News

Kelemen Hunor, declarație interesantă despre PNRR: “Dacă nici autostrada nu e verde, atunci nu știu ce mai este”

Kelemen Hunor, vicepremierul României, a oferit o declarație extrem de interesantă marți, la TVR1, discutând despre Programul de Redresare și Reziliență Națională: "Dacă nici autostrada nu este verde, atunci nu știu ce mai este verde."
25.05.2021 | 21:43
Kelemen Hunor declaratie interesanta despre PNRR Daca nici autostrada nu e verde atunci nu stiu ce mai este
ADVERTISEMENT

România și-a luat o serie de angajamente fiscale și bugetare în fața Comisiei Europene în timpul negocierilor legate de PNRR.

Discuțiile despre Planul Național de Redresare și Reziliență sunt destul de acide în interiorul Parlamentului României, liderul PSD, Marcel Ciolacu, declarând că acest plan prezentat de către România nu are nicio coerență și nici viziune.

ADVERTISEMENT

Kelemn Hunor, declarație extrem de interesantă: “Dacă nici autostrada nu este verde, nu știu ce mai e”

Ionuț Cristache: “S-au făcut concesii pentru România?”

Kelemn Hunor: “Eu nu vorbesc de concesii, eu nu pot accepta că unii au avut posibilitatea de a construi autostrăzi și alții nu.

Când tu vrei să construiești autostrăzi trebuie să poți să faci asta. Dacă nici autostrada nu e verde, atunci ce e verde? Noi am luptat mult pentru infrastructură, fără ea noi nu putem construi o economie puternică, nu putem să atragem investitori, nu putem să ne dezvoltăm.

ADVERTISEMENT

Trebuie să mergi cu proiecte mature, altfel nu ai cum să le semnezi până anul viitor și să le termini până în 2026, indiferent de ce se va întâmpla la alegeri, ele trebuie finalizate.

În zona de mediu am mers pe varianta să finanțăm localitățile sub 2000 de locuitori care nu au putut accesa bani pentru infrastructură și pentru UAT-uri peste 2000 de locuitori. PNRR este foarte echilibrat, vreți vedea toate detaliile mâine și este un proiect foarte bine pus la punct”

ADVERTISEMENT

Ionuț Cristache: “Când vor veni primele miliarde?”

Kelemn Hunor: “Daca noi depunem planul pe 31 mai, în două luni de zile e evaluat și e aprobat, deci undeva în iulie, apoi încep discuțiile pentru a semna contractele, ele trebuie semnate până la sfârșitul anului.

După aceea vor veni banii de la Comisia Europeană dacă proiectele sunt ok. Nu vreau să zic că vor veni anul acesta din PNRR, dar nici nu exclud faptul că vom putea primi deconturi pentru anumite proiecte mature.

ADVERTISEMENT

Noi am cerut și împrumuturile și granturile, toată suma de 29.2 de miliarde, nu toate statele au făcut acest lucru. FMI-ul nu are nicio legătură cu acest mecanism bilateral dintre Comisia Europeană și statele membre, nu știu de unde a apărut această discuție.”

ADVERTISEMENT