News

O femeie, pentru prima oară în funcția de președinte al Ungariei. Cine este Katalin Novak

O femeie a fost aleasă pentru prima oară în funcția de președinte al Ungariei. Este vorba de Katalin Novak. În următorii cinci ani, ea va fi cea care va conduce țara vecină.
11.03.2022 | 10:11
O femeie pentru prima oara in functia de presedinte al Ungariei Cine este Katalin Novak
Katalin Novak, prima femeie președinte al Ungariei. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ungaria și-a ales noul președinte. Pentru prima oară în istorie, o femeie este cea care a preluat conducerea țării, pentru un mandat de cinci ani. Este vorba despre Katalin Novak, aleasă în urma voturilor partidului de guvernământ Fidesz.

Katalin Novak, prima femeie președinte al Ungariei. Va conduce țara vreme de cinci ani

Katalin Novak are 44 de ani, este mamă a trei copii și a mai ocupat fotoliul de ministru al familiei. Chiar dacă a fost aleasă președintele Ungariei, abia din 10 mai va ocupa și scaunul prezidențial, când va expira termenul actualului lider, Janos Ader.

ADVERTISEMENT

Concret, ea a fost învestită în funcție cu 137 de voturi ”pentru” dintr-un total de 188 exprimate. Asta în condițiile în care numărul integral de deputați este de 199, scrie Reuters.

Katalin Novak a avut și o contracandidată în cursa de președinte al Ungariei. A fost tot o femeie, pe nume Peter Rona, dar aceasta a primit doar 51 de voturi.

ADVERTISEMENT

Katalin Novac a promis, în primul ei discurs de președinte că va fi ”o bună şefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranităţii” și a catalogat drept inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Premierul ungar Viktor Orban a ținut să o felicite pe Katalin Novak pentru noua funcție, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

ADVERTISEMENT
Novak Katalin, prima femeie presedinte al Ungariei, felicitată de premierul Viktor Orban
Katalin Novak, prima femeie presedinte al Ungariei, felicitată de premierul Viktor Orban. Sursa foto: Facebook

 

Ce o remarcă pe Katalin Novak pentru funcția de președinte al Ungariei

Katalin Novak pare un om cu vaste studii: în Economie, Drept și Administrație Publică, urmate în Ungaria şi Franţa. De altfel, în trecut a locuit în SUA, Franţa şi Germania, iar pe lângă limba natală mai cunoaște alte patru: engleză, franceză, spaniolă și germană.

S-a zvonit de-a lungul timpului că ar fi ”o marionetă” a premierului Viktor Orban. Însă, într-un interviu din decembrie 2021 pentru  site-ul de știri index.hu, Novak a negat acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această poziție mă degradează nu doar pe mine personal, ci femeile în general. Ei presupun că o femeie nu poate fi un funcționar public suveran capabil de a lua decizii autonone”, s-a apărat Katalin Novak.

ADVERTISEMENT
Tags: