News

Judeţul în care elevii nu vor face ore vineri, 14 octombrie. Motivul pentru care s-a luat decizia

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au anunțat marți că unitățile școlare vor rămâne închise vineri, 14 octombrie 2022.
11.10.2022 | 22:47
Judetul in care elevii nu vor face ore vineri 14 octombrie Motivul pentru care sa luat decizia
Weekendul va începe mai devreme pentru elevii din județul Iași. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Astfel, elevii și profesorii nu vor avea cursuri vineri, zi în care se sărbătoreşte Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Așadar, având în vedere această zi de mare sărbătoare, Inspectoratul Școlar Județean Iași a anunțat că ziua de 14 octombrie va fi zi liberă.

Elevii din județul Iași vor recupera orele ulterior

În acest context, inspectoarea generală, Luciana Antoci, a explicat că decizia a fost luată pentru că în zona centrală a municipiului Iași există patru unități de învățământ către care accesul autovehiculelor este restricționat.

ADVERTISEMENT

Totodată, în luarea acestei decizii a contat și că peste 10.000 de elevi fac naveta către diferite unități de învățământ din Iași. În ceea ce privește recuperarea orelor, trebuie spus că această etapă a fost programată ulterior.

Da, Sfânta Parascheva, ziua specifică pe 14 octombrie este pentru întreg județul Iași, prin contractul colectiv de muncă, zi liberă pentru profesori, așadar vor fi liberi și elevii cu acest prilej.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță va fi o formulă de recuperare pentru ceea ce nu se învață vineri”, a transmis Luciana Antoci, conform Rador. Așa cum cunosc mulți credincioși ortodocși, Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea Moldovei.

Zeci de mii de pelerini ajung la Iași

În acest context, an de an, la Iași ajung zeci de mii de persoane din regiune și din țară. Credincioșii vin la moaştele Sfintei Parascheva pentru a se ruga în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente religioase din România.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, în cele două zile care ai trecut de la începerea pelerinajului, peste 50.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaşte. Racla cu moaște a fost purtată pe străzile orașului Iași în cadrul unei procesiuni la care au participat câteva mii de credincioşi, preoţi și studenţi la Teologie.

Au fost prezente și maici din mănăstirile din Moldova. Luni seara, peste 1.000 de credincioși aşteptau pe străzile din jurul Mitropoliei Moldovei să ajungă la racla cu moaşte.

ADVERTISEMENT

Vor fi trei corturi: unul amplasat în curtea Mitropolie Iaşi, deservit de către ISU şi SMURD, un cort în curtea Mitropolie Iaşi deservit de voluntarii de la Crucea Roşie şi un cort în zona sediului Serviciul de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului, în apropierea coloanei de pelerini.

De asemenea, pentru operativitate, pe lungimea traseului de pelerini, vom interveni şi cu două ATV-uri şi două motociclete de intervenţie rapidă“, a precizat șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Ionuţ Grădinaru.

ADVERTISEMENT
Tags: