News

Jumătate din țară, sub cod portocaliu și galben de vreme rea. ANM anunța ninsori și vânt puternic în mai multe județe

Jumătate din țară se află sub cod portocaliu și galben de vreme rea. Noi avertizări au fost emise, vineri, de meteorologi.
24.11.2023 | 12:10
Jumatate din tara sub cod portocaliu si galben de vreme rea ANM anunta ninsori si vant puternic in mai multe judete
Jumătate din țară, sub cod portocaliu și galben de vreme rea. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Jumătate din țară, sub cod portocaliu și galben de vreme rea. Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări care vor fi valabile pentru mai multe județe din România, în următoarele zile.

Jumătate din țară, sub cod portocaliu și galben de vreme rea

Vineri, 24 noiembrie, ora 18:00, intră în vigoare un cod galben de precipitații abundente și intensificări ale vântului. Până pe 26 noiembrie, la ora 18:00, precipitațiile se vor extinde în sudul și sud-vestul României.

ADVERTISEMENT

Se vor acumula cantități de apă semnificative de „25…30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp”. Uterior, în noaptea de sâmbătă spre duminică, vor apărea ninsorile și lapovița în regiunile menționate anterior.

De asemenea, vântul se va manifesta cu putere în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea și în Carpații Meridionali și de Curbură. Va fi viscol, prin urmare se așteaptă ca vizibilitatea să fie redusă.

ADVERTISEMENT

Codul portocaliu de vreme rea va intra în vigoare pe 26 noiembrie, la ora 02:00, urmând să fie valabil până la ora 16:00. Județele vizate sunt Tulcea, Constanța, Vranea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași.

Jumătate din țară, sub cod portocaliu și galben, harta ANM
Jumătate din țară, sub cod portocaliu și galben de vreme rea. Foto Meteo România

În intervalul respectiv „va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 75…85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m”, transmit specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT

Vânt puternic și ninsori viscolite la munte. Prognoză specială pentru București

Totodată, Administrația Națională de Meterologie anunță că, vineri, până la 18:00, este în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului și ninsori viscolite la munte. Vorbim de Carpații Orientali și Munții Apuseni, unde vor fi rafale de 60…80 km/h, iar în zona înaltă de peste 90…100 km/h.

„Îndeosebi în masivele montane din nordul țării, temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă. Vântul va prezenta intensificări și în nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, în general cu viteze de 55…75 km/h”, anunță meteorologii.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții ANM au emis o prognoza specială pentru Capitală. Începând de sâmbătă, vremea se va răci considerabil și își vor face apariția precipitațiile. Inițial, acestea vor fi sub formă de ploaie, urmând ca noaptea să se transforme în lapoviță și ninsoare. Totodată, vântul va avea intensificări, cu rafale de 45…50 km/h, iar maximele vor fi de 5-6 grade.

 

ADVERTISEMENT