News

CCR a decis: măsurile fiscale pentru care Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament, constituționale

CCR a decis, miercuri, că măsurile fiscale pentru care Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament sunt constituționale.
18.10.2023 | 11:46
CCR a decis masurile fiscale pentru care Guvernul Ciolacu sia angajat raspunderea in Parlament constitutionale
Măsurile fiscale asumate în Parlament de Guvernul Ciolacu sunt constituționale. CCR a respins sesizările opoziției. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că măsurile fiscale pentru care Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament sunt constituționale.

Măsurile fiscale asumate în Parlament de Guvernul Ciolacu sunt constituționale. CCR a respins sesizările opoziției

Judecătorii constituționali au respins sesizarea USR. Astfel, noile taxe, eliminarea unor facilități fiscale și reforma administrației pot intra în vigoare dacă legea este promulgată de președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Pe 26 septembrie, pachetul de legi fiscale a fost asumat de Guvern în Parlament. Executivul PSD-PNL şi-a propus ca prin aceste reforme să acopere măcar o parte din deficitul bugetar.

În vară, Guvernul României constata că nu ne putem încadra în ţinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, asumată iniţial în negocierile cu Comisia Europeană. Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul de finanţe Marcel Boloş spuneau că, la finalul acestui an, deficitul bugetar ar fi undeva la 5,5% din Produsul Intern Brut.

ADVERTISEMENT

În momentul în care a prezentat măsurile fiscal-bugetare în Legislativ, Marcel Ciolacu a precizat că Guvernul pe care îl conduce nu va crește TVA general, ci păstrează TVA de 9% la alimente.

Premierul a mai punctat faptul că România are o evaziune fiscală de 10% din PIB, undeva la 32 de miliarde de euro. Lista completă cu măsurile asumate de Executiv – AICI.

ADVERTISEMENT

Cum și-a motivat opoziția sesizarea la CCR pe pachetul de măsuri fiscale

Pe 29 septembrie, când opoziția a sesizat CCR, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat că pachetul de legi pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea a încălcat principiul securităţii juridice, ca urmare a lipsei de claritate şi predictibilitate a normelor din această lege.

”Guvernul şi-a angajat răspunderea cu privire la un pachet de legi, sunt modificate 22 de acte normative, nu e un proiect de lege unitar, nu este respectată condiţia aplicării imediate a legii. Este ala-bala-portocala. Unele prevederi se aplică la 1 octombrie, unele prevederi se aplică la anul, unele în 2025, iar CCR a spus în nenumărate rânduri că asta nu este în regulă şi a admis sesizări de neconstituţionalitate.

ADVERTISEMENT

Se încalcă principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute. Este o sesizare din 2020 la CCR, făcută de PSD pe un pachet de măsuri fiscal-bugetare, atunci Guvernul Orban îşi angaja răspunderea, un Guvern care nu avea majoritate în Parlament, şi ăla este un caz în care Constituţia spune că trebuie să îţi angajezi răspunderea, nu atunci când ai peste 60% în Parlament, cât au PSD, PNL cu susţinerea minorităţilor.

Nu au niciun argument pentru care să îşi angajeze răspunderea pe un proiect atât de complex, trebuia să vină cu el în Parlament şi CCR atunci exact asta a spus”, a menţionat purtătorul de cuvânt al USR.

ADVERTISEMENT