News

Klaus Iohannis a taxat mesajele lansate de Viktor Orban la Băile Tușnad: ”Discurs construit pe teoria raselor”. Ce replică i-a dat Kelemen Hunor

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat vineri mesajele antieuropene lansate recent la Băile Tușnad de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
29.07.2022 | 12:31
Klaus Iohannis a taxat mesajele lansate de Viktor Orban la Baile Tusnad Discurs construit pe teoria raselor Ce replica ia dat Kelemen Hunor
Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat vineri mesajele antieuropene lansate recent la Băile Tușnad de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
29-07-2022
14:22

Kelemen Hunor, replică promptă pentru Klaus Iohannis

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat pentru Agerpres că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

“Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie”, a declarat liderul UDMR

De asemenea, Kelemen Hunor a mai precizat că “Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată”.

“În ceea ce priveşte prezenţa colegilor, acolo au fost foarte mulţi oameni, merg din curiozitate, sunt curioşi ce declară un om politic, ce declară premierul Orban, aşa cum erau curioşi foarte mulţi care n-au fost prezenţi la Tuşnad şi au urmărit prin internet sau au citit ulterior – români, maghiari. Sigur, oamenii merg acolo şi aplaudă şi aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive. Şi eu dacă mă duc la un spectacol aplaud şi dacă îmi place în totalitate şi dacă îmi place parţial. Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru aproape firesc, dacă te duci la un astfel de eveniment aplauzi şi dacă ai fost de acord, şi dacă n-ai fost de acord”, a mai declarat preşedintele UDMR

În cadrul conferinței de presă de la finalul întâlnirii cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Klaus Iohannis a fost rugat să comenteze discursul în care Viktor Orban a criticat dur UE și NATO în urmă cu patru zile.

Klaus Iohannis vrea să vadă explicațiile UDMR

Este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

O teorie de cea mai tristă amintire posibilă. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și argumenta orice demersuri.

(…) Este nevoie de clarificări publice din partea UMDR, fiindcă acolo au fost prezenți și cei din conducere, și miniștri. Ei trebuie să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs aplaudat sau dacă nu au înțeles ce s-a spus”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

În același context, liderul de la Palatul Cotroceni a subliniat că oricare ar fi explicația din partea UDMR, ea trebuie să existe. În plus, șeful statului a punctat că este nevoie de o discuție clarificatoare și în coaliția de guvernare.

Mesajele lui Viktor Orban, o problemă pentru România

Iohannis a mai spus că transmiterea mesajelor controversate ale premierului Ungariei în Transilvania reprezintă o problemă pentru România.

ADVERTISEMENT

Mai departe, Klaus Iohannis a declarat că prin comentarea acestui subiect delicat nu dorește să lase impresia că îi dă lecții de oratorie prim-ministrului Ungariei, ci doar se disociază clar de răspunsurile date de acesta la Băile Tușnad.

Spre finalul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni, Iohannis a subliniat că niciun politician din România nu își dorește să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat.

ADVERTISEMENT

Joi, 28 iulie 2022, Viktor Orban a declarat că nu-și retrage discursul controversat din România. Cu privire la această reacție, președintele României crede că Orban a încercat să retragă afirmațiile sau să le reinterpreteze.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care...
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care îl conduci
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii