News

Klaus Iohannis dă ultimele detalii în legătură cu negocierile pentru Schengen. Ce a spus despre decuplarea României de Bulgaria

Cu doar două zile înainte ca aderarea României la Schengen să fie decisă în Comisia Europeană, președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații.
06.12.2022 | 12:38
Klaus Iohannis da ultimele detalii in legatura cu negocierile pentru Schengen Ce a spus despre decuplarea Romaniei de Bulgaria
Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen. Foto: Presidency.ro
ADVERTISEMENT

Spre deosebire de data trecută, când lăsa să se înțeleagă că țara noastră ar putea rata intra spațiul Schengen, cel puțin pentru moment, președintele României s-a arătat mult mai optimist că acest lucru se va întâmpla peste 48 de ore.

Klaus Iohannis, declarații despre aderarea la Schengen

”Este un moment care va prezenta un punct politic, mai degrabă decât să avem decizii. Vrem să arătăm că suntem alături de statele din Balcanii de Vest.

ADVERTISEMENT

În acest moment când lumea are probleme multiple și războiul declanșat de Rusia e bine, e important, să arătăm că suntem uniți și solidari. E nevoie de o colaborare foarte bună și forțele care se ocupă de aceste chestiuni, e important să fim uniți”, a transmis Iohannis.

Surprinzător, președintele României a comentat pentru prima dată o posibilă decuplare a României de Bulgaria atunci când vine vorba de aderare la spațiul Schengen. În acest context, Iohannis a lăsat să se înțeleagă că țara noastră ar putea negocia o aderare individuală, separată de Bulgaria, dacă peste 2 zile votul din Comisia Europeană va fi negativ.

ADVERTISEMENT

”Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului. Acolo sigur se va discuta această chestiune, până atunci e nevoie de negocieri, se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment. Nu ne oprim din negociat până în ultimul moment.

Nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care e convenabilă pentru ambele părți. O decuplare e sigur o chestiune care s-a mai discutat și speranța mea e să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni”, a transmis Iohannis.

ADVERTISEMENT

Practic, Comisia Europeană va vota aderarea în bloc la Schengen a Croației, Bulgariei și României. Despre Croația toate țările din UE au doar cuvinte de laudă, în timp ce Austria, Olanda și Suedia au strâmbat deocamdată din nas când vine vorba de Bulgaria și România.

România ar putea avea șanse mai mari să intre în UE dacă ar face-o individual, același lucru fiind valabil și pentru Croația. Desigur, CE ar putea prezenta un vot favorabil peste două zile, astfel că orice discuție ulterioară va deveni inutilă.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis participă în aceste zile la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, de la Tirana, în Albania.

ADVERTISEMENT