlimbar pe piața neagră

Chihlimbarul este o rășină fosilizată prețioasă, care este folosit pentru bijuterii, dar se consideră că are și puteri tămăduitoare. Tocmai de aceea, el este considerat un leac împotriva răcelii, folosit și pentru creșterea imunității.

ADVERTISEMENT

Chihlimbarul este una dintre cele mai traficate pietre semiprețioase din lume, piața neagră fiind uriașă în Europa și Statele Unite. De altfel, cel mai scump obiect de artă din istorie realizată din această piatră, ”Salonul de chihlimbar” a dispărut fără urmă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Originalul fusese făcut cadou în 1716 de regele Prusiei, Frederic Wilhelm I, țarului Rusiei, Petru cel Mare. O replică a acestui obiect de artă a fost reconstruită după fotografii între 1979 și 2003, iar acum este expusă la Palatul Ecaterina de lângă Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Chihlimbarul de Buzău, zonă protejată în România

În România, cel mai bogat perimetru ambrifer pe teritoriul administrativ al comunei Colți, județul Buzău, la poalele Masivului Ivănețu. În prezent, zona a devenit arie protejată sub numele de Chihlimbarul de Buzău.

Multe din rocile ambrifere și obiectele de chihlimbar de aici pot fi admirate la Muzeul Județean Buzău, în cadrul Colecției muzeale Colți, inaugurate în anul 1979.

De asemenea, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu a fost reconstituit un atelier de prelucrare a chihlimbarului, având la bază o gospodărie reprezentativă pentru prelucrarea chihlimbarului din satul Aluniș, comuna Colți.

În 2020, poliția de frontieră a mai confiscat 250 de kilograme de chihlimbar, în 2020

Nu este prima dată când autoritățile române intră în posesia unor cantități mari de chihlimbar, după destructurarea unor rețele de traficanți. În anul 2020, după o astfel de operațiune, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare a confiscat 250 de kilograme de pietre semiprețioase de la un cetățean ucrainean. Bărbatul nu a oprit la semnalele polițiștilor și a fost oprit după o ce au fost organizate blocaje în trafic.

Valoarea pietrelor confiscate de Ministerul Afacerilor Interne a fost de 3,1 milioane lei.

ADVERTISEMENT