Life

Calendar ortodox octombrie 2022: Patru sărbători cu cruce roşie. Când pică Sfânta Parascheva

Calendar ortodox octombrie 2022: Patru sărbători cu cruce roşie. Când pică Sfânta Parascheva, dar și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
28.09.2022 | 16:25
Calendar ortodox octombrie 2022 Patru sarbatori cu cruce rosie Cand pica Sfanta Parascheva
Calendar ortodox octombrie 2022: Patru sărbători cu cruce roşie. Sursa foto: Pinterest/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit calendarului ortodox, în octombrie sunt patru sărbători cu cruce roșie. Printre acestea se numără și Sfânta Parascheva.

Calendar ortodox: Patru sărbători cu cruce roşie în octombrie 2022

În octombrie 2022, în calendarul ortodox apar patru sărbători marcate cu cruce roșie. Este vorba despre Acoperământul Maicii Domnului, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie cel Nou.

ADVERTISEMENT

Fiind sărbători marcate cu cruce roșie, credincioșii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri care vin odată cu acestea. Este important de menționat că nu se spală, nu se calcă și nu se fac alte treburi casnice în aceste zile de sărbătoare.

Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește chiar pe 1 octombrie și este una dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea are o semnificație importantă pentru credincioși, care o respectă cu sfințenie. Există mai multe tradiții pe care creștinii le respectă în prima zi a lunii octombrie, transmise din generație în generație.

Potrivit credinței populare, se spune că este bine ca cei credincioși să se roage. Rugăciunile către Maica Domnului sunt ascultate mai ales în această zi.

ADVERTISEMENT

Când pică Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită în calendarul ortodox pe 14 octombrie, fiind una dintre cele mai așteptate sărbători creștine.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului XI, iar prima învățătură despre viața sa se regăsește în “Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

ADVERTISEMENT

Născută în Epivata, cunoscut astăzi ca Boiados, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, Sfânta Parascheva a fost crescută de părinți cu frica de Dumnezeu. Aceasta i-a îndemnat mereu pe oameni să facă fapte bune, să se roage și să țină post.

Sute de mii de pelerini ajung anual la Catedrala Mitropolitană din Iași, acolo unde se află racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

La fel ca orice sărbătoare cu cruce roșie, și de Sfânta Parascheva credincioșii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri ca să le meargă bine și să se ferească de necazuri.

Când se sărbătorește Sfântul Dumitru

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir este prăznuit în calendarul ortodox pe 26 octombrie. La fel ca Sfânta Parascheva, și aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost un martir creștin și un sfânt militar din secolul III. A trăit în cetatea Tesalonic, pe vremea împăraților Maximian şi Diocleţian.

Dumitru era fiul guvernatorului cetății Tesalonicului și a fost botezat în secret de către părinții săi, deoarece se temeau de prigoanele aspre împotriva creștinilor.

A fost martirizat în anul 306 și este pomenit pe 26 octombrie atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică.

În ziua de 26 octombrie, românii care poartă numele Sfântului Dumitru își sărbătoresc ziua onomastică.

Sfântul Dimitrie cel Nou se sărbătorește în ziua de 27 octombrie. Cunoscut și ca Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, este unul dintre marii sfinți făcători de minuni.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost un pustnic și a trăit în secolul al XIII-lea la sud de Dunăre, potrivit surselor românești. Sursele bulgărești spun că acesta a trăit în secolul al XVII-lea.

A fost un păstor din satul Basarabovo, după care a îmbrățișat haina monahală. Locul său de asceză era lângă albia unui râu, într-o mică grotă.

Dimitrie cel Nou a ajuns sfânt după ce localnicii au mărturisit că au avut loc miracole și vindecări în acea zonă.

ADVERTISEMENT