News

Klaus Iohannis, discuție importantă cu președintele Zelenski. Ce au stabilit cei doi

Klaus Iohannis a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Șeful statului spune că România va continua să sprijine Kievul.
09.01.2024 | 16:20
Klaus Iohannis discutie importanta cu presedintele Zelenski Ce au stabilit cei doi
Klaus Iohannis, discuție cu președintele Zelenski. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a avut o discuție importantă, marți, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cei doi oficiali au vorbit telefonic despre războiul prin care trece țara aflată la graniță cu România.

Klaus Iohannis a discutat telefonic cu președintele Volodimir Zelenski

Anunțul privind această discuție a fost făcut de Administraţia Prezidenţială. Cei doi șefi de stat au vorbit despre situația de securitate a Kievului, dar și de la Marea Neagră, având în vedere că atacurile rușilor s-au intensificat în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

În acest context, președintele României a confirmat că țara noastră va continua să sprijine țara atacată de Moscova. De asemenea, în anul 2024, relația bilaterală va fi dezvoltată, arată comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

“Preşedintele României l-a asigurat pe preşedintele Volodimir Zelenski de continuarea sprijinului ferm al ţării noastre pentru Ucraina”, a transmis Administraţia Prezidenţială, prin intermediul comunicatului de presă.

ADVERTISEMENT

Președintele Iohannis a discutat cu liderul ucrainean și despre proiectele transfrontaliere de interes comun. România și Ucraina vor stabili un Parteneriat strategic, așa cu s-a anunțat și în urma vizitei lui Zelenski la București, din octombrie 2023.

„Limba moldovenească”, printre subiectele abordate

Totodată, șeful statului a vorbit despre progresele privind recunoașterea de către autoritățile ucrainene a inexistenței „limbi moldovenești”. Astfel, Iohannis a punctat că drepturile minorităților trebuie să fie respectate.

ADVERTISEMENT

Un subiect important pe care cei doi lideri l-au atins a fost acela al integrării europene de Ucrainei. Președintele Iohannis a precizat că România sprijină Kievul în acest proces și a felicitat Ucraina pentru hotărârea istorică din decembrie 2023, de deschidere a negocierilor privind aderarea.

“Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit în mod deosebit preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul valoros şi susţinerea acordate de şeful statului român personal şi de România în atingerea acestui obiectiv”, a informat Administraţia Prezidenţială.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Iohannis și omologul său ucrainean au vorbit și despre parcursul euroatlantic al Kievului. S-a discutat despre „priorităţile la nivel aliat din acest an, precum şi despre continuarea sprijinului relevant pentru Ucraina”.

ADVERTISEMENT