News

Klaus Iohannis a plecat în America Latină cu același avion de lux cu care s-a deplasat în Asia

Klaus Iohannis folosește pentru turneul în America Latină același avion utilizat pentru turneul în Asia, scrie BoardingPass
17.04.2023 | 15:23
Klaus Iohannis a plecat in America Latina cu acelasi avion de lux cu care sa deplasat in Asia
Președintele folosește același avion închiriat luna trecută pentru turneul din Asia Foto: Facebook BoardingPass
ADVERTISEMENT

Pentru deplasările președintelui Klaus Iohannis în Brazilia, Argentina și Chile a fost închiriat un avion privat Boeing 737-900ER, aparținând companiei luxemburgheze Global Jet, același pe care la folosit luna trecută pentru vizitele în Japonia și Singapore, precizează BoardingPass, un site specializat în domeniul aviației.

Klaus Iohannis a plecat în America Latină cu același avion de lux cu care s-a deplasat în Asia

”PE SCURT : Președintele României zboară în Brazilia, Argentina și Chile tot cu un avion închiriat de la compania aeriană luxemburgheză Global Jet.

ADVERTISEMENT

Avionul este același cu care a delegația oficială a călătorit în martie 2023 din România în vizitele oficiale din Japonia și Singapore, fiind vorba despre un Boeing 737-900ER în configurație BBJ.

Decolarea de pe aeroportul “Mihail Kogălniceanu” din Constanța a avut loc luni, 17 aprilie 2023, la ora 10:15. Autonomia acestui avion este insuficientă pentru un zbor fără escală operat din Constanța până în Brazilia.

ADVERTISEMENT

Așadar, cel mai probabil, zborul va fi efectuat cu o oprire pentru realimentare în Spania (Insulele Canare) sau o țară din nord-vestul Africii”, se precizează în postarea de pe pagina de Facebook a BoardingPass.

Reamintim că, potrivit descrierii de pe site-ul Global Jet aeronava este încadrată la categoria VIP: ”Cabina acestui uimitor avion VIP are un spațiu amplu, intimitate și posibilitatea de a te bucura de fiecare moment, de la relaxare în lounge-ul VIP, până la vizionare de filme în sala cinema și la o cină de cinci stele”.

ADVERTISEMENT

Costurile deplasărilor prezidențial, informații clasificate

Închirierea avionului pentru turneul din Asia a iscat vâlvă în spațiul public. Principala întrebare, ca legată de costul unei astfel de deplasări, a rămas fără răspuns pe motiv că informațiile sunt clasificate.

” (…) în baza prevederilor art. 15, lit. e) din Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4, alin. (3) și art.10 din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, informațiile privind subiectul solicitării dumneavoastră constituie informații clasificate, potrivit legii și, în consecință, sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare la acestea”, se arăta la acel moment într-un răspuns al Administrației Prezidențiale la o solicitare formulată de Digi24.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Administrația Prezidențială a explicat care sunt criteriile în funcție de care a fost ales acest avion pentru deplasarea șefului statului în Japonia și Singapore.

”În ceea ce privește selecția aeronavei pentru executarea zborului special, precizăm că tipul aeronavei este stabilit în funcție de opțiunile disponibile și de specificul misiunii, care determină capacitatea de transport și raza de acțiune (scurt, mediu sau lung curier), iar Serviciul de Protecție și Pază verifică îndeplinirea condițiilor de siguranță și securitate aeronautică impuse de legislația aferentă executării zborurilor speciale”, se mai arată în răspunsul instituției.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un...
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp...
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp şi suflet pentru turişti: "E magic!"
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal...
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal masculin. A fost cel mai bun handbalist din lume în trecut
Emil Rengle și iubitul, pas important în relație. Cei doi vor să devină...
Emil Rengle și iubitul, pas important în relație. Cei doi vor să devină părinți
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”