News

Kamala Harris, vicepreședintele SUA, devine maratonistul campaniei lui Joe Biden. Ultima șansă pentru candidatul democraților?

În umbra lui Joe Biden, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, preia campania democratului. „Lucrează discret, dar își face treaba”
02.10.2023 | 18:04
Kamala Harris vicepresedintele SUA devine maratonistul campaniei lui Joe Biden Ultima sansa pentru candidatul democratilor
Kamala Harris va trebui mai ales să mobilizeze electoratul tânăr, nu foarte entuziasmat de Biden / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Având în vedere vârsta înaintată a lui Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidențiale americane din 2024, contracandidata și actuala sa vicepreședintă, Kamala Harris, va juca un rol important în campanie. De obicei discretă, ea va trebui să preia frâiele turneului federal al lui Biden.

„Lucrează discret, dar își face treaba”

În fața criticilor legate de vârsta lui Joe Biden, candidatul în vârstă de 80 de ani pentru un al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, vicepreședintele său, Kamala Harris, ar putea juca un rol important în campania prezidențială din 2024. Deși așteptată cu nerăbdare, ea a păstrat o atitudine discretă în ultimele luni.

ADVERTISEMENT

O poziție „sănătoasă”, legată de rolul ei de vicepreședinte, consideră Ellen Kountz, profesor la INSEEC Paris. Pentru autoarea cărții „Portretele VIP-urilor, incredibila poveste a Kamalei Harris”, discreția ei este mai ales un semn că „totul merge bine”: „Vicepreședintele american trebuie să fie o persoană care se vede și se aude foarte puțin. Este, de asemenea, o chestiune de politețe față de președinte. Este foarte rar ca vicepreședinții să îl eclipseze pe șeful statului, așa cum s-a întâmplat pe vremea lui George W. Bush cu Dick Cheney. Nu a fost ceva normal”.

Cu toate acestea, „Kamala Harris lucrează, discret, desigur, dar își face treaba”, continuă Ellen Kountz. „Dacă ne uităm la dosarul ei ca procuror general și senator al Californiei, ea este o persoană care își asumă riscuri. Și a fost un pariu câștigător până acum”.

ADVERTISEMENT

Vești proaste din sondaje

În sondaje, însă, discreția contracandidatului lui Joe Biden nu dă roade. Potrivit site-ului FiveThirtyEight, care reunește sondaje de opinie, puțin sub 40% dintre americani au o părere favorabilă despre vicepreședintele Kamala Harris, iar Joe Biden se află cam în aceeași situație, scrie France 24.

Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea schimba, deoarece Kamala Harris a pornit într-un turneu de o lună în universități intitulat „Lupta pentru libertățile noastre”, cu intenția de a se adresa în principal publicului afro-american și minoritar.

ADVERTISEMENT

Primirea de care a avut parte la 19 septembrie, la lansarea acestei campanii la Universitatea din Pennsylvania, a fost caldă, cu fanfară, coregrafie și aplauze.

 

Mobilizarea electoratului tânăr

În campania pentru 2024, Kamala Harris, prima femeie, prima femeie de culoare și prima americancă de origine asiatică care a devenit vicepreședinte al Statelor Unite, speră să mobilizeze tinerii americani, care nu sunt foarte entuziasmați de Joe Biden. Armele de foc, accesul la avort, mediul înconjurător și discriminarea se vor număra printre temele principale abordate în fața acestui public.

ADVERTISEMENT

Acest rol de punte către noua generație a fost evidențiat cu ocazia prezentării la Casa Albă, la 22 septembrie, a unui „Birou pentru prevenirea violenței cu arme de foc”, pe care Kamala Harris îl va superviza. În acea zi, pe podium se aflau președintele Joe Biden, democratul Maxwell Frost, în vârstă de 26 de ani, prima persoană aleasă în Congres din „Generația Z”, și, la mijloc, Kamala Harris, în vârstă de 58 de ani, ca și cum pentru a face o legătură.

„Kamala Harris va trebui să își asume rolul de maratonistă”

Dar pentru Ellen Kountz, ar fi simplist să o limităm pe Kamala Harris la acest rol. Specialista amintește statura internațională dobândită în ultimii ani de vicepreședintele SUA, care a efectuat recent un turneu în Africa, (Ghana, Tanzania și Zambia), după Coreea de Sud în 2022.

Anul viitor, Kamala Harris va deveni un actor important în cursa pentru Casa Albă, deoarece i se va cere, de asemenea, să îl susțină pe Joe Biden în turneul său federal.

„Spre deosebire de 2020, când campania s-a desfășurat în plină pandemie Covid-19 și parțial prin Zoom, de data aceasta va trebui să călătorească în toate cele 50 de state americane. A fost deja o muncă grea pentru Barack Obama, care avea 40 de ani când a făcut campanie în 2008. Așa că, cu Joe Biden la 80 de ani, Kamala Harris va trebui să preia rolul de maratonist”, prezice Ellen Kountz.

Democrații nu-și asumă nici un risc în fața lui Trump

Atunci de ce nu-i cedează chiar Joe Biden locul? „În fața lui Donald Trump, democrații nu vor să își asume niciun risc”, spune Kountz, care subliniază în treacăt că candidatul republican – în vârstă de 77 de ani – este cu doar trei ani mai tânăr decât actualul președinte american. „Nu știm dacă Kamala Harris sau oricine altcineva poate câștiga. Dar știm că Joe Biden l-a învins deja o dată pe Trump”.

ADVERTISEMENT