News

Klaus Iohannis a discutat despre aderarea României la Schengen cu liderii UE: ”Există un progres, dar este lent”

Klaus Iohannis a ajuns la Bruxelles, unde a discutat deja cu liderii europeni despre aderarea României la Schengen, deși au fost doar discuții neoficiale.
29.06.2023 | 18:49
Klaus Iohannis a discutat despre aderarea Romaniei la Schengen cu liderii UE Exista un progres dar este lent
Klaus Iohannis a discutat despre aderarea României. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele României a anunțat că progresul este destul de lent, deși despre aderarea României la Schengen se discută informal pe mai multe paliere, în spatele ușilor închise. Asta, pentru că formal acest subiect ar trebui discutat în format JAI, într-un alt cadru legal.

Klaus Iohannis, mesaj despre aderarea României la Schengen

”Formal, acest subiect nu se discută în format Consiliu, se discută în format JAI, dar informal, da, sunt pe foarte multe paliere discuţii şi vom continua. Eu am spus-o de anul trecut, de când am avut acel vot nefericit, când Austria s-a opus intrării României şi Bulgariei în Schengen, vom continua să discutăm, să negociem, să căutăm soluţii, însă vreau să se înţeleagă foarte bine: nu va apărea această chestiune oficial pe agenda JAI până când nu avem un nivel de înţelege suficient care să şi permită o rezolvare pozitivă.

ADVERTISEMENT

Aici nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil şi pentru Bulgaria, şi importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată şi încă o dată şi să tot primim răspunsuri negative. Trebuie să înţeleagă toată lumea că, atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI, ea este suficient de bine pregătită şi tratată ca să nu fie un nou eşec, ci să fie un nou succes al Uniunii Europene.

Repet, intrarea sau nu a României şi Bulgariei în Schengen nu sunt eşec al României sau al Bulgariei sau o reuşită doar a României şi a Bulgariei. Este o vorba de o chestiune esenţială, vitală europeană şi, dacă reuşim, este o reuşită a Uniunii. Dacă eşuăm, este un eşec al Uniunii”, declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Spania pare dispusă să introducă dosarul aderării României și Bulgariei la Schengen pa agenda președinției Consiliului UE. De altfel, presa din vestul Europei, a anunțat, pe surse, că Bulgaria ar putea intra în Schengen pe calea aerului în octombrie, iar din 2024 să se îndeplinească acest scenariu în totalitate. Cu toate acestea nu a fost menționat niciun cuvânt despre România, deși se presupune că cele două țări vor adera la Schengen simultan.

Cert e că Țările de Jos au avut o problemă cu anumite aspecte ale corupției din Bulgaria, care par rezolvate, în timp ce problema migrației ilegale din România a fost invocată de Austria. Cu toate acestea, situația a rămas în aer și nu se știe dacă țara noastră va reuși să convingă Austria că a rezolvat aceste probleme, care nici măcar nu ar exista conform politicienilor români.

ADVERTISEMENT

”Discuţii sunt în foarte multe planuri, în foarte multe formate, progresul este unul lent, ca să mă exprim aşa, dar există un progres. Avem discuţii, avem tot mai mulţi şi europeni care îşi doresc să terminăm această chestiune şi să terminăm pe o notă pozitivă. Să nu vă imaginaţi că există doar discuţii între noi şi austrieci sau între bulgari şi olandezi.

Sunt discuţii extinse la nivelul întregii Uniuni. Toţi îşi doresc să găsim o soluţie şi în acest fel trebuie să vă imaginaţi că sunt discuţii în curs şi între state care nu sunt parte în aşa ceva, care sunt bine mersi în Schengen, dar care îşi doresc să ne sprijine. Inclusiv partea spaniolă şi-a arătat şi-a arătat de multe ori disponibilitatea de a pune această speţă pe agendă şi de a contribui la soluţionare. Ei ne-au spus foarte deschis”, a completat Iohannis.

ADVERTISEMENT

Consiliul European va dezbate în aceste zile chestiuni importante precum viitorul Uniunii Europene din punct de vedere economic, dar și războiul din Ucraina. Ungaria a anunțat deja că va juca din nou rolul de Gică Contra și susținătoare a Rusiei în această chestiune, astfel că situația din sânul acestui Consiliu e destul de tensionată.

ADVERTISEMENT