News

Românii din Ucraina se plâng că nimic nu s-a schimbat după întâlnirea Iohannis-Zelenski. În ciuda promisiunilor, problema “limbii moldoveneşti” nu a fost rezolvată

Consiliul Național al Românilor din Ucraina susține că nu au fost luate măsurile necesare, deși Zelenski a făcut promisiuni în acest sens.
10.11.2023 | 14:52
Romanii din Ucraina se plang ca nimic nu sa schimbat dupa intalnirea IohannisZelenski In ciuda promisiunilor problema limbii moldovenesti nu a fost rezolvata
Românii din Ucraina se plâng de problema „limbii moldovenești”. Foto presidency.ro
ADVERTISEMENT

Românii din Ucraina se plâng că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește problema „limbii moldovenești”. După întâlnirea dintre președintele Iohannis și liderul ucrainean Volodimir Zelenski, au fost făcute promisiuni în acest sens.

Românii din Ucraina se plâng că problema „limbii moldovenești” nu a fost rezolvată

Mai exact, în luna octombrie, Kievul spunea că limba română va fi decretată limbă oficială pentru românii din Ucraina. Prin urmare, așa zisa „limbă moldovenească” ar urma să nu mai fie recunoscută.

ADVERTISEMENT

În unitățile de învățământ din Ucraina, în special din regiunea Odesa, copiii români ar trebui să învețe limba română. În acest sens, urmau să fie schimbate și manualele care conțineau respectiva sintagmă „limba moldovenească”.

Însă, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) susține că nu au fost luate măsurile necesare, în ciuda declarației comune a liderilor din România și Kiev, privind promisiunea „de a rezolva, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și așa-zisă limbă „moldovenească” în Ucraina”.

ADVERTISEMENT

CNRU a amintit faptul că, inclusiv Comisia Europeană a publicat recomandări referitoare la accesul privind educația în limbile minorităților naționale în Ucraina. Însă, problema distincției artificiale dintre aceste limbi încă persistă.

CNRU solicită interzicerea folosirii sintagmei „limba moldovenească”

Ba chiar, una dintre editurile din Ucraina ar continua să tipărească manuale în „limba moldovenească”. În acest context, cetățenii români din țara vecină au o serie de solicitări ”urgente” pe care speră ca autoritățile competente și oficialii Kievului să le rezolve.

ADVERTISEMENT

„Să recunoască oficial și public identitatea așa-zisei limbi „moldovenești” cu limba română pe teritoriul Ucrainei și să înceteze folosirea denumirii „limba moldovenească” la nivel de stat şi în spațiu public al Ucrainei.

În semn de respect pentru denumirea oficială, științifică a limbii române ca fiind limba maternă a peste 400.000 de cetățeni ai Ucrainei, limbă de stat a două ţări vecine şi prietene Ucrainei – România şi al Republicii Moldova și una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, în spiritul și litera acordurilor bilaterale recente încheiate la cel mai înalt nivel în chestiune”, transmite CNRU.

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate acestea, CNRU solicită să fie înlocuită documentația din școli, precum și denumirea Olimpiadei școlare la „limba și literatura moldovenească” cu Olimpiada de limba şi literatura română. În final, se solicită interzicerea folosirii sintagmei „limba moldovenească” în Ucraina, CNRU considerând că este „o atitudine disprețuitoare față de limba română și minoritatea națională (comunitatea) românească”.

 

ADVERTISEMENT