News

Cine este procurorul care conduce ancheta Curții Penale Internaționale împotriva Rusiei? Karim Khan face parte dintr-o minoritate persecutată

În timp ce Boris Johnson și cabinetul său se străduiesc să adopte măsuri care să-l convingă pe Vladimir Putin să oprească atacul asupra Ucrainei, un alt britanic este gata să aibă un impact potențial mai semnificativ.
07.03.2022 | 15:38
Cine este procurorul care conduce ancheta Curtii Penale Internationale impotriva Rusiei Karim Khan face parte dintro minoritate persecutata
Karim Khan a declanșat ancheta CPI asupra situației din Ucraina Foto: AP, The New York Times
ADVERTISEMENT

La mai puțin de nouă luni de la începutul mandatului său ca procuror al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, un avocat britanic, a anunțat săptămâna aceasta că a lansat o investigație asupra situației din Ucraina, deoarece există „o bază rezonabilă” pentru a crede că acolo au fost comise atât crime de război, cât și crime împotriva umanității.

Karim Khan, procurorul cu experiență în procesele penale internaționale

Nu există nicio garanție că vor fi aduse acuzații împotriva lui Putin și acoliților săi, dar unii se agață de speranța că perspectiva de a fi judecat în viitor și de a fi arestat în țările înscrise la CPI îi poate determina pe unii dintre ei să se gândească din nou.

ADVERTISEMENT

Profesorul Philippe Sands, care îl cunoaște pe Khan de când i-a predat dreptul internațional la King’s College din Londra, a spus că fostul său student are o misiune grea, dar a adăugat: „Toate semnele sunt că va avea capacitatea de a fi un procuror independent, neînfricat și pragmatic. A avut o carieră extrem de impresionantă ca avocat. Are o experiență uriașă și cunoștințe reale despre ceea ce înseamnă pregătirea, desfășurarea și judecarea unui proces penal internațional”, relatează The Guardian.

Khan a arătat un interes timpuriu pentru justiția internațională și drepturile omului, lucru pe care l-a atribuit parțial experienței sale de muncă voluntară cu comunitatea musulmană Ahmadiyya, o sectă persecutată a islamului, din care este membru.

ADVERTISEMENT

Comunitatea și-a mutat sediul în Marea Britanie în anii 1980, după ce guvernul pakistanez a adoptat o lege care le interzice ahmadiților să se numească musulmani și le limitează practicile religioase.

Khan a spus că experiența „m-a ajutat să gravitez în acest domeniu [al drepturilor omului]”.

A intrat în barou în 1992 și și-a făcut mâna în cadrul Crown Prosecution Service (CPS). În primul său interviu publicat după ce a devenit procuror ICC, el a declarat pentru revista Counsel că, faptul că a văzut ororile războiului din Balcani la televizor, l-a făcut să aspire să lucreze la tribunalul penal internațional pentru fosta Iugoslavie, un obiectiv pe care l-a și realizat.

ADVERTISEMENT

A pledat într-o serie de instanțe penale interne și internaționale

S-a dovedit catalizatorul pentru el să pledeze într-o serie de instanțe penale interne și internaționale, inclusiv CPI, tribunalul penal internațional pentru Rwanda, camerele extraordinare din curțile din Cambodgia și tribunalul special pentru Liban.

Nu a fost doar procuror, acționând și ca avocat al victimelor și apărător al acuzaților. Anul trecut, Legal 500 l-a descris drept „avocatul de bază” în dreptul penal internațional.

ADVERTISEMENT

În Anglia, a fost numit avocat senior al Reginei (Queen’s Counsel, QC n.r.) în 2012 și a judecător cu jumătate de normă în 2018.

Khan a depus jurământul ca procuror ICC în iunie anul trecut, fiind ales în februarie precedent. El nu fusese inițial pe lista scurtă și a fost adăugat parțial la insistențele guvernului kenyan.

Khan a acționat ca apărător pentru vicepreședintele kenyan, William Ruto, când a fost acuzat de crime împotriva umanității în urma violențelor postelectorale din 2007, care au dus la uciderea a 1.200 de persoane. Acuzațiile au fost retrase în 2016 de către CPI, după ceea ce a fost descris drept „incidență tulburătoare a ingerinței martorilor și amestec politic intolerabil”. Un martor cheie a fost ucis în decembrie 2014.

Înainte de alegerile ICC, Khan a abordat acest lucru într-o scrisoare deschisă în care detalia cum a făcut tot posibilul pentru a preveni intimidarea, asigurându-se că individul este pus sub protecția martorilor și apoi a solicitat o anchetă.

Khan l-a apărat pe fostul președinte al Liberiei, Charles Taylor

Adecvarea lui pentru rolul ICC a fost pusă sub semnul întrebării de unii, având în vedere că l-a apărat pe Charles Taylor, fostul președinte liberian care a fost condamnat pentru crime de război la tribunalul special pentru Sierra Leone.

Dar chiar și cei acuzați de cele mai odioase crime au dreptul de a fi reprezentați, în timp ce experiența lui Khan, atât ca procuror, cât și ca apărător, nu este lipsită de avantaje.

Potrivit lui Sands, nu a existat niciodată vreo sugestie de comportament inadecvat din partea fostului său student și îngrijorările legate de alegerea lui au fost mai mult că ar putea fi orientat spre Marea Britanie, predecesorii lui Khan erau din Gambia și, respectiv, Argentina.

Cu toate acestea, Sands a spus că Khan va face totul pentru a evita acest lucru și este bine plasat pentru a face acest lucru, având în vedere experiența lui personală și vasta experiență internațională.

El l-a descris pe Khan, care a studiat și a ținut prelegeri despre dreptul islamic și este un ambasador mondial al Asociației Avocaților din Africa, drept „un avocat britanic foarte modern”.

După ce a lansat ancheta, treaba lui Khan acum, cu ajutorul unei echipe mari, va fi să strângă suficiente dovezi pentru a convinge judecătorii să emită mandate de arestare sau citații.

Colectarea dovezilor implică, în general, o misiune în țara în cauză, precum și colectarea probelor video și fotografice.

ADVERTISEMENT