News

Kim Jong Un refuză oferta de dialog a SUA: “Politica lor ostilă nu s-a schimbat”

Dictatorul Kim Jong Un refuză oferta de dialog venită din partea Administrației Biden, în ciuda faptului că nu i se impun niciun fel de condiții prealabile.
30.09.2021 | 15:15
Kim Jong Un refuza oferta de dialog a SUA Politica lor ostila nu sa schimbat
ADVERTISEMENT

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a respins, categoric, oferta de dialog venită din partea Statelor Unite ale Americii, afirmând că aceasta este doar o ”faţadă pentru a-şi acoperi înşelăcunea şi actele ostile”, potrivit  AFP.

De la venirea noii administraţii americane, ameninţarea militară a Statelor Unite şi politica lor ostilă faţă de noi nu s-au schimbat deloc. Ele au devenit şi mai înşelătoare”, a  declarat Kim Jong Un la Adunarea Supremă a Poporului, potrivit cotidianului oficial Rodong Sinmun.

ADVERTISEMENT

Administrația Biden și-a arătat, în repetate rânduri, disponibilitatea de a se întâlni cu reprezentanţi nord-coreeni oriunde, oricând şi fără condiţii prealabile, în cadrul unor eforturi în vederea unei dezarmări nucleare. De altfel, negocierile dintre Washington şi Phenian se află în impas din 2019, când, la Hanoi, summitul dintre  Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump a constituit un eșec.

Phenianul nu crede în americani

Atitudinea Phenianului rămâne, în continuare, reținută, în ciuda asigurărilor date de Statele Unite ale Americii care au declarat, miercuri, că ”nu au nicio intenţie ostilă” faţă de Coreea de Nord şi şi-au reiterat îndemnul la dialog, precizând că nu există nicio condiție prealabilă. ”Politica noastră vizează o abordare treptată şi practică în vederea unui dialog serios şi durabil cu Coreea de Nord”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

ADVERTISEMENT

De la instalarea lui Kim Jong Un la putere, programele nord-coreene de înarmare au progresat. Totuși, din  2017, Coreea de Nord nu a mai efectuat niciun test nuclear sau tir de rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Asta până zilele trecute, când Phenianul a anunţat  că a testat cu succes o rachetă planoare hipersonică.

Sora dictatorului, în Comisia Afacerilor de Stat

Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, a fost numită într-o funcţie în cel mai înalt organ al Executivului – Comisia Afacerilor de Stat –  relatează AFP.

ADVERTISEMENT

Consilieră foarte apropiată a fratelui său, Kim Yo Jong a fost numită în acest post după ce au fost operate o serie de schimbări, aprobate de către Adunarea Populară Supremă. Nouă membri ai Comisiei au fost demişi din funcţie, inclusiv un vicepreşedinte, Pak Pong Ju, dar şi diplomata Choe Son Hui, una dintre puţinele femei care ocupă un post de rang înalt în ierarhia Coreei de Nord. Mai mult, Choe Son Hui a avut un rol important în negocierile cu Statele Unite.

Ziarul oficial Rodong Sinmun a publicat joi portrete ale celor opt noi membri, în imagini apărând și Kim Yo Jong. De altfel, ea este foarte apropiată de fratele său, alături de care a fost la studii în Elveția, fiindu-i alături acestuia  și pe durata unor summituri cu fostul preşedinte american Donald Trump şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

ADVERTISEMENT
Tags: