News

Ce rol a avut Mioara Roman în dosarul Revoluției, în care a fost inculpat Ion Iliescu. Procurorii au întrebat-o de moartea lui Ceaușescu. Dezvăluiri

Mioara Roman a jucat un rol esențial în viața politică după 1989, după căderea comunismului, din postura de soție de premier al României.
23.02.2024 | 18:54
Ce rol a avut Mioara Roman in dosarul Revolutiei in care a fost inculpat Ion Iliescu Procurorii au intrebato de moartea lui Ceausescu Dezvaluiri
Mioara Roman a vorbit despre zilele Revoluției române, în fața procurorilor / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mioara Roman s-a stins din viață, vineri, 23 februarie, la 83 de ani. A fost jurnalist radio, traducător și profesor de limbă arabă. Cei mai mulți au cunoscut-o ca soție a lui Petre Roman, primul premier al României post-comuniste.

Mioara Roman, audiată la Parchetul General

Puțină lume știe că nu doar Petre Roman a fost audiat în dosarul Revoluției din 1989, ci și soția lui, Mioara. Femeia a fost chemată la Parchetul General și a dat declarații în calitate de martor, iar numele ei apare în rechizitoriul întocmit de procurori.

ADVERTISEMENT

Magistrații au fost interesați să afle rolul pe care soțul ei, Petre Roman, l-a avut în filmul evenimentelor din decembrie 1989 și care au dus la moartea a peste 1.000 de persoane și rănirea altor 4.000.

Declarația Mioarei Roman a cântărit mult în soluția de clasare pe care au dat-o procurorii în 2019, față de fostul premier Petre Roman. Aceștia au scris în rechizitoriu că politicianul ”nu a fost un veritabil factor de decizie politico-militară al CFSN și nu a contribuit la inducerea în eroare existentă în decembrie 1989, fiind preocupat de situația economică a țării”.

ADVERTISEMENT

Petre Roman și-a dat acordul pentru uciderea soților Ceaușescu

De asemenea, documentul arată că accederea lui Roman la funcția de prim-ministru ”a fost facilitată și de ascendența sa pe linie paternă, dar și de faptul că a făcut parte, începând cu 22 decembrie 1989, din anturajul președintelui CFSN”.

Probatoriul arată, însă, că Petre Roman a acceptat ca soții Ceaușescu să fie executați în urma unui proces care nu s-a desfășurat cu respectarea legii. Totuși, el nu a inițiat această situație, (spre deosebire de Silviu Brucan și Gelu Voican Voiculescu), iar acceptarea sa nu a fost făcută din poziția unui factor de decizie, cum a fost în cazul lui Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

Procurorii au concluzionat că în cazul lui Petre Roman nu se impune o acuzație de crimă împotriva umanității. ”Eventual, s-ar putea angaja răspunderea penală pentru o infracțiune de drept comun, dacă de la săvârșirea faptei nu s-ar fi scurs o perioadă de timp foarte lungă și acest gen de infracțiuni nu ar fi supuse survenirii de drept a prescripției răspunderii penale”, se mai arată în rechizitoriul din 2019 a dosarului Revoluției.

Mioara Roman a cerut demisia soțului ei

Mioara Roman a fost cunoscută, de altfel, ca femeia care i-a influențat viața și cariera lui Petre Roman. În același timp, ea a încercat să-l protejeze, atunci când a simțit că partenerul ei de viață are de suferit.

ADVERTISEMENT

Un astfel de moment a fost mineriada din 1991, care a făcut obiectul unui alt dosar extrem de complex realizat de procurori. Una dintre persoanele audiate în dosar este Teodora Mihăilescu, fost secretar executiv al Biroului Executiv al FSN, care a povestit în fața instanței un episod surprinzător.

Potrivit acesteia, în septembrie 1991, Mioara Roman s-a prezentat în fața Biroului Executiv al FSN și a cerut conducerii partidului să-l convingă pe Petre Roman să-și dea demisia din funcția de premier, deoarece ”este foarte obosit”.

Până la urmă, Roman a fost înlăturat, la presiunea străzii, iar consecințele acestei mișcări a costat mult economia țării: colaborările cu FMI, BERD, Comunitatea Europeană și Consiliul Europei au fost înghețate.

Mioara Roman, despre ”revoluția ei”, în romanul autobiografic

Despre Revoluția din 1989, precum și despre primii ani de ”democrație”, Mioara Roman a povestit pe larg în romanul său biografic lansat în 2016: ”Prețul libertății – însemnări despre revoluția mea”. Aici, Mioara Roman a dezvăluit că a plătit un preț extrem de mare, care a dus până la sacrificarea propriei familii, pentru a sprijini ambițiile politice ale soțului ei.

”Aș minți dacă aș spune că istoria nu este ispititoare. Aventura mea a fost, însă, mai degrabă a soției și mamei. Iar când aventura ta personală se conjugă la timpul istoriei, ea poate deveni opresivă.

După 1989, mai multe evenimente, istorice – se pare – , mi-au invadat viața și mi-au îngrădit libertatea personală prin povești adeseori greu de purtat. A fost adeseori la fel de greu ca o privare de libertate. Trebuia să-mi recâștig libertatea necontenit, cu ziua și cu ora – cum spuneam uneori. Era altfel decât înainte de ’89.

Am plătit un preț al libertății pe care încă îmi e greu să-l măsor”, a dezvăluit Mioara Roman în cartea sa biografică.

ADVERTISEMENT